Hlavní obsah

Peníze z banky do banky během vteřin. V Česku se chystá spuštění okamžitých plateb

Do budoucna budou okamžité platby konkurencí například pro platební karty.

 

Reklama

Letos se chystá v bankovnictví zásadní novinka. V Česku se začnou zavádět takzvané okamžité platby. Využijí je například zákazníci internetových obchodů nebo opozdilci při odevzdávání daní.

Článek

Během chvilky převede peníze z jedné banky do druhé. A to v kteroukoliv hodinu od pondělí do neděle. V České republice se chystá příchod takzvané okamžité platby. Otevírá se tak řada nových možností.

„Jednotlivci budou moci okamžitě převádět peníze z účtu na účet. To se projeví například při nákupu na e-shopu. Rychleji zaplatí za zásilku a ta jim je obratem odeslána,“ vysvětluje Markéta Dvořáčková, mluvčí Equa bank. Právě toto banka se chystá okamžitou platbu zavést do konce letošního roku.

Česká národní banka bude zhruba ještě šest měsíců celý systém připravovat. „Ve druhé polovině roku bude následovat pečlivé testování,“ říká Denisa Všetíčková, mluvčí ČNB s tím, že provoz se má spustit ještě letos.

Do budoucna budou okamžité platby konkurencí například pro platební karty. „Rozdíl oproti platbě kartou bude v tom, že přijímající strana bude mít prostředky okamžitě k dispozici,“ říká Tomáš Hládek, poradce pro platební styk v České bankovní asociaci.

Zásadní ale bude i cena této služby. Česká národní banka si podle mluvčí za zprostředkování nebude účtovat více než deset haléřů. Kolik ale ve finále za službu zaplatí lidé, zatím banky nechtějí komentovat. Je to podle nich před testovací fází předčasné.

Euro pod 25 korun a zpomalení české ekonomiky. To bude rok 2018.Video: Redakce Seznam

Reklama

Doporučované