Hlavní obsah

Peníze dostanou i majitelé nezkolaudovaných domů, které poničilo tornádo

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Následky tornáda na jižní Moravě.

Reklama

I majitelé nezkolaudovaných domů, které na jižní Moravě poničilo tornádo, budou mít nárok na státní pomoc.

Článek

Lidé, kterým tornádo poškodilo rozestavěné bydlení, budou moci podle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (za ANO) získat dotaci až dva miliony korun a další až tři miliony korun formou zvýhodněného úvěru z programu Živel. Z pravidel pro čerpání pomoci byl zároveň odstraněn požadavek, že žadatel nesmí být tři roky před podáním žádosti v úpadku nebo likvidaci. Změny dnes schválila vláda.

Obyvatelé zasažených oblastí, kteří zahájili stavbu obydlí v souladu se stavebními předpisy, ale nestačili ho dokončit, budou moci podle Dostálové uplatnit v programu Živel výdaje na obnovu stavby do původního stavu.

V případě nezkolaudovaných obydlí by se podle materiálů na vládu, které připravilo ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), mělo jednat nejvýše o desítky hlavně rodinných domů. „Podpora se však tím stane jednotná pro všechny dokončené i rozestavěné stavby pro bydlení a lze tím předejít případnému znevýhodnění osob, které výstavbu rozestavěné stavby pro bydlení nedokončily. Negativní sociální následky by v případě nerozšíření předmětu nařízení mohly převýšit závažnost dopadu poskytnuté finanční podpory státu do státního rozpočtu,“ uvedl úřad v dokumentech.

+7

Pomoc z programu si smějí nárokovat lidé pojištění i nepojištění. MMR nedávno provedlo změnu pravidel, kdy lidem, kteří mají pojištění, se do celkových nákladů počítá místo celého pojistného plnění 70 procent.

V podmínkách dotačního titulu dosud stálo, že žadatel nesměl být tři roky před podáním žádosti o podporu v úpadku ani v likvidaci. V této situaci se požadavek podle Dostálové ukázal jako nepřiměřeně přísný, a proto ho dnes vláda zrušila. Lidé by ale nadále měli čestným prohlášením potvrdit, že v době podání žádosti o pomoc nejsou v úpadku či likvidaci ani jim to nehrozí.

Žádost do programu Živel přijímá od 2. července Státní fond podpory investic, k 14. červenci jich evidoval 759.

Reklama

Doporučované