Hlavní obsah

Peníze za vesmírný výzkum nejsou vyhozené. Pomáháme i lidem na Zemi, říká Lukačevič

Dvě minuty z Výzvy s Janem Lukačevičem: Výzkum vesmíru nejsou vyhozené peníze.Video: Martina Spěváčková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Lidé mají občas pocit, že děláme něco za jejich zády. A slýchám i negativní reakce na mou práci, připouští kosmický fyzik Jan Lukačevič – jeden z nejsledovanějších českých popularizátorů vědy na sociálních sítích.

Článek

V 28 letech má za sebou spolupráci s americkou NASA, Evropskou vesmírnou agenturou i ruským Roskosmosem. Teď Jan Lukačevič se svým týmem spustil projekt laboratoře, který simuluje pěstování zeleniny v prostředí, jaké by mohlo být na základně na Marsu.

„Kosmický výzkum do velké míry přispívá ke zlepšování podmínek na naší planetě. Bez něho bychom třeba ani nevěděli o rostoucích úrovních oxidu uhličitého, protože tuhle informaci nám odhalil družicový výzkum a důkladné pozorování Země,“ vysvětluje ve Výzvě mladý vědec.

Celý pořad Výzva s Janem Lukačevičem:

Jako na Marsu. Čeští vědci začali v unikátní laboratoři pěstovat „zeleninu pro kosmonauty“.Video: Martina Spěváčková, Seznam Zprávy

Omezené zdroje a kapacita na vesmírných misích podle Lukačeviče mimo jiné vedou ke zdokonalování technologií s praktickým využitím na Zemi.

„Třeba technologie pro čištění vody, která byla primárně vyvinutá pro astronauty, aby měli dostatečné množství pitné vody, se v současné době používá v rozvojových zemích. Umožňuje přístup milionů lidí k pitné vodě, což by bez této technologie neměli.“

I laboratoř pro pěstování zeleniny v „marsovském prostředí“ má ambici zlepšit pozemské zemědělství. Vědci v ní chtějí zdokonalit a zlevnit technologii aeroponie, aby byla využitelná třeba v oblastech, kde konvenčnímu pěstování plodin nepřejí klimatické podmínky.

Jak laboratoř na zemědělské univerzitě v Praze funguje? Proč v ní rostliny nepotřebují vodu v tekutém stavu ani půdu? Kdy podle Jana Lukačeviče člověk přistane na Marsu? A proč je předtím důležité zjistit, zda jsou na rudé planetě blesky?

Podívejte se na celý pořad Výzva s Janem Lukačevičem.

Reklama

Doporučované