Hlavní obsah

Pelta zaplatil zájezd na Euro 2016 i soudcům vrchního soudu

Soudci Stanislav Bernard (vlevo) a Jaroslav Bureš přijali od Fotbalové asociace ČR lukrativní zájezd na Euro. Bernard si nechal zaplatit cestu i pro manželku, Bureš pro syna.

Reklama

„Zasloužím si to za práci pro vesnický fotbal,“ vysvětluje bývalý předseda Vrchního soudu v Praze Jaroslav Bureš, že přijal od Fotbalové asociace ČR pro sebe a pro syna zájezd na evropský šampionát v hodnotě 123 tisíc korun.

Článek

Fotbalová asociace České republiky (FAČR) dbala v éře Miroslava Pelty na to, aby si velkorysými pozornostmi zavázala prominenty.

Vedle vysoce postavených státních úředníků mezi ně podle nově objevených dokumentů patřili i přední soudci.

Místopředsedovi Vrchního soudu v Praze Stanislavu Bernardovi a bývalému předsedovi této soudní instituce Jaroslavu Burešovi zaplatila asociace v roce 2016 lukrativní výlet na zápas fotbalového turnaje Euro, v němž se česká reprezentace utkala se Španělskem.

Jak plyne z dokumentů, v případě Stanislava Bernarda zaplatila asociace výlet na zápas i jeho manželce. Vyjádřeno v penězích: 2× VIP vstupenka za 26 800 korun, 2× letenka do Toulouse a 2× dvě noci ve dvoulůžkovém pokoji za 34 582 korun.

Dohromady vyšel asociaci výlet manželů Bernardových na bezmála 123 tisíc korun.

Soudce Stanislav Bernard v rozhovoru pro Seznam Zprávy nepopřel, že se nechal od asociace na Euro pozvat. „Je to možné, že mi to tehdy zaplatila FAČR, ale je to dávno,“ uvedl.

Že by přijetí daru ve výši přes sto tisíc korun mohl být u vysoce postaveného soudce problém, si nepřipouští. „S mou prací to vůbec nesouvisí.“

Místopředseda vrchního soudu vysvětluje, že zájezdy dostal za svou práci u FAČR. „Čtyřiadvacet let jsem pracoval ve vysokých fotbalových funkcích, tak jsem z toho samozřejmě měl nějaké bonusy,“ říká muž, který byl předsedou arbitrážní komise a poté legislativní rady fotbalové asociace.

Já si to zasloužil

Soudce Bernard navíc potvrdil, že zájezd na Euro v roce 2016 zařídil i pro svého tehdejšího šéfa, předsedu Vrchního soudu v Praze Jaroslava Bureše. I ten se – se synem – vypravil na zápas Česko–Španělsko a i tuto cestu, pobyt a vstupenky celkem v hodnotě bezmála 123 tisíc korun platila fotbalová asociace.

„Když jsem dostal nabídku od FAČR, řekl jsem ne, že si to koupím sám,“ vzpomíná bývalý předseda vrchního soudu Jaroslav Bureš, který k tomuto pondělí ze zdravotních důvodů složil i mandát soudce.

„Tehdy se mnou komunikovala nějaká paní a říkala, abych to přijal, že si váží mé práce. Tak jsem řekl, že dobře,“ říká Jaroslav Bureš, jak si pro sebe vysvětlil, za co si výlet zaslouží.

„Zaprvé jsem už léta členem FAČR a za druhé se starám o vesnický fotbal,“ uvedl Jaroslav Bureš, přičemž odkazuje na své angažmá v klubu TJ Záryby.

Ani Jaroslav Bureš nespatřuje v darovaném zájezdu problém. „To, že jsem soudce, znamená, že se mám zavřít někam do garáže a nikam nejezdit? Ne. Bral jsem to jako ocenění své práce.“

Jestli oba dva soudci dary od Peltovy fotbalové asociace přiznali ve svých majetkových a daňových přiznáních, neřekli.

Podle prezidentky Soudcovské unie ČR Daniely Zemanové takové jednání v pořádku rozhodně není. Dokonce má za to, že by mohl být přijetím daru od FAČR porušen zákon.

„Když jako soudce dostanete zájezd v takové hodnotě, považuji to za přijetí peněžitého plnění, a to je v rozporu se zákonem o soudech a soudcích,“ řekla Seznam Zprávám Daniela Zemanová.

Soudce totiž – až na výjimky – nemůže vykonávat žádnou výdělečnou činnost. „Práce pro sportovní spolek, jako je FAČR, mezi výjimkami rozhodně není. To, že se necháte pozvat na zájezd, zpochybňuje vaši soudcovskou nezávislost a nestrannost,“ dodává prezidentka Soudcovské unie ČR.

Význam její poslední věty dokresluje fakt, že v těchto dnech leží na Městském soudu v Praze žaloba na Miroslava Peltu a také na FAČR jako právnickou osobu v případu machinací při rozdělování sportovních dotací. Je velmi pravděpodobné, že po odvoláních se tímto případem bude zabývat právě pražský vrchní soud. Tedy soudní instituce, kde byl Jaroslav Bureš předsedou a Stanislav Bernard je zde stále na postu místopředsedy.

Zájezdy soudcovské elity na fotbalové Euro dokládají dokumenty, které neměly existovat. Redakce totiž materiály získala z cloudových úložišť, která se krátce před zatčením Miroslava Pelty (3. května 2017) nepodařilo zničit a kdy se podle zdrojů Seznam Zpráv na FAČR zametaly stopy.

Seznam Zprávy tak získaly vyúčtování fotbalového mistrovství Evropy v roce 2016. Tabulky ukazují, jak FAČR pod vedením Miroslava Pelty budovala síť klientelistických vztahů a zvala na mistrovství Evropy řadu prominentních hostů. Nerozdávala jen vstupenky na zápasy, ale platila i letenky, hotely a dopravu, a to často i celým rodinám.

V pondělí Seznam Zprávy zveřejnily, jak štědrá byla asociace ke kancléři Vratislavu Mynářovi. Tomu zaplatila zájezdy i pro 18 fotbalistů z I. A třídy TJ Osvětimany. Cena balíčků byla přes 860 tisíc.

Současné vedení FAČR se odmítlo ke zjištění Seznam Zpráv vyjádřit. „Jde o čtyři roky staré záležitosti a FAČR nevidí důvod, proč by se jimi měla zabývat pro účel reportáže jakéhokoliv média,“ napsal v e-mailové odpovědi minulý týden mluvčí asociace Michal Jurman.

Jak se nechali od FAČR hostit spolupracovníci prezidenta republiky, ukazuje následující tabulka:

Reklama

Doporučované