Hlavní obsah

Peníze na druhém místě, Tavares si splnil dětský sen. Zákulisí jednoho z největších přestupů v historii NHL

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Naděje, že by John Tavares přijal některou z jiných nabídek, vydržela ostatním klubům NHL jen pár minut po otevření trhu volných hráčů. Ve skutečnosti neměly prakticky žádnou šanci největší eso letošního léta získat. Kanadský útočník měl jasno. Odmítal nabídky ostatních týmů, aby si zahrál doma za Toronto Maple Leafs.

Článek

Speciální tiskovou konferenci nové posily Maple Leafs vysílala nebo streamovala snad všechna velká média v zemi. Hokejová Kanada je projednou zase na nohou. Hvězdný útočník John Tavares bude hrát NHL od příští sezony za Toronto.

Vrací se domů, do města, kde žije a kde vyrostl. Podepsal tam smlouvu na 7 let v hodnotě 77 milionů dolarů. V průměru si tak vydělá jedenáct milionů dolarů za sezonu a stane se druhým nejlépe placeným hokejistou ligy.

Prvenství udržel Connor McDavid z Edmontonu, jehož průměrný roční příjem činí 12,5 milionu dolarů.

I jeho přitom Tavares mohl trumfnout. Okamžitě po oznámení jednoho z největších přestupů historie přišli zámořští novináři se zprávami, že mu jiné týmy byly ochotny nabídnout třináct milionů.

San Jose dokonce čtrnáct!

Tavares se se všemi zájemci v minulých dnech osobně sešel v Los Angeles.

„Všechny týmy udělaly maximum. Když jsem se z LA vrátil domů, rozhodoval jsem se podle srdce jen mezi dvěma možnostmi. Pro místo, odkud pocházím a kde jsem vyrostl. A pro místo, kde jsem strávil spoustu času a udělalo ze mě muže,” prohlásil Tavares. Od roku 2009 až dosud válel za New York Islanders, v jejich dresu v minulé sezoně nastřílel 37 branek.

„Poslední dny přinesly nejtěžší rozhodování v mém životě. Zůstat ve městě, kde jsem strávil celou svou kariéru, nebo skočit po výjimečné příležitosti. Je na čase, abych si splnil svůj dětský sen,” dodal Tavares.

Na svůj oficiální Twitter následně nahrál fotku z dětsví, na které ještě jako malý kluk spí v peřinách s logem Maple Leafs. Největší kanadská televize TSN kvůli jeho podpisu změnila vizuál své homepage. Titulní článek o megatransferu poutá s obrovským titulkem Dětský sen.

V NHL se otevřel trh s volnými hráči. Působiště mění i Češi.

Češi mění své působiště. Video: Karolína Bulisová, Profimedia.cz

Tavares se pro Toronto nerozhodl jen z nostalgie. V 27 letech je v nejlepších letech, navíc hladový po úspěchu. Touží vyhrát Stanley Cup, s chudými a vybrakovanými Islanders by měl k němu nejspíš až příliš daleko.

Ostatně za devět sezon s týmem z New Yorku dokázal proklouznout do play off jen třikrát a vyhrál v něm jednu jedinou sérii. Pravda, i to je víc než za stejný časový úsek v NHL dokázalo Toronto.

Když před čtyřmi lety do funkce prezidenta klubu nastoupil Brendan Shanahan, mluvil o touze vrátit klubu hrdost. Hrdost hráčů, že mohou nosit dres Maple Leafs a hrát hokej v Torontu.

Maple Leafs vyhráli ve své historii Stanley Cup dvanáctkrát a podle posledního žebříčku magazínu Forbes jsou s hodnotou 1,4 miliardy dolarů druhým nejhodnotnějším klubem v NHL, hned za New York Rangers. A to navzdory tomu, že Toronto v posledních letech bylo fanouškům spíše pro smích. Za posledních třináct let jeho hokejisté proklouzli do play off jen třikrát, pokaždé se pakovali už v prvním kole.

Z otloukánka ligy se ale Toronto stane už v příští sezoně jedním z hlavních favoritů.

Přispěl k tomu i Tavares, jenž rozhodnutím přijmout nižší kontrakt uvolnil manažerům místo pod platovým stropem. Klub musí v příštích dnech podepsat smlouvu ještě s Williamem Nylanderem, za rok končí kontrakty i Austonu Matthewsovi a Mittchellu Marnerovi.

Všichni tři si řeknou o nadstandardní smlouvy, minimálně Nylander s Matthewsem mohou výši Tavaresova platu atakovat. Udržet i příští sezonu všechny pohromadě bude mimořádně komplikované. Každý milion pod stropem se v cestě za pohárem ještě bude hodit.

Nyní má Toronto k dispozici zhruba 13 milionů dolarů. Výše „polštáře” pod stropem týmu byla hlavním tématem fanoušků hned po Tavaresově podpisu. Bezprostředně po něm totiž na dlouhé minuty zkolaboval veřejný server Capfriendly, jenž údaje o platech hokejistů v NHL eviduje.

I s ohledem na platovou zátěž klubu se spekulovalo, že Toronto vsadí na jednu kartu a pokusí se vyhrát Stanley Cup v příští sezoně. Zámořší experti přišli s verzí, že Maple Leafs s Tavaresem podepíšou pouze jednoletou smlouvu s maximálním možným příjmem 15 milionů dolarů.

O to víc dlouhodobý kontrakt fanoušky nakonec překvapil. Postaral se o něj generální manažer Kyle Dubas, jenž je v pouhých 32 letech druhým nejmladším manažerem ligy. Ve funkci je teprve pár týdnů a hned se podpisem superstar zapsal do historie Maple Leafs.

Fanoušky okamžitě ujistil, že Toronto zaměstnává ty největší odborníky na platové stropy v lize. A že spolu s nimi najde cestu, jak vzdor monstrózní Tavaresově smlouvě všechny výše zmíněné hráče udržet v týmu i po příští sezoně.

Ostatně současné hvězdy měly na Tavaresově příchodu také svůj výrazný podíl. Auston Matthews měl Tavarese neúnavně přemlouvat po telefonu, Mitch Marner by s kanadským hokejistou měl nastupovat v jedné formaci. Ostatně tak to od začátku chce i trenér Mike Babcock.

Podpis Tavarese je pro GM Kyle Dubase o to sladší, že největší hvězdu léta na trhu vyloženě vyfoukl svému předchůdci. Novým manažerem Islanders, kde o svého kapitána přišli, je totiž Lou Lamoriello. Ten tutéž pozici poslední tři sezony zastával právě v Torontu.

To on přivedl do klubu Matthewse nebo Marnera. A položil tak základ týmu, jenž v příštích letech může v NHL dominovat.

Lamoriello je teď ale krutým kanadským fanouškům spíše trochu pro smích. John Tavares je totiž podle nich teprve druhou absolutní superstar v historii ligy, jenž svůj původní klub opustil bez náhrady na trhu volných hráčů. Tím prvním byl před třinácti lety obránce Scott Niedermayer. A v New Jersey ho tehdy bez jakékoliv kompenzace nedokázal udržet právě Lamoriello.

Nutno dodat, že tohle přirovnání je k němu nefér. Času na prodloužení kontraktu s Tavaresem měli jeho předchůdci v Islanders víc než dost. A přesto se nedokázali se svým klíčovým hráčem dohodnout.

Zatímco Islanders budou těžce lepit ztráty a bez svého lídra se pravděpodobně topit u dna Východní konference, Toronto hrdě vzhlíží k příští sezoně. Sázkové kanceláře po podpisu kanadské hvězdy vidí Maple Leafs v kurzu 6:1 jako největší favority následujícího ročníku.

A pokud to nevyjde, dříme v organizaci obrovský potenciál i do budoucna. Záložní celek Toronto Marlies letos ovládl farmářskou AHL. To všechno je hodně slušný příslib.

„Tenhle tým má obrovskou šanci. Věřím, že budeme mít příležitost vyhrát Stanley Cup v každé z nadcházejících sedmi sezon,” řekl sebevědomě Tavares.

Video: Rozhovor s Jakubem Voráčkem o letošní sezoně v NHL i touze reprezentovat

Hvězda NHL o vysoké smlouvě, tlaku i touze reprezentovat. Hostem Seznamu byl Jakub Voráček.Video: Adam Sušovský

Reklama

Související témata:
Lou Lamoriello

Doporučované