Hlavní obsah

Peníze na COVID-Sport dá nakonec jen vláda, z MŠMT nepůjdou

Foto: Michal Beránek / CNC / Profimedia

Na program COVID-Sport Národní sportovní agentury nepůjdou peníze z MŠMT.

Reklama

Na dodatečné podpoře sportu se vláda shodla. Zmatky se ale objevily kolem toho hlavního - odkud na dotační program COVID-Sport za jednu miliardu půjdou peníze. Financovat se nakonec bude jen z vládní rezervy.

Článek

Vláda 1. června schválila mimořádnou podporu pro sportovní kluby a spolky, které zasáhla pandemie koronaviru. Miliarda na dotační program COVID-Sport měla jít půl na půl z vládní rozpočtové rezervy a Ministerstva školství. Vláda by tak na jedné straně peníze sportu vzala a na druhé zase připsala.

Proti tomu se ale ohradil ministr školství Robert Plaga (ANO), jak už Seznam Zprávy napsaly minulý týden. Podle něj se vláda dohodla na tom, že celá miliarda má jít z rezervy vlády a na peníze školství se sahat nebude.

„Požádám o revokaci usnesení vlády, aby bylo v souladu s vyjednanou dohodou - tedy že prostředky na COVID-Sport půjdou z kapitoly Všeobecná pokladní správa,“ řekl ministr školství Plaga.

A vláda mu dá na svém pondělním jednání za pravdu.

„Program COVID-Sport bude po domluvě financován jednou miliardou z kapitoly Všeobecná pokladní správa, položka Vládní rozpočtová rezerva. Mělo by to být na programu v pondělí 8. 6. na jednání vlády ČR,“ potvrdil Seznam Zprávám mluvčí Národní sportovní agentury (NSA) Jakub Večerka.

Právě NSA totiž usnesení vládě předkládala, ale jménem premiéra Andreje Babiše. Přímo pod něj totiž agenda sportu na vládě nyní spadá. Na rozdíl od ministra školství, který agendu sportu letos odevzdává Národní sportovní agentuře, její předseda Milan Hnilička totiž není součástí vlády. Na nevýhodu, že sport nebude vyjma premiéra na vládě nikdo zastupovat, upozorňovali už loni při projednávání novely o Národní sportovní agentuře senátoři.

Agentura tak sice připravila usnesení s návrhem na financování, vláda ale zdroj prostředků změnila. NSA však v usnesení nechala původní text.

Na jedné straně tak šlo sice o nedorozumění, v pozadí sporu je ale trvající rivalita mezi Národní sportovní agenturou a Ministerstvem školství, kterou ještě přiživuje předseda vlády Babiš.

„Mě velice mrzely dotace v programu Můj klub. Seděl jsem s kluby, které peníze nedostaly kvůli jedné absurdní věci, a to byl jeden formulář - byrokracie úředníků Ministerstva školství,“ strefoval se na tiskové konferenci k představení programu COVID-Sport Babiš už poněkolikáté do Ministerstva školství, jakoby ani nešlo o rezort v držení jeho hnutí ANO.

MŠMT sice loni skutečně vyplácení dotací z programu Můj klub nezvládlo, letos má ale už nyní většina klubů peníze na účtu, což si pochvalují, protože i to jim pomůže se vyrovnat s omezujícími opatřeními kvůli pandemii covid-19.

To se ale premiér snaží přehlédnout, protože jeho aktuální sportovní jedničkou je Milan Hnilička. Ten také loni veřejně kritizoval Ministerstvo školství za to, že dotace vyplácí pomalu a NSA to bude dělat transparentněji. V zákulisí si pak stěžoval, že mu Ministerstvo školství v převodu agendy dělá naschvály. Lidé z MŠMT zase argumentovali tím, že Hnilička měl půl roku před vznikem agentury pracovní úvazek na ministerstvu a mohl se účastnit všech porad. Navíc sliboval už loni na podzim vyhlášku ke stěžejnímu bodu svého programu transparentního rozdělování dotací - rejstříku sportu. Dodnes ale nevznikla. COVID-Sport bude proto pro NSA administrativně vyřizovat Státní fond životního prostředí.

Tento rok bude ale posledním, kdy se budou v jednom pomyslném brankovišti strkat dva strážci peněz do sportu. Letošek je tak rokem přechodovým. Právě proto se ale musel před spuštěním programu COVID-Sport měnit zákon. Ministerstvo školství má sice na svém účtu letošní prostředky na podporu sportu, ale už nemůže vypsat podle zákona nový dotační titul. Národní sportovní agentura sice ano, ale až na příští rok. Peníze jí navíc ze státního rozpočtu přijdou až příští rok v lednu.

Ministerstvo školství ale vyšlo navzdory napjaté atmosféře Národní sportovní agentuře vstříc a pomohlo novelu zákona ve zrychleném řízení prosadit.

„Život přináší různé situace, nebývá asi časté, že by ministr, z jehož agendy odplouvá agenda sportu na novou agenturu, obhajoval nový zákon, kdy tím předkladatelem je Národní sportovní agentura, tím, že nemá svého ministra sportu, prostřednictvím premiéra,“ pojmenoval paradoxní situaci v jedné větě Plaga při projednávání novely v Senátu. Ta prošla a NSA může rozdávat peníze z vládní rezervy i letos.

Od příštího roku už bude ale bránit sportovní rozpočet pouze Hnilička.

Reklama

Doporučované