Hlavní obsah

Penta má problém: zapletla se s mužem podezřelým z praní peněz

Foto: Profimedia.cz

Norbert Bödör na veřejném zasedání Nejvyššího soudu SR letos v červenci.

Reklama

Česko-slovenská investiční skupina Penta měla zřejmě léta ve své klíčové zdravotnické skupině Svet zdravia jako minoritního společníka muže stíhaného dnes pro praní špinavých peněz.

Článek

O vztahu Penty s nitranským byznysmenem Norbertem Bödörem, přesněji se dvěma firmami, které jsou s ním obchodně úzce propojeny, píše slovenský deník Sme.

Podle Sme byla od roku 2014 dvacetiprocentním akcionářem v klíčové slovenské firmě Penty, tedy ve zdravotnické síti ProCare, neprůhledná kyperská akciovka Saxian Investments, která s Bödörem opakovaně spolupracovala na obchodních transakcích. O dva roky později Saxian svůj podíl v ProCare převedl na pražský investiční fond Avant Private Equity, jehož investičním akcionářem byl právě Bödör.

V roce 2018, když Penta spojila své dvě slovenské firmy ProCare a Svet zdravia do jediného holdingu, klesl akciový podíl fondu Avant, spjatého s Bödörem, v nové zdravotnické skupině Penty na 10,5 procenta. A teprve loni Penta menšinový podíl Avantu odkoupila.

Bödör je dnes trestně stíhán kvůli podezření z praní špinavých peněz a už měsíc sedí ve vazbě. Podle vyšetřovatelů byl součástí systému, jímž proteklo více než 10 milionů eur úplatků. Pocházely údajně z nelegálních provizí vyplácených za zemědělské eurodotace.

Norbert Bödör

Nitranský podnikatel a investor.

Syn oligarchy Miroslava Bödöra, majitele největší slovenské bezpečnostní agentury Bonul proslulé získáváním výhodných státních zakázek za vlády SMERu.

Letos v červenci byl zatčen pro podezření z podílu na legalizaci úplatků z agrodotací. Vyšetřován je v souvislosti s kauzou „Dobytkář“, která rozplétá rozsáhlý korupční systém.

Od loňska má trvalý pobyt v Dubaji.

Mluvčí Penty Martin Danko pro Seznam Zprávy vyloučil, že by vedení Penty o angažmá Bödöra ve firmách, které byly pět let menšinovým podílníkem její slovenské zdravotnické divize, vědělo.

Penta: Bödör nebyl v naší struktuře

„My jsme nikdy tohoto člověka neměli v žádné akciové struktuře, která patřila Pentě,“ řekl Danko. „Jako beneficienti subjektů, které jsou v článku Sme zmiňovány, byly uváděny jiné osoby. Společnost Saxian nikdy nebyla vlastněna Norbertem Bödörem, nikdy jejím jménem nejednal. Nikdy nevystupoval jako někdo, kdo jejím jménem vyjednává vstup do naší skupiny ProCare. A pokud jde o fond Avant, ten jsme vnímali čistě jako investiční fond, nevěděli jsme o žádném jeho napojení na Norberta Bödöra,“ uvedl pro Seznam Zprávy Danko.

Deník Sme spojení obou firem s Bödörem, stejně jako historii jeho obchodních styků s Pentou, podrobně popisuje. Poprvé se podle něj Bödör s Pentou v byznyse potkal roku 2009. Tehdy firma, v níž měl tento muž třetinový podíl, koupila v konkurzu zadluženou polikliniku v Prešově, jíž byla Penta největším věřitelem a kterou chtěla sama získat.

Později Bödör se svým společníkem převedli polikliniku na neprůhlednou firmu Saxian, a ta ji prodala Pentě. Jako protihodnotu získala kyperská společnost reprezentovaná pouze právníky právě dvacetiprocentní podíl ve zdravotnickém řetězci Penty s názvem ProCare.

Podle SME měl Bödör v Saxianu vliv i poté, co od něj a jeho partnera tato firma polikliniku koupila. Signálem je podle listu fakt, že Saxian financoval nákup hotelu do majetku jedné z firem z Bödörova byznysového portfolia.

U fondu Avant je podle Sme spojení ještě přímočařejší. Jak deník píše, Bödör byl jeho akciovým investorem, takže podíl ve zdravotnické divizi Penty nepřímo vlastnicky kontroloval.

Penta a zdravotnictví

Skupina, která začínala obchody na kapitálovém trhu, se cíleně pustila do zdravotnického byznysu v roce 2002.

Začínala na Slovensku vstupem do zdravotní pojištovny Dôvera. Postupně v zemi vybudovala řetězce ambulancí a nemocnic, jež v roce 2018 spojila pod značkou Svet zdravia.

V roce 2016 Penta založila českou skupinu Penta Hospitals CZ, která vlastní čtyři nemocnice, Alzheimercentrum a řadu ambulancí. Dvě veřejné nemocnice provozuje.

Od roku 2013 vlastní v Polsku EMC Instytut Medyczny, pod nějž spadá 11 nemocnic a 18 specializovaných ambulancí či klinik.

Pentě patří také nadnárodní síť lékáren Dr. Max.

Podle reportéra Sme Adama Valčeka nejsou transakce Penty ani Bödöra protiprávní, vzbuzují ale řadu otázek.

Nejasný původ peněz

Není jasné, jak Norbert Bödör přišel k majetku, který investoval prostřednictvím fondu Avant. Je zvláštní, že Penta o minoritním akcionáři své zdravotnické divize sama nikdy neinformovala. A konečně, je možné, že Bödör byl prostředníkem mezi politiky strany SMER, na niž má jeho rodina dobré kontakty, a Pentou, která pro své zdravotnické podnikání potřebovala vstřícnost politiků a úřadů.

Jak Valček vysvětluje ve videu, mohly být popisované transakce formou „vyrovnání se skupinou tzv. Baškovců, tedy lidí kolem bývalého předsedy parlamentu Pavla Bašky, který měl silný vliv na zdravotnictví“.

Valček také nevěří, že by o angažmá Norberta Bödöra v Saxianu a fondu Avant v Pentě nevěděli. „Mluvčí Penty řekl, že Penta žádnou transakci s Norbertem Bödörem nedělala, a to je pravda, dělala byznys s fondem Avant Private Equity,“ říká. „Druhá věc ale je, zda věřit s ohledem na ekonomickou moc a postavení Penty a znalosti a vztahy jejích partnerů Jaroslava Haščáka a Eduarda Matáka tomu, že nevěděli, že je Bödör investorem fondu Avant. Věřím, že s ohledem na své znalosti a vztahy to věděli,“ dodává reportér Sme.

Podle Martina Danka informace deníku Sme nemají na Pentu žádný dopad. „Nemá to na nás dopad absolutně žádný, ani reputační, protože jsme s tímto pánem nic nedělali a celá transakce se nás nijak netýká,“ řekl Seznam Zprávám.

Reklama

Související témata:

Doporučované