Hlavní obsah

Peltovo jméno se objevilo v další kauze. Míra ty koule má, stojí v odposleších

Foto: ČTK

Fotbalový boss Miroslav Pelta figuruje v další kauze, kterou vyšetřuje policie.

Reklama

Činovník obviněný kvůli rozdělování dotací do sportu figuruje v policejním dokumentu ke kauze, v níž se vyšetřují veřejné zakázky.

Článek

Fotbalového bosse z Jablonce Miroslava Peltu už více než rok policie trestně stíhá kvůli rozdělování dotací do sportu.

Teď se jeho jméno objevuje v dalším rozsáhlém případě, v němž je kvůli ovlivňování veřejných zakázek Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou obviněno devět lidí.

Šéf jabloneckého fotbalového klubu mezi nimi není, policejní dokument, který má Seznam k dispozici, ho však v případu zmiňuje.

Policie tvrdí, že Pelta rozděloval peníze tak, aby z toho těžil Jablonec: 

Video: Vojtěch Blažek

Trať v Rumunské ulici

Jde o tu pasáž v usnesení o zahájení trestního stíhání, kde policisté popisují soutěž vypsanou dopravním podnikem na opravu tramvajové tratě v Rumunské ulici v Liberci.

Zakázku za zhruba 52,6 milionu korun získala firma Eurovia, přičemž podle policie byla cena zakázky nejméně o 3,6 milionu nadhodnocena.

Miroslav Pelta byl v té době předsedou dozorčí rady dopravního podniku a vyšetřovatelé v dokumentu zaznamenali, jak se před přidělením zakázky kontaktoval s jedním z devíti obviněných - ředitelem Eurovie pro oblast Čechy střed Pavlem Jirouškem.

„Miroslav Pelta kontaktoval Pavla Jirouška se žádostí o poskytnutí finančních prostředků v neupřesněné výši,“ napsala policie do dokumentu.

Policisté však ve zmíněním obvinění neuvedli, jestli nějaké peníze nakonec odešly.

Osoba Míra ty koule má

Dále pak policie v usnesení o zahájení trestního stíhání operuje s výpisy z tajně pořízených odposlechů, v nichž figuruje - jak se v dokumentu sděluje v policejní hantýrce - „osoba Míra”.

Jeden rozhovor odposlechla  měsíc poté, co zakázku v Rumunské dopravní podnik Eurovii svěřil (duben 2017). Jde o dialog mezi podnikatelem Jiřím Vařilem a tehdejším ředitelem dopravního podniku Lubošem Wejnarem.

„Míra mě hrdě informoval, že Rumunská přinese do fotbalu pět milionů, a poděkoval mi, že jsem to zařídil,“ říká tam podle dokumentu Vařil, který podle vyšetřovatelů ze zákulisí chod dopravního podniku řídil a je také mezi obviněnými.

„Pro Míru jsou to letos jedny z největších peněz, co v letošním roce do fotbalu dostane,“ pokračuje pak v dokumentu záznam hovoru Vařila s Wejnarem. „A on ví jednoznačně, že seš za tím ty, to znamená, že on tam jako za tebou stojí naprosto pevně, a Míra ty koule má.“

Že jde v „osobě Míra” také o Miroslava Peltu, který byl mimochodem krátce po zaznamenaném rozhovoru zadržen v kauze sportovních dotací, dokument konkrétně neuvádí. A ani policie to nechce komentovat.

Samotný Miroslav Pelta pak telefon nezvedal a jeho advokát Bronislav Šerák pouze uvedl, že jablonecký fotbalový šéf v kauze zakázek nevypovídal na policii ani nebyl z ničeho obviněn.

„Proto nemá důvod se k tomu vyjadřovat,“ prohlásil Šerák.

Sponzor Eurovia

Společnost Eurovia patří ke sponzorům Peltova fotbalového klubu v Jablonci. A jestli do jeho pokladny poslala nějaké peníze v době od loňského dubna, nechce ani klub, ani zástupce sponzora sdělit.

„Sponzorské smlouvy jsou interní záležitostí klubu, a proto informace o jejich obsahu nebudeme zveřejňovat,“ uvedl mluvčí FK Jablonec Martin Bergman.

Konkrétní částku neuvedla ani mluvčí společnosti Eurovia Iveta Štočková. Řekla jen, že fotbalový Jablonec podporuje Eurovia více než deset let.

Detailně nekomentovala ani to, že je stíhán jeden z ředitelů firmy Pavel Jiroušek.

„Vzhledem k probíhajícímu šetření se nemůžeme k věci jakkoliv vyjadřovat. Mohu potvrdit jen, že v nedávné době proběhlo místní šetření v jedné z našich kanceláří,“ uvedla Štočková.

Reklama

Doporučované