Hlavní obsah

Kandidát Pelta junior napsal rodičům malých fotbalistů: Volte ODS

Foto: FK Jablonec

Adam Pelta vyzývá rodiče fotbalových žáků, aby volili ODS, za kterou kandiduje. Právě ODS podle něj zvýší krajský příspěvek na fungování Fotbalové akademie a umožní stovkám dětí další sportování.

Reklama

Rodičům malých fotbalistů přišel dopis od Fotbalové akademie Jablonec, v němž autoři líčí svízelnou situaci akademie a vyzývají rodiče, aby volili ODS. Jedním z autorů je Adam Pelta, který v Jablonci za ODS kandiduje.

Článek

Pod dopisem jsou podepsaní manažer mládeže Benjamin Vomáčka, šéftrenér dorostu Josef Mička a vedoucí B mužstva Adam Pelta. Což je asi jméno veřejnosti nejznámější.

Adam Pelta je synem známého fotbalového bosse Miroslava Pelty, který aktuálně čelí obžalobě v kauze údajného manipulování sportovních dotací. Miroslav Pelta dlouhé roky seděl v jabloneckém zastupitelstvu za ODS. Nyní nekandiduje. Na kandidátce ODS pro krajské volby, které dnes začaly, jej nahradil syn Adam. A právě k volbě občanských demokratů dopis vyzývá.

Dopis konstatuje, že ve fotbalové akademii sportuje 307 dětí, o něž se stará 45 trenérů. Zabývá se financováním akademie, aby v závěru konstatoval, že je kromě příspěvků od rodičů a sponzorských darů placena rovněž z veřejných zdrojů, tedy Ministerstvem školství, městem Jablonec a Libereckým krajem. „Bohužel těchto prostředků v posledních letech rapidně ubývá z různých důvodů, ať už ekonomických, či politických,“ stojí v listu. „Dotace z města byla snížena o 700 tisíc, z 1,9 milionu na 1,2 milionu. Dále dotace z Libereckého kraje klesla o jeden milion korun. Snížení podpory o částku 1,7 milionu korun je pro jabloneckou akademii téměř likvidační a udržení kvalitních tréninkových podmínek pro Vaše děti je čím dál tím těžším úkolem.“

Foto: Seznam Zprávy

Výňatek z dopisu, v němž autoři žádají rodiče, aby volili ODS.

Autoři dopisu vzápětí přicházejí s receptem, jak ze svízelné situace ven. „Ke zlepšení situace potřebujeme mít ve vedení kraje politiky, kteří se o podporu fotbalu a dalších sportů budou výrazně zasazovat,“ píší. „Proto Vás chceme požádat o podporu Občanské demokratické strany (název strany je vytištěný tučným písmem – pozn. red.) v nadcházejících krajských volbách, zejména jabloneckých kandidátů. Každý volič může udělit čtyři preferenční hlasy (tato tři slova jsou opět vytučněna – pozn. red.) zakroužkováním čísla před jménem kandidáta. Věříme, že úspěch této strany a našich jabloneckých kandidátů bude pro sportovní kluby znamenat zlepšení ve financování sportování dětí a mládeže.“

Politolog Michal Lebeda míní, že každý má právo podpořit veřejně jakoukoliv stranu. Dopis ale podle něj přinese občanským demokratům víc škody než užitku. „V tomto případě si nejsem jistý, zda jde o podporu, nebo zda ODS takovýto dopis reálně škodí. Spíše si myslím i s přihlédnutím k veškerým okolnostem, že je podobný dopis v daném kontextu pro ODS přítěží,“ řekl Lebeda Seznam Zprávám.

Foto: Seznam Zprávy

Celý dopis adresovaný rodičům jabloneckých fotbalových žáků.

Seznam Zprávy požádaly o stanovisko klub FK Jablonec, pod který akademie spadá, konkrétně o odpověď na tuto otázku: Je podle vás etické vyzývat rodiče žáků, aby volili konkrétní politickou stranu, a zarámovat tuto prosbu informací o svízelné finanční situaci Fotbalové akademie, z níž by jí mohla konkrétní doporučená strana, v tomto případě ODS, pomoci?

„Je to záležitost Fotbalové akademie, z.s. Z pozice tiskového mluvčího Fotbalového Klubu Jablonec, a. s., se k věci nebudu vyjadřovat,“ odpověděl Martin Bergman, ředitel komunikace a tiskový mluvčí Fotbalového Klubu Jablonec.

Adam Pelta je na šestačtyřicetičlenné kandidátce ODS pro krajské volby na 23. místě. V minulých krajských volbách v roce 2016 získala ODS v regionu necelých osm procent hlasů. Volby tehdy vyhrálo uskupení Starostové pro Liberecký kraj, kterému dala hlas téměř třetina voličů a získalo 18 míst v zastupitelstvu. V kraji nyní vládne koalice Starostů pro Liberecký kraj s ANO, ČSSD a právě ODS, která má dohromady 35 mandátů. Do zastupitelstva se v roce 2016 dostali ještě komunisté, Změna pro Liberecký kraj a SPD.

Reklama

Doporučované