Hlavní obsah

Penta nechá „zmizet“ pražskou magistrálu

Penta chce změnit okolí Masarykova nádraží. „Magistrála je absolutně nepřirozeným řezem centrem Prahy,“ říká spolumajitel Penty Marek Dospiva.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Investiční společnost Penta chce v rámci proměny pozemků okolo pražských vlakových nádraží „humanizovat“ i pražskou magistrálu. „Je tady několik myšlenek, co se týkají potlačení této jizvy v centru města,“ potvrdil v rozhovoru pro Seznam spolumajitel Penty Marek Dospiva.

Článek

Ambiciózní projekt skupiny Penta, který změní okolí pražského Masarykova nádraží, je zatím jen na papíře, už teď to ale vypadá, že se stavba ještě rozroste. „Máme v hlavě několik ideí, jak polidštit magistrálu, která je absolutně nepřirozeným řezem centrem Prahy. Všichni architekti – a to jak naši, tak i ti ze světa – nám radí, že čím víc magistrálu flexibilním způsobem obestavíme tak, aby teoreticky mohla být i položená na zem, tím víc zanikne,“ říká Marek Dospiva ke komunikaci, která protíná metropoli a zčásti vede ve výšce po mostních konstrukcích. V okolí Masarykova nádraží by se tak mohlo stát díky nové budově postavené v prostoru mezi ulicí Hybernskou a ulicí Na Florenci.

„Ta by zastínila magistrálu nad kolejištěm a z druhé strany to budou dělat budovy od Zahy,“ dodává Dospiva s tím, že projekt podle návrhu irácké architektky Zahy Hadid by se měl začít stavět v příštím roce.

V rámci humanizace magistrály chce pak Penta pokračovat i v okolí dalšího nádraží – Hlavního, kde v příštím roce dokončí druhou budovu projektu Churchill. „Tam máme vizi obestavění Hlavního nádraží tak, jako obestavíme Masarykovo nádraží. Dokonce zčásti na přestřešení kolejiště – minimálně na té straně u ulice Vinohradská nad Operou,“ potvrzuje Dospiva.

Investiční skupina Penta patří mezi nejaktivnější developery v Praze. Kromě rozsáhlé výstavby na pozemcích kolem vlakových nádraží teď například chystá projekt na Vítězném náměstí, růst nové čtvrti Waltrovka o další stovky bytů nebo proměnu rozsáhlého areálu s památkově chráněnou budovou bývalého pivovaru v Nuslích.

„K realitám mám pozitivní vztah, mám je rád. Na rozdíl od klasických firem, kde vidíte výsledek jen v excelovské tabulce, tady po vás zůstává výsledný produkt,“ říká podnikatel.

Celý díl magazínu Byznys se spolumajitelem Penta Investments Markem Dospivou vám na Seznamu přineseme už ve středu.

Reklama

Doporučované