Hlavní obsah

Pelta převedl na manželku majetek za víc než 45 milionů. Až pak zasáhli žalobci

Tohle jsou nemovitosti, které Miroslavu Peltovi zajistilo Vrchní státní zastupitelství v Praze.Video: Martin Wenzel, Tomáš Tesař, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jedenáct nemovitostí převedl Miroslav Pelta na svoji ženu v době, kdy policie prověřovala, co všechno někdejší šéf českého fotbalu vlastní.

Článek

Policejní vyšetřování případu fotbalového bosse Miroslava Pelty, který je už více než rok obviněn kvůli podezření z manipulací se státními dotacemi do sportu, rozhýbalo převody v jeho majetkovém portfoliu.

Z dokumentů získaných v katastru nemovitostí lze vyčíst, že převody se časově kryjí s dobou, kdy se policie začala zajímat, co vše jeden z nejvlivnějších sportovních funkcionářů vlastní.

Miroslav Pelta tak zhruba dva týdny před tím, než policisté šetření majetku 7. srpna ukončili, začal přepisovat na svou manželku nemovitosti.

Podle dokumentů uložených na katastru šlo o dvanáct pozemků a domů. Jejich hodnota podle dokumentů činí nejméně 45 milionů korun.

Seznam tento týden uvedl, že Peltovi žalobci v katastru část nemovitého majetku obstavili.

Avšak když žalobce Ondřej Trčka sepisoval dokument o jeho zajištění, věděl, že většina už patří Peltově manželce a úřady na něj nedosáhnou.

„Jednalo se o cca jedenáct nemovitostí v nezanedbatelné hodnotě,“ uvedl Trčka. Dříve byl tento majetek ve společném jmění manželů Peltových. Dnes je vlastníkem už jen Peltova žena.

Co všechno zajistili vyšetřovatelé exnáměstkyni ministryně školství:

Co všechno zajistili vyšetřovatelé exnáměstkyni ministryně školství.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

Proč se právě nyní rozhodl Miroslav Pelta majetek na manželku převést, fotbalový boss nevysvětlil.

„To je myslím naše interní věc. To s tou mojí kauzou, ve které jsem obviněn, žádnou souvislost nemá, vážně ne,“ řekl Seznamu Pelta.

Peltovi tak žalobce zajistil jen dvě budovy, jejichž hodnotu policie vyčíslila na více než 26 milionů korun. Jde o dům, ve kterém je známá jablonecká restaurace, a dům se šesti byty v centru Jablonce nad Nisou.

V portfoliu jeho manželky se naopak octlo nově zmíněných jedenáct nemovitostí. Jsou mezi nimi také dvě budovy přímo v centru Jablonce. V jednom z nich – v domě Jizera – Pelta plánoval vybudování mléčného baru a čtrnácti bytů.

Co ještě převedl Pelta na manželku?

Dále byly převedeny rozsáhlé pozemky o rozloze zhruba 20 hektarů v Horní Suché u Liberce. Peltovi za ně společně s podnikatelem Alešem Vavruškou zaplatili podle dokumentů přes 15,5 milionu korun.

Pozemky v lokalitě Kokonín stály před jedenácti roky Peltovy s dalším manželským párem 6,8 milionu korun.

Další pozemky jsou pak v Hrádku nad Nisou. Pole a louky o rozloze 26 tisíc metrů čtverečních, které nyní patří Peltově manželce a zmíněnému podnikateli Vavruškovi, jsou v Černolicích, ve vsi jihozápadně od Prahy. Stály v letech 2009 a 2010 zhruba 5,7 milionu korun.

Pelta tu plánoval developerský projekt, na kterém podle odhadů mohl vydělat zhruba 50 milionů. Jenže vše zastavil soud. Ten odmítl změnit pole na stavební parcely.

V Hrubé Skále na Semilsku pak vlastnili Peltovi už od 90. let rodinný dům. Je u něj bazén, zahrada a další pozemky o celkové rozloze zhruba 1900 metrů čtverečních.

Reklama

Doporučované