Hlavní obsah

Penta vrací do nemocnice chirurgickou pohotovost. Platy doktorů a sester ale musí dotovat město

„Jako nedostatek vnímám to, že město musí ze svého rozpočtu poskytnout soukromému provozovateli finanční podporu na provoz ambulance, protože ji sám provozovatel obnovit nechtěl,“ hodnotí krok Zuzana Hrabá, iniciátorka petice, která vznikla právě kvůli omezení chirurgické péče v nemocnici.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Od začátku dubna funguje v sušické nemocnici opět netřetržitá chirurgická ambulance. Mzdy lékařů a zdravotních sester nad rámec běžné ambulance musí ale doplatit město, případně Plzeňský kraj.

Článek

„Jako nedostatek vnímám to, že město musí ze svého rozpočtu poskytnout soukromému provozovateli finanční podporu na provoz ambulance, protože ji sám provozovatel obnovit nechtěl,“ hodnotí krok Zuzana Hrabá, iniciátorka petice, která vznikla právě kvůli omezení chirurgické péče v nemocnici.

Kromě dočasného zrušení chirurgické pohotovosti se loni zavřelo i lůžkové oddělení chirurgie.

Skupina Nemos, která později přešla pod skupinu Penta Hospitals, v Sušici provozuje nemocnici od roku 2015. Ve smlouvě se zavázala, že nebude omezovat zdravotní péči. „Z našeho pohledu je smluvní vztah v pořádku. Poslední roky ukázaly, jak turbulentní a změnové prostředí české zdravotnictví je a kolik faktorů ho ovlivňuje,“ říká k tomu tisková mluvčí Penta Hospitals Lenka Holá.

V polovině roku se podle ní začnou provádět v nemocnici plánované chirurgické zákroky, otevře se totiž takzvaná jednodenní chirurgie. Lidé tu budou moct podstoupit laparoskopické operace žlučníku nebo křečových žil. Akutní chrirugie se do nemocnice zřejmě už nevrátí.

Starosta Sušice Petr Mottl (ODS) výběr provozovatele i s odstupem tří let brání. Podle něj by nikdo jiný lepší podmínky nezajistil. „Myslet si, že sušická nemocnice bude stát mimo problémy českého zdravotnictví jako celku, je mýlka. Problémy nemá jen sušická nemocnice, mají je i jiné nemocnice,“ zdůrazňuje Mottl a dodává, že se město s provozovatelem snaží vždy problémy vyřešit.

Hejtman Plzeňského kraje považuje za stěžejní udržet sušickou nemocnici v provozu a nevidí problém ve finanční výpomoci. Je však přesvědčen, že by bylo třeba situaci řešit systémově. Jinak se může podobný problém v budoucnu opět vyskytnout. „Spádová oblast je velice malá, ale je velice důležité udržet hospodářsky provoz nemocnice. Byl bych ale nespravedlivý, kdybych tvrdil, že něco podobného nezažíváme my v našich nemocnicích,“ říká hejtman Josef Bernard (ČSSD).

Z tohoto důvodu se snaží kraj o reformu zdravotnické péče. Hejtmanovi by se zamlouvala i představa varianta převzetí sušické nemocnice krajem, výhodné by to bylo podle něj například i kvůli možnosti sdílení personálu nebo technologií.

Reklama

Doporučované