Hlavní obsah

Pelta, Jansta a spol. chtějí, aby soud vrátil jejich obžalobu k došetření

Foto: Profimedia.cz

Miroslav Pelta (vlevo) a Miroslav Jansta v roce 2013 na tiskové konferenci k projektu Šance pro fotbal. Ten si kladl za cíl usilovat o očištění a zdůvěryhodnění jména českého fotbalu. Nyní oba čelí obžalobě z trestných činů spojených s údajnými dotačními manipulacemi.

Reklama

Před soud by měli Miroslav Pelta a další osoby obžalované v aféře sportovních dotací předstoupit 15. června. Jejich advokáti se ale tento termín ještě snaží oddálit. Zpochybňují obsah obžaloby, žádají její přepracování.

Článek

Podle policie a státního zástupce Ondřeje Trčky proběhlo v roce 2017 rozdělování sportovních dotací na ministerstvu školství v rozporu se zákonem.

V květnu 2017 proto byla sdělena obvinění Simoně Kratochvílové, v té době náměstkyni ministryně školství, jakož i Miroslavu Peltovi, v červenci téhož roku pak předsedovi Fotbalové asociace ČR, či Miroslavu Janstovi, předsedovi České unie sportu (ČUS).

Spolu s nimi byli obviněni i generální sekretář ČUS Jan Boháč a Zdeněk Bříza, který nedlouho předtím řídil odbor sportu na ministerstvu. A také dvě právnické osoby, Fotbalová asociace ČR a Česká unie sportu.

Od té doby uplynuly již téměř tři roky, během kterých bylo vyslechnuto obrovské množství svědků, vyhodnocovány byly i četné dokumenty a záznamy odposlechů některých stíhaných osob. Na základě toho byla na Vrchním státním zastupitelství v Praze sepsána obžaloba. A tu nyní obžalovaní zpochybňují.

Hlavní líčení by mělo na Městském soudu v Praze začít 15. června. Ale je hypoteticky možné, že termín bude ještě oddálen. Když ne kvůli koronavirovým opatřením, jež brzdí i činnost justice, pak možná kvůli dokumentům, které teď míří právě na adresu Městského soudu v Praze.

Tam bylo totiž v rámci této kauzy zasláno již několik návrhů na předběžné projednání obžaloby. Jde o to, že někteří obžalovaní a jejich obhájci rozporují řadu jednotlivostí i závěrů, jež text obžaloby obsahuje. Zároveň v návrzích vyzývají soud, aby obžalobu vrátil státnímu zástupci k došetření.

„Ano, za mě a za Honzu Boháče jsme to poslali,“ potvrdil Miroslav Jansta. Česká unie sportu, jíž stále předsedá a ve které Miroslav Pelta nadále působí jako její místopředseda, podobný návrh pro soud také chystá.

„Připravujeme to,“ přidal se Bronislav Šerák, který jako advokát zastupuje Miroslava Peltu.

Foto: Profimedia.cz

Bronislav Šerák (uprostřed) v družném rozhovoru s Miroslavem Peltou a Tomášem Rosickým.

Soud už s návrhem na předběžné projednání obžaloby oslovil také Zdeněk Bříza.

„Ano, můžeme potvrdit, že se Fotbalová asociace ČR domnívá, že jsou dány důvody pro předběžné projednání obžaloby, a takový návrh připravuje a doručí v nejbližších dnech. Asociace obžalobu odmítá, je stíhána pouze z formálních důvodů,“ sdělil Jan Pauly, generální sekretář FAČR.

Mluvčí pražského městské soudu Markéta Puci uvedla, že zatím obdrželi dva podněty. „Mohu potvrdit, že soud obdržel podněty k předběžnému projednání obžaloby od dvou z obviněných,“ napsala Puci.

Obžalovaní odmítají, že by se v procesu rozdělování dotací pro sport dopouštěli nezákonné činnosti. A poukazují na jednotlivé faktory, které podle nich státní zástupce opomenul, nepochopil nebo si je špatně vyložil.

Pravděpodobnost, že by soud stížnostem vyhověl a vrátil obžalobu k došetření a přepracování, je podle všeho nízká. Vedle oficiálního smyslu návrhů využívá obhajoba této korespondence se soudem i k tomu, aby jej informovala o svých právních názorech na obvinění vznášená vůči jejich klientům.

Reklama

Související témata:

Doporučované