Hlavní obsah

Slovenský policejní prezident neustál aféru s vraždou novináře a jeho přítelkyně

Foto: Profimedia.cz

Slovenský prezident policejního sboru Tibor Gašpar končí.

Reklama

Slovenský premiér Peter Pellegrini dnes oznámil, že prezident policejního sboru Tibor Gašpar ve funkci skončí. Kvůli svízelné situaci ve vedení policie to ale nebude hned, nýbrž až 31. května.

Článek

Slovenský prezident policejního sboru Tibor Gašpar končí k 31. květnu ve funkci. Oznámil to v úterý slovenský premiér Peter Pellegrini.

Předseda vlády uvedl, že se na postupu dohodl s policejním prezidentem. Uvedl zároveň, že na něj nezměnil svůj názor jako na „profesionála na správném místě”. Ale přes jméno Tibora Gašpara se útočí na celý policejní sbor, proto se i vzhledem k aktuální situaci na odstoupení dohodli. Gašpar slíbil, že žádost o uvolnění z funkce podá už ve středu.

Policejní prezident přitom ještě ráno tvrdil, že odstoupit nemá v úmyslu. Nicméně slíbil, že bude respektovat, když se ho ministr vnitra rozhodne odvolat nebo ho požádá, aby rezignoval.

„Nemohu svým rozhodnutím destabilizovat policejní sbor,” vysvětlil premiér Pellegrini, proč Gašpar ve funkci nekončí hned. Dodal, že funkce jednoho viceprezidenta policie je neobsazená a druhý viceprezident je v současné době v pracovní neschopnosti.

Obzor Filipa Horkého: Označovali nás za prostitutky, tohle je zlom pro celou zemi. Nevěříme, že vraha dopadnou, tvrdí kolegové zavražděného novináře

Obzor Filipa Horkého: Vražda slovenského novináře.Video: Seznam Zprávy

V pondělí nový ministr vnitra Tomáš Drucker překvapivě oznámil, že podá demisi. Zdůvodnil to tím, že nepovažuje za správné Gašpara odvolat, jak to žádají demonstranti, kteří se domáhají změn po vraždě Kuciaka a jeho partnerky. Podle opozice ale rezignoval, protože „neměl na to”, aby Gašpara odvolal.

Prezident Andrej Kiska dnes dopoledne Druckerovu demisi přijal a vedením resortu vnitra dočasně pověřil premiéra Pellegriniho, než bude jmenován nový ministr.

Dvojnásobná vražda Kuciaka a jeho snoubenky vyvolala v zemi politickou krizi, která si vynutila změny ve vládě, včetně odchodu Roberta Fica z křesla premiéra a Roberta Kaliňáka z čela ministerstva vnitra. Kaliňáka pak na pouhé tři týdny nahradil Drucker.

Reklama

Související témata:

Doporučované

Hlavní zprávy