Hlavní obsah

Pelta byl propuštěn z vazby, kvůli dotacím ho budou vyšetřovat na svobodě

Fotbalového bosse Peltu propustili z vazby.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Soud vyhověl stížnosti bývalého předsedy fotbalové asociace na vazební stíhání.

Článek

Den poté, co z vazební věznice rezignoval na post předsedy Fotbalové asociace České republiky, byl Miroslav Pelta propuštěn z vazby.

Seděl v ní kvůli obvinění z machinací při rozdělování sportovních dotací. Soud vyhověl jeho stížnosti na vazební stíhání.

Pelta byl ve vazbě kvůli tomu, že by mohl ovlivňovat svědky a mohl pokračovat v trestné činnosti.

První důvod byl podle městského soudu od počátku neoprávněný. Soudci si tedy myslí, že by nevyslechnuté svědky nemohl ovlivnit. A druhý důvod pominul poté, co Pelta v úterý rezignoval na post předsedy fotbalové asociace.

„Další pobyt ve vazbě by tak byl nezákonný,“ uvedla mluvčí městského soudu Markéta Puci.

Video: Jak soud poslal Peltu do vazby

Soud uvalil vazbu na dva obviněné - reportáž.Video: Hanuš Hanslík

Jednoho z nejmocnějších lidí sportovního zákulisí v Česku poslal 3. května za mříže soudce Obvodního soudu v Praze 1.

Den předtím policie prohledala kanceláře fotbalové asociace na Strahově a České unie sportu, kanceláře v budově pražského magistrátu i na Ministerstvu školství.

Zároveň zadržela několik lidí, kromě Pelty například dalšího vlivného muže sportovní lobby a předsedu České unie sportu Miroslava Janstu.

Toho po dvou dnech propustila, kvůli machinacím s dotacemi však obvinila tři lidi. Vedle Pelty ještě úředníka Ministerstva školství Zdeňka Břízu a náměstkyni ministryně školství Simonu Kratochvílovou, která se podle policie s Peltou na machinacích nejvíce podílela.

Kvůli vyšetřování Ministerstvo školství pozastavilo vyplácení dotací a řada sportovních svazů, fotbal nevyjímaje, se dostala do finančních potíží.

Proč si policie došla pro Miroslava Peltu?Video: Radek Nohl

Reklama

Doporučované