Hlavní obsah

Penta mění vedení: Spolumajitel Eduard Maták se vzdá svého podílu

Foto: Penta Investments, Seznam Zprávy

Vedení skupiny Penta se rozšíří.

Reklama

Investiční skupina Penta mění vlastnickou strukturu. Z vedení odchází spolumajitel a partner Penty Eduard Maták, zato se novými partnery stávají tři dlouholetí manažeři.

Článek

Maták do Penty nastoupil roku 2002 jako investiční ředitel. V posledních letech zodpovídal jako projektový lídr za rozvoj zdravotnického byznysu.

Nyní Maták oznámil, že se svého vlastnického podílu v Pentě do konce roku 2021 vzdá, zároveň tak opustí nejvyšší strukturu generálních partnerů. S Pentou se ale nerozchází úplně. Peníze, které by mu měli společníci za jeho podíl vyplatit, ponechá v investorských projektech skupiny.

„Rozhodl jsem se, že je po dvaceti letech aktivního řízení projektů Penty čas na změnu. Vzhledem k tomu, že je Penta ve svých zdravotnických investicích velmi aktivním vlastníkem, přebere roli lídra v našich zdravotnických firmách můj dlouholetý kolega a nový partner Penty Václav Jirků. Já se budu těmto firmám nadále věnovat z pozice člena dozorčí rady,“ řekl ke svému odchodu Maták.

Foto: Z výroční zprávy Penta Investments

Eduard Maták (druhý zleva) z vedení odchází, zbylou čtveřici doplní tři další manažeři.

Zatímco Maták spoluvlastnictví skupiny opouští, tři další se naopak novými spolumajiteli skupiny, a tudíž i oficiálními generálními partnery stávají. Kromě zmiňovaného Václava Jirků, který má už řadu let na starosti investice do zdravotnictví, budou novými členy vrcholného vedení skupiny finanční šéf Fabrice Dumontheil a Marián Slivovič, manažer zodpovědný za investice do bankovnictví a médií.

Noví partneři Penty

Václav Jirků (48)

Vystudovaný lékař.

V Pentě pracuje od roku 2007, žije v Praze.

Odpovědnost: řízení zdravotnického portfolia a mezinárodní síť lékáren Dr.Max.

Fabrice Dumontheil (55)

CFO Penty, člen investiční komise a Executive Boardu.

V Pentě působí od roku 2012, žije v Bratislavě.

Odpovědnost: strategické finanční řízení Penty, IT strategie.

Marián Slivovič (39)

V Pentě působí od roku 2005, žije v Bratislavě.

Odpovědnost: investice Penty v bankovnictví, ve Slovalcu (slovenský výrobce hliníku) a v médiích v ČR a SR.

„Jsem velmi rád, že naši tři dlouholetí kolegové přijali nabídku stát se partnery. Fabrice, Vašek a Marián jsou osvědčení top manažeři, kteří se výrazně podílejí na zhodnocování našich firem a projektů. Naše vrcholné vedení získává významnou posilu v situaci, kdy se naší skupině daří, a to i navzdory potížím, které přináší pandemie. Důkazem toho budou i výsledky, kterých jsme dosáhli v roce 2020 a které budeme v nejbližších dvou měsících zveřejňovat,“ řekl řídící partner Penty Iain Child.

Matákův odchod je během posledních tří měsíců už druhou výraznou změnou ve vedení, kterou Penta oznámila. V prosinci opustil všechny výkonné manažerské funkce ve skupině zakládající partner Jaroslav Haščák poté, co jej policie na Slovensku obvinila z korupce. Haščákovy pravomoci tehdy převzal Ian Child, vlastnický podíl v Pentě si však obviněný byznysmen ponechal.

Reklama

Doporučované