Hlavní obsah

Peltova jablonecká stopa. Všehoschopný produkt 90. let, muž z minulosti?

Foto: FK Jablonec

Ať už pozitivní, nebo zápornou, na jednom se shodnou všichni: stopu po sobě nechal Miroslav Pelta v jablonecké politice výraznou.

Reklama

Zatímco zbytek země vnímá Miroslava Peltu, jehož kauza dnes doputovala k soudu, jako fotbalového šíbra, v domovském Jablonci je i známým politikem. Proč je pro některé kolegy nepřijatelným „loktařem“, a pro jiné je „rovina chlap“?

Článek

Miroslav Pelta seděl v jabloneckém zastupitelstvu v barvách ODS nepřetržitě od roku 1994. Až v roce 2018 dobrovolně kvůli své kauze opustil kandidátku. I tak ale patří stále k nejvlivnějším politickým figurám města. Jakou brázdu ve městě zanechal?

„Miroslav Pelta je pro mě typickým produktem 90. let. (Všeho)schopný člověk s ostrými lokty a kontakty na mocné lidi, který leccos udělal pro veřejnost, ale vždy z toho měl něco on, jeho přátelé či známí, jablonecká ODS nebo FK Jablonec. Těžko se přizpůsobuje tomu, že doba se změnila a jeho praktiky jsou pro dnešní společnost nepřijatelné. Zkrátka starého psa novým kouskům nenaučíš,“ myslí si například Jakub Macek z uskupení Společně pro Jablonec.

Glosa o velmi drahém odpustku Miroslava Pelty.

Peltův spolustraník z ODS, jablonecký primátor Jiří Čeřovský je výrazně smířlivější. „Pana Peltu znám snad třicet let a spolupráce s ním byla vždy bezproblémová. Co se domluvilo, to platilo, a nikdy, to bych zdůraznil, nebyly ve hře žádné protislužby. Vše bylo čisté, věcné, jako komunálního politika a občana Jablonce jej vnímám velmi pozitivně,“ říká Čeřovský.

Jeho předchůdce, Petr Beitl, dnes poslanec za ODS, má pro Miroslava Peltu rovněž jen slova chvály. „Byl pětadvacet let členem zastupitelstva, býval na předních místech, pokud jde o preferenční hlasy, což svědčí o jeho podpoře od občanů,“ vypočítává jablonecký exprimátor. „Jako zastupitel, podnikatel i patriot odvedl pro naše město spoustu práce, jejímž vyvrcholením byla rekonstrukce Jizery (bývalá secesní kavárna v centru města, která léta chátrala, aby ji nedávno M. Pelta opravil a otevřel - pozn. red.). S FK Jablonec provádí na poměry našeho města hotové zázraky a k tomu se stará o pět set mladých fotbalistů. Přeji mu, aby se přes „kauzu dotace“ úspěšně dostal co nejdříve.“

Jan Polák, který byl v Jablonci v komunálních volbách jedničkou kandidátky Pirátů, vidí Peltu jako typického čelního představitele jablonecké ODS. Což nemyslí právě pochvalně. „Metody a činnost Miroslava Pelty mám spojené s politikou jablonecké ODS. Jsou velmi efektivní v prosazování vlastních či spřátelených projektů,“ míní. „ODS je v Jablonci dlouhodobě silnou stranou, která určuje celou politickou kulturu a má výrazný vliv na ostatní strany. Miroslav Pelta je silný zákulisní hráč, ale skutečný problém vidím právě v dlouhodobě nastavené politické kultuře, kde se zájmům několika osob podřizuje zájem veřejný. Dle mého toto vzbuzuje nedůvěru občanů v zastupitelskou demokracii a nechuť aktivně se účastnit komunálních voleb, a tak využívat svého práva podílet se na směřování společnosti.“

Několik chvilek v soudní síni.

David Mánek z hnutí ANO, které nyní v Jablonci spolu s ODS a Starosty pro Liberecký kraj vládne, vnímá především Peltovo jablonecké sportovní angažmá. A podobně jako Čeřovský hovoří pozitivně. „Asi jen málokdo si umí spojit klub FK Jablonec s někým jiným než Miroslavem Peltou. Výsledky posledních let jsou především dílem schopností a možností pana Pelty. To, že město Jablonec se na úspěších jabloneckého klubu a budování zázemí podílelo nemalými prostředky, je zřejmé. Připomeňme si účast Jablonce v základní skupině Evropské ligy, která by se bez městských milionů na jabloneckém stadionu nejspíše nehrála,“ míní radní Mánek.

Jak se Pelta chlubil známostí s policejním prezidentem.

Pirát Jan Polák jako příklad politiky jablonecké ODS – a tedy i Pelty – rovněž uvádí sport, ale v opačném gardu. Vadí mu systém rozdělování peněz. Zjednodušeně řečeno: jablonečtí radní mají k ruce odbornou sportovní komisi, která jim předkládá erudované návrhy, komu a proč peníze adresovat. Problém vidí Polák v tom, že radní někdy svévolně komisi obcházejí. „V minulých letech například sportovní komise schválila dle určitých kritérií dotace pro deset klubů. Takto předložený materiál šel do rady města. Zastupitelstvu pak byl radou předložen návrh, ve kterém bylo kromě těchto deseti klubů ještě dalších devět, které si radní doplnili sami. Bez zdůvodnění, bez projednání s komisí, bez argumentace zastupitelstvu, proč je jejich rozhodnutí odlišné od doporučení odborného orgánu, který město pro tento účel platí,“ vzpomíná Polák.

Co s tím má společného Pelta? „Toto nedodržování principů v Jablonci nastolila už někdy v devadesátých letech právě ODS, jejímž je Pelta velmi zásadním hybatelem,“ vysvětluje Polák.

Ti, kdo „vědí, kudy běží zajíc“.

Dodává, že v dobách, kdy byli Piráti v Jablonci v koalici, tedy do převratu, k němuž došlo vloni na podzim, se podařilo systém zprůhlednit. „Za našeho působení v koalici se tento trend povedlo otočit. Díky tomu rada začala schvalovat dotace tak, jak je navrhla komise. Bez výjimek. Snad jí to vydrží,“ doufá Polák.

Když už byla řeč o loňském převratu, po němž se moci v Jablonci chopila ODS a Piráti skončili v opozici, připomeňme, že jde o zkušenost, kterou má Jan Polák společnou s nynějším primátorem Čeřovským. Ten byl kdysi rovněž účastníkem podobného politického zápolení. A dnes právě jím argumentuje, hovoří-li o Peltově nezištnosti. Vzpomíná na rok 2000, kdy jako starosta čelil snahám o sesazení. „Vlastně sám nevím, jaké byly tenkrát důvody. Šlo o tlak našeho tehdejšího koaličního partnera (Unie svobody), který napsal vedení ODS, že by měla v Jablonci vyměnit starostu. Pan Pelta, jehož slovo bylo velmi vážené, jednoznačně řekl, že k tomu nevidí žádný důvod, a bylo to. A to prosím bez toho, že bychom se na jeho angažmá v dané věci jakkoliv domlouvali. Za mě je to férový chlap,“ opakuje Čeřovský.

Fotbalová asociace platila výlety na Euro 2016 i zaměstnancům oblíbené restaurace předsedy Pelty.

Napište to na FAČR!

Lakonicky se o Miroslavu Peltovi vyjadřuje lidovec Štěpán Matek: „Měl na konci devadesátých let a začátku tisíciletí velký vliv na formování komunální politiky v Jablonci a svoji stopu určitě zanechal. Myslím si ale, že tyto časy jsou minulostí. V poslední době vnímám pozitivně jeho snahu o rekonstrukci objektu Jizera. Podobných investic v centru města bych určitě uvítal víc, protože vládnoucím garniturám je stav centra Jablonce zjevně dlouhodobě ukradený.“

Reklama

Doporučované