Hlavní obsah

Peltův muž stíhán kvůli autobusům. Přišel proto o místo v licenční komisi fotbalové asociace

Jiří Vařil kvůli trestnímu stíhání pozbyl pozice v licenční komisi FAČR. Foto: Profimedia.cz/Ota Bartovský/MafraVideo: Luděk Mádl

 

Reklama

Když Fotbalová asociace ČR zjistila, že je Jiří Vařil stíháín v kauze BusLine, zbavila ho členství v licenční komisi.

Článek

Dočetli se v médiích, že je Jiří Vařil obviněn v severočeské kauze nazvané podle dopravní společnosti BusLine. A tak Vařila výkonný výbor Fotbalové asociace ČR vyškrtnul z pozice člena Licenční komise FAČR.

„Sám pan Vařil na naše přímé dotazy bohužel nereaguje a s vedením asociace nekomunikuje,” sdělil k tomu Michal Jurman, mluvčí Fotbalové asociace ČR.

Licenční komise má přístup k citlivým ekonomickým datům klubů I. a II. ligy. Rozhoduje mimo jiné o tom, zda jsou ekonomicky natolik silné, aby mohly dostat licenci a s ní i právo startu v dalším ročníku profesionálních soutěží.

Jiřího Vařila před časem přivedl do služeb fotbalové asociace Miroslav Pelta, tehdy předseda FAČR, který je nyní sám obviněn v kauze spojené s rozdělováním státních dotací pro sport.

Ti dva se znají léta, Jiří Vařil inicioval převzetí někdejšího ČSAD Semily od podnikatele Zemka. Pod názvem BusLine měla pak firma co do činění s Dopravním podnikem měst Liberce a Jablonce nad Nisou, kde Pelta, aktivní v regionální politice, svého času vykonával i funkci předsedy dozorčí rady.

V dubnu spustila policie akci, v jejímž rámci obvinila celkem 9 osob, objevily se informace, že je mezi nimi právě i Jiří Vařil.

Seznam zjistil, že se policisté zajímají minimálně o dvě zakázky, na které získal liberecký dopravní podnik dotaci z Evropské unie. Jde konkrétně o nákup nových autobusů a opravu tramvajové trati.

Policie prošetřuje rovněž vyplacení bezmála 30 milionů korun dopravní firmě BusLine. Tuto částku vyplatilo představenstvo dopravního podniku společnosti před koncem loňského roku, i když s tím nesouhlasil jeho akcionář – město Liberec.

Mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej už v dubnu upřesnil, pro jaké trestné činy bylo devět lidí, mezi nimiž jsou regionální politici i zástupci libereckého dopravního podniku, policií obviněno.

Jde konkrétně o šest trestných činů: podplácení, přijetí úplatku, legalizaci výnosů z trestné činnosti, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, poškození zájmů Evropské unie a porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Reklama

Související témata:

Doporučované