Hlavní obsah

Pelikánům se nechtělo do zimoviště. Podívejte, jak je ve Dvoře chytali ručně

Afričtí pelikáni by českou zimu nepřežili. Dobrovolně však do zimoviště nepůjdou. Zaměstnanci zoo ve Dvoře Králové nad Labem je proto museli ručně pochytat. Chvílemi to byla dřina.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Běh, plavání a skok z místa. Tak by se dalo zjednodušeně popsat ruční chytání pelikánů. Chovatelé ze zoo ve Dvoře Králové nad Labem museli skoro třicítku opeřenců pochytat a přesunout do krytého zimoviště. Chvílemi to byla pořádná dřina.

Článek

Afričtí pelikáni by českou zimu nepřežili a zoologické zahrady je proto musejí přesunout na zimoviště. Ptáci tam dobrovolně nepůjdou, zaměstnanci zoo proto museli nazout holinky či neopren a opeřence v jejich výbězích pochytat holýma rukama.

Tradičního podzimního odchytu se letos zúčastnilo na 30 lidí včetně stážistů a kolegyň z bratislavské zoo.

Taktika je každý rok stejná. Chovatelé se ve člunu nebo přímo ve vodě snaží ptáky vyhnat na břeh, kde se je další snaží polapit. „Základem je vyhnat je z vody, protože tam na ně nemáme,“ říká kurátor ptáků Michal Podhrázský, který akci velel. Pak je potřeba udělat rojnici a zvířata pochytat. „Nejprve musíte chytit zobák, protože pelikán jde po očích, které se lesknou, a mohl by vás zranit,“ dodává.

„Ufff,“ oddychne si jeden ze stážistů, který pod rukou nese několikakilogramového ptáka. Na lovu pelikánů je poprvé a jeho výraz dává tušit, že je to docela dřina. Opeřenci se totiž nechtějí dát.

Lov 28 pelikánů trval chovatelům slabé dvě hodiny. Zvířata pak převezli do zimoviště. „Jakmile je dáme dovnitř, začnou hnízdit,“ dodává Podhrázský. Na jaře tak do venkovních jezírek ve Dvoře Králové poputuje ptáků o něco víc.

Reklama

Doporučované