Hlavní obsah

Peníze pro postižené tornádem přijdou do měsíce, říká šéfka fondu investic

Foto: Veronika Skalická, Seznam Zprávy

V zasažené oblasti padne až 180 domů.

Reklama

„Odhaduji, že minimálně v polovině případů budou škody vyšší než dva miliony,“ říká v rozhovoru ředitelka Státního fondu podpory investic Hana Pejpalová. Úřad vyřizuje státní pomoc pro rodiny zasažené extrémní ničivou bouří.

Článek

O prodlouženém víkendu přijeli do krizových štábů. V obcích zasažených tornádem s místními řešili žádosti o vládní pomoc v programu Živel, který avizuje až dvoumilionovou injekci pro majitele či spolumajitele zničených domů. Mezi osmi úředníky byla i ředitelka Státního fondu podpory investic Hana Pejpalová. „Přijali jsme téměř sedm set žádostí. Dotčení mohou žádat o dotaci až dva roky od tornáda. Odhaduji, že minimálně v polovině případů budou škody vyšší než dva miliony. Konkrétně si to teď ale nedovoluji říci,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Můžete shrnout, co jste se zájemci nejčastěji řešili a jaký je systém podání žádosti?

Žádost je jednoduchá. Snažili jsme se, aby ve formuláři byly jen identifikační údaje, základní informace o poškození a výše odhadovaných škod. Chtěli jsme lidem hlavně vysvětlit podmínky a říci, co všechno potřebujeme, abychom mohli začít vyplácet dotaci. Proto jsme přijeli přímo na místo. Uvědomovali jsme si, že lidé kolikrát nemají přístup k internetu. Jsou zmatení. Napsali jsme jim na lístečky, co všechno musejí dodat.

Co všechno tedy zájemce musí doložit, aby měl na dotaci nárok?

Musí doložit fotodokumentaci poškozeného domu. Kdo ji měl v mobilu, tak jsme si ji od něj stáhli. Kdo ji nemá, může dodatečně zaslat. Kromě občanského průkazu jsme nepotřebovali absolutně nic. Ověříme si vlastnictví nemovitosti. Bohužel evidujeme poměrně dost případů totálních demolic. Už na základě protokolu o demolici budeme vyplácet zálohu na přípravu nové výstavby, případně i na demolici a úklid pozemku. I když lidé protokol neměli, zajistíme si jej sami na obcích. Ti lidé skutečně často neměli v ruce vůbec nic. Co se týče oprav domů, budeme především potřebovat odhad nákladů vzniklých škod, přesněji odhad nákladů, které jsou potřeba na opravu.

U pojištění potřebujeme výši pojistného plnění a nějaký hrubý rozpočet. To je vše, co po lidech chceme, nicméně jim musíme vysvětlovat, co to konkrétně znamená. Říkáme, kdo má dokumenty zpracovat, kam to mají poslat.

Přijímáte jakékoli žádosti, i když třeba poškozenému spadlo v uvozovkách jen několik tašek?

Ano. Odpíchneme se od odhadů nákladů na opravu toho domečku, což neznamená, že celou částku vyplatíme na účet. Budeme potřebovat jednotlivé faktury. Upozorňovali jsme lidi, aby si teď schovávali všechny doklady, abychom je mohli dodatečně proplatit.

Vláda ve středu překotně rozhodla o změně vyplácení dotací. Pojištění si započítají jen sedmdesát procent částky od pojišťovny, aby měli určitou výhodu. Není to pro vás administrativně problém?

Není. Až budeme počítat výši dotace na základě skutečných údajů, které získáme z dokladů od zájemců, vypočítáme to tak, aby se pojistná částka neodpočítávala v plné výši, ale jen těch 70 procent, jak vláda rozhodla.

Pojištění lidé na tom budou lépe. Procenta z pojistky se odpočítávají od nákladů na opravu, nikoli od státní dotace, jak chybně zaznělo. Lidem dotaci vypočítáme, zkontaktujeme je a vysvětlíme, jak jsme k částce došli a domluvíme si podpis na místě. Zájemci se teď změnou podmínek nemusejí nějak trápit.

Nově se při výpočtu dotace nezohledňují ani dary.

Byla jsem v kontaktu například s nadací Adra. Přinesli mi darovací smlouvu pro kontrolu, aby dotčení mohli dar použít na cokoli. Třeba na vybavení bytu, nákup auta. Za stát budeme skutečně hradit opravy či demolice poničených domů. Z principu nelze proplatit fakturu dvakrát. Nemůže ji hradit stát a pak ještě někdo jiný.

+14

Lze modelově říci, jaká zatím byla výše škod?

Téměř vždy jsme psali výši škod přes dva miliony, protože jsme viděli fotodokumentaci. Domy jsou skutečně hodně poškozené. Jsou to nejen střechy, ale i krovy, stropy, fasády, okna. Někdy zbyly jen obvodové zdi. Odhaduji, že minimálně v polovině případů budou škody vyšší než dva miliony. Konkrétně si to ale nedovoluji odhadnout.

Kdy se lidé dočkají státní pomoci?

Kolegové nejdřív zpracují žádosti o demolice, abychom mohli obratem vyplácet až půlmilionovou zálohu na dotaci. Tak aby si mohli připravit další podklady na uzavření smlouvy. U dalších žádostí to nebude až tak rychlé. Potřebujeme od nich posudek nákladů na náhradu škod a výši pojistného plnění. Musíme čekat, než budou vědět, kolik jim pojišťovna vyplatí. Bez toho výši dotace nedokážeme spočítat.

Takže se to může táhnout měsíce?

Nedokáži odhadnout. Problém je i s lidmi, kteří udělají nějaký kvalifikovaný odhad oprav. Snažíme se získat seznam lidí, kteří jsou schopni a ochotni s tímto pomoci, a pak jej poskytnout starostům, ať se na ně zájemci mohou obracet. Také ale nedokáží zázraky. Bude toho hodně. Vyplácení v řádech několika dnů tu nebude, ale doufám, že v řádu měsíce budeme první vlaštovky vyplácet.

Jaké problémy teď dotčení nejčastěji řeší?

Třeba vyřizování pojistek (podmínkou státní dotace je také pojištění domu, pokud dřív nebylo zjednáno – pozn. red.). Pracovníci pojišťoven v tom objemu teď také nestíhají. Často jsme se setkali s tím, že tam pojišťovák buď nebyl, anebo ještě nemají nic v ruce. Některé pojišťovny u nejvíce postižených oblastech už vyplatily zálohu, což je dobře. Nejvíc samozřejmě lidé řeší, aby měli zakrytou střechu. V opačném případě může být dům po další větší bouřce na totální demolici.

Bude toho hodně. Vyplácení v řádech několika dnů tu nebude, ale doufám, že v řádu měsíce budeme první vlaštovky vyplácet.
Hana Pejpalová

Setkali jste se i s negativními reakcemi lidí, když nebylo jasné, jak se dotace budou počítat?

Nesetkali, o to víc mě překvapily mediální ohlasy. Lidem jsme vysvětlovali, že se dotace odpočítává od celkových nákladů. Také jsme radili, že třeba dary je lepší využít třeba na nákup nového auta. Vždyť ti lidé často přišli o daleko víc, než jen v uvozovkách o cihly nebo střechu nad hlavou. Přišli o vybavení, osobní majetek.

Nesetkala jsem se ani s negativními reakcemi ohledně převodu nemovitostí. Lidé tam chtějí dál žít. Upozorňovali jsme, že stavby, na něž půjde dotace, nelze deset let prodat (podle nového vládního nařízení je bude možné přepsat mezi příbuznými – pozn. red.). Dotčení lidé na domovech a majetku spíš lpí.

Věděli vůbec základní informace o státní pomoci, vzhledem k tomu, že teď často nemají přístup k internetu a řeší elementární problémy?

Nejzasaženější lidé nevěděli vůbec nic. Jsme vděční obcím za to, že je nasměrovaly k nám. Lidé kolikrát ani nevěděli, že existuje nějaká podpora od státu. Těm jsme vše vysvětlovali od A do Z. Méně zasažení lidé chodili, že mají poničené třeba ploty či zahrady, ale to ze státní podpory hradit nelze.

Reklama

Doporučované