Hlavní obsah

Peltova dotační trefa: Dostal 35 milionů na budovu pro sportovce. Konaly se v ní diskotéky

Kauza Miroslava Pelty.Video: Vojtěch Blažek

 

Reklama

Zatímco města a vesnice braly v roce 2013 od státu „drobné" na opravu hřišť, šéf fotbalu Miroslav Pelta dokázal pro svůj jablonecký klub dostat tučnou dotaci od Ministerstva financí.

Článek

Že měl Miroslav Pelta vždycky dobrý čich na dotace, se ví už dlouho. Ostatně - právě rozdělování státních příspěvků na sport mu vyneslo aktuální stíhání z půlmiliardových machinací.

Seznam teď při mapování vlivu - dnes už bývalého - šéfa českého fotbalu narazil na dotaci z roku 2013, kterou od státu dostal Peltův prvoligový fotbalový klub FK Jablonec.

Klub za 35 milionů postavil v areálu svého stadionu novou budovu s turnikety, obchodem pro fanoušky, kavárnou s barem a sálem pro 200 lidí.

Investici provází několik zajímavostí: Například - při otevření se klub nepochlubil, že vše postavil z dotací. Navíc v roce 2013 to byla nejvyšší dotace z příslušného programu Ministerstva financí. Jmenuje se Podpora výstavby, obnovy a provozování sportovních center a sportovních zařízení. A o přidělení dotace rozhodl - podle dnešního vedení resortu - přímo tehdejší ministr Miroslav Kalousek, dnes předseda TOP 09.

Kalousek Seznamu řekl, že si na to nepamatuje. A vyloučil, že by on sám návrh na dotaci do úřadu přinesl.

Opoziční zastupitelé v Jablonci mají pochybnosti, jestli je budova postavená z veřejných peněz opravdu využívaná ke sportovním účelům. Například kavárna je nyní zavřená a hledá se nový provozovatel. Zastupitel Jakub Macek (Změna pro Jablonec) říká, že naposledy se v sále konaly diskotéky.

Klub na žádost o vyjádření nereagoval. Ani ústy mluvčího, ani místopředsedkyně představenstva Zdeňky Truhlářové, pravé ruky Miroslava Pelty.

Reklama

Doporučované