Hlavní obsah

Pelta je obchodník s deštěm, popisuje šéf sportu Jansta dva dny v policejní cele

Rozhovor s právníkem Miroslavem Janstou vedl Jiří Kubík.

 

Reklama

Šéf České unie sportu Miroslav Jansta pro Seznam popsal své dvoudenní zadržení kvůli fotbalové aféře. I to, jak shání peníze.

Článek

„Dávno jsem pochopil způsob jednání politiků. Když člověk přijde do funkce, tak poznáte, jak se začne chovat. Někdo se tam zblázní, někdo si neví rady. Já jdu za nimi a řeknu jim konkrétně: Na tom a na tom bychom měli spolupracovat," popisuje překvapivě otevřeně Miroslav Jansta své know-how, které z něj už přes čtvrtstoletí dělá jednu z nejvlivnějších postav českého politického zákulisí.

V rozhovoru, který si pusťte nahoře ve videu, mluví i o tom, jakou roli v tom hrají peníze a jak po něm nedávno chtěli lidé z okolí Miloše Zemana, aby dohlížel na financování jeho kampaně za znovuzvolení prezidentem.

Jansta se mezitím dostal do centra pozornosti, když policie před dvěma týdny spustila rozsáhlou akci spojenou s rozdělováním miliardových státních dotací do českého sportu. Během dvou dnů byl zadržen, ale po výslechu opět propuštěn. Narozdíl od šéfa fotbalové asociace Miroslava Pelty, který čelí trestnímu stíhání.

„Mirek je velký fabulátor, obchodník s deštěm. Informace si v telefonech částečně přibarvil," vypráví Jansta a dodává: „Když jsem se cítil dole, tak jsem mu zavolal a blábolili jsme." Tahle věta může mimo jiné vysvětlovat, v jakých souvislostech se Jansta ocitl v odposlechnutých Peltových telefonátech.

Ve videorozhovoru mluví Miroslav Jansta i o tom, proč kritizuje politiku Sobotkovy ČSSD a proč se v kauze korunových dluhopisů staví na stranu Andreje Babiše.

Miroslav Jansta

V nejvyšších politických kruzích se pohybuje od roku 1990, kdy se stal poslancem federálního parlamentu nominovaným za KSČ. Posléze přestoupil do sociální demokracie, politických funkcí se zřekl a jako právník se začal pohybovat spíš v politickém zákulisí. S pověstí „toho, kdo tahá za nitky“ se dostal do blízkosti všech sociálnědemokratických premiérů a dokázal si získat i prezidenta Václava Klause.

Rok 2009 považuje za konec svého zákulisního lobbování: Stal se tehdy předsedou basketbalové federace, o tři roky později šéfem České unie sportu. Od té doby vede jednání s politiky už na oficiální úrovni: V posledních letech úspěšně lobboval u ministrů školství za ČSSD za výrazné navýšení státních dotací do sportu (ze tří miliard v roce 2012 se letos podpora vyšplhala na šest miliard).

Reklama

Doporučované