Hlavní obsah

Peníze z největšího solárního byznysu objevila policie ve Švýcarsku

Večerní zprávy, úterý 27. 6. 2017.

 

Reklama

Policejní vyšetřovatelé prvně dohledali, jak tekly peníze za prodej obrovských projektů solárních elektráren na severu Čech. Tři firmy i s pozemky prodal podnikatel Martina Shenara firmě ČEZ. Jenže podstatná část peněz neskončila u něj, ale odtekla do Švýcarska.

Článek

Společnost ČEZ koupila solární parky u Ralska a Mimoně na konci roku 2009. Zaplatila za ně bezmála 515 milionů. Až díky policejnímu vyšetřování se podařilo zjistit, kde nakonec peníze skončily.

„Z provedeného finančního šetření je zřejmé, že část finančních prostředků získaných výše uvedenou společností, konkrétně částka ve výši 309 657 005 korun, byla poukázána na bankovní účet vedený švýcarskou bankou Credit Suisse. Majitelem tohoto bankovního účtu je Fábio Delco,“ uvedla státní zástupkyně Petra Ullrichová.

Nové dokumenty se týkají vyšetřování případu firmy Amun.re. V kauze byl za krácení daně obviněn právě Shenar.

Jak se rozdělovaly peníze

Peníze z ČEZ tedy dostal švýcarský advokát Delco. Druhou část získal Martin Shenar. Konkrétně 205 milionů si podle policie nenechal u sebe. Obratem 40 milionů poslal Shenar na svůj soukromý bankovní účet. Část peněz pak skončila na kontě firmy Amun.re. Jejím akcionářem byl Shenar.

Společnost ČEZ na otázky týkající se převodů peněz nechtěla odpovídat. „Z důvodu, že se jedná o obchodní vztahy, v nichž jsme vázáni obchodním tajemstvím, nemůžeme ke zmíněnému dotazu poskytovat žádné informace,“ řekl mluvčí ČEZ pro obnovitelné zdroje Martin Schreier.

Tajemný advokát Delco

Jméno Fábia Delca se v příběhu objevuje nově. Seznam.cz se ho ani několik dní nepodařilo v jeho kanceláři zastihnout.

Koho tento advokát zastupoval, nezjistila během vyšetřování zatím ani policie. Neví se třeba to, zda a komu peníze předal. „Do dnešního dne se nepodařilo objasnit, jakým způsobem bylo naloženo s finančními prostředky ve výši 309 657 005 korun,“ uvedla státní zástupkyně Petra Ullrichová.

Znám je alespoň příběh, co se stalo po prodeji tří firem. Zástupci Amun.re a ČEZ se dohodli, že pro ně elektrárny na Českolipsku tato firma za více než pět miliard také postaví.

Solární parky u Ralska a Mimoně patří mezi pět největších v Česku. Mají výkon přes 55 MW a každý rok vytvoří elektřinu pro 15 tisíc domácností.

Reklama

Doporučované