Hlavní obsah

Napište to na FAČR!

Foto: Profimedia.cz, Yelena Afonina/TASS, Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Peltův fotbal pro vyvolené nemá logiku. (Ilustrační snímek).

Reklama

Článek

Fotbalová asociace ČR platila výlety na Euro 2016 například i zaměstnancům oblíbené restaurace předsedy svazu Miroslava Pelty.

Už týdny se prokousávám desítkami dokumentů, které jsme získali z cloudového účtu Fotbalové asociace České republiky. Je v nich vyúčtování Eura 2016. Oblíbil jsem si zejména excelovou tabulku s názvem „Hradí FAČR“. Má bezmála 900 řádků, tedy jmen, a vešla se na osm stránek A3.

Ukázalo se z ní, že Miroslav Pelta si nezavazoval jen supervlivné kolem Hradu, soudce, významné politiky a státní úředníky, jejichž jména jsme zveřejnili na Seznam Zprávách, ale i známé ze svého nejbližšího okolí. Převážně z Jablonce nad Nisou nebo Liberce. Dozvídáme se tak, že Fotbalová asociace ČR platila výlety třeba tamnímu gynekologovi s manželkou, urologovi, řediteli hotelu, zaměstnancům Peltovy oblíbené restaurace, advokátům, místním zastupitelům a náměstkům.

Kdyby asociace rozdávala lístky, budiž. Ale jde o celé zájezdy včetně letenek, ubytování a dopravy. Za desítky tisíc korun.

Český rozpočet na celé Euro 2016 byl 150 milionů korun. Třetinu, necelých padesát milionů, tvořila právě tabulka „Hradí FAČR“. Samozřejmě že tam jsou hráči, realizační tým, zaměstnanci, fotbaloví funkcionáři a tak dále. Troufám si ale tvrdit, že většina pozvaných byli známí Miroslava Pelty nebo někoho z vedení svazu.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv.

Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

A co je navíc na celé věci kuriózní? Že to těm obdarovaným není vůbec trapné a navíc si vymýšlejí bizarní výmluvy. Jedna za všechny. Bývalý předseda Vrchního soudu v Praze Jaroslav Bureš mi řekl: Vůbec pro mě nebyl žádný problém si to zaplatit, ale oni nenašli žádnou cestu jak, tak jsem to bral jako ocenění svojí práce. (Podotýkám, že jeho výlet se synem stál FAČR 123 tisíc korun.)

A klišovitá otázka na závěr: Kolik by asi tak za ty zájezdy pro kamarády, kamarády kamarádů a jejich rodinky mohlo být dresů, kopačáků, příspěvků pro trenéry nebo opravených tribun?

Reklama

Doporučované