Hlavní obsah

Pence: Američané do pěti let znovu přistanou na Měsíci

Pence: Američané do pěti let znovu přistanou na Měsíci.Video: Renáta Matoušková, AP, Reuters

 

Reklama

Měsíc chce do roku 2030 dobýt i Čína. NASA původně plánovala přistání prvních amerických astronautů od 70. let minulého století na rok 2028.

Článek

Viceprezident USA Mike Pence dnes jménem administrativy Donalda Trumpa vyhlásil cíl dostat do pěti let Američany zpět na Měsíc. Za tímto účelem má Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) nasadit „veškeré dostupné prostředky“. Informovala o tom agentura AP.

Pence plán představil u příležitosti setkání s čelnými představiteli NASA v Huntsville ve státě Alabama. „Účastníme se vesmírných závodů, stejně jako v 60. letech,“ prohlásil a dodal, že v případě potřeby budou rakety a přistávací moduly NASA nahrazeny soukromými.

NASA již dříve vyhlásila úmysl vrátit americké astronauty na povrch Měsíce do roku 2028. „Je na čase zdvojnásobit naše úsilí,“ řekl nyní viceprezident. „Může se to stát skutečností, ale nestane se tak, pokud nezrychlíme tempo.“

Spojené státy letos oslaví 50. výročí přistání člověka na Měsíci, kam mezi lety 1969 a 1972 vyslaly celkem 12 astronautů. Od té doby neučinil žádný stát vážný pokus vyslat na přirozenou družici Země lidskou posádku. Americké administrativy v posledních desetiletích váhaly mezi programem mise lidské posádky na Mars a návratem na Měsíc. Exprezident Barack Obama upřednostňoval první variantu, zatímco Trump se kloní spíše k té druhé.

Začátkem ledna přistála poprvé na odvrácené straně Měsíce čínská sonda Čchang-e 4. Peking se netají svými ambiciózními plány, které zahrnují například vybudování vlastní vesmírné stanice a pokračování ve výzkumu Měsíce. Podle těchto plánů by v roce 2030 měl na jeho povrchu stanout první Číňan.

Reklama

Doporučované