Hlavní obsah

Pentagon na Trumpovu zeď zaplatí miliardu dolarů, demokrati protestují

Demokrati proti akci Pentagonu protestují.Video: Šimon Felenda, AP, Reuters

 

Reklama

Pentagon podpoří stavbu Trumpovy zdi miliardou dolarů. Peníze půjdou na zhruba 100 kilometrů dlouhý úsek zdi, který se nachází mezi městy Yuma a El Paso.

Článek

Pentagon schválil převod miliardy dolarů za účelem výstavby zdi na hranicích s Mexikem. Řekl to americký ministr obrany Patrick Shanahan. Jedná se o první finance od vyhlášení stavu nouze, který prezident Trump zavedl, aby získal přístup k financím blokovaným Kongresem.

Demokrati proti akci Pentagonu protestují. Peníze uvolněné americkým ministerstvem obrany Spojené státy použijí na vybudování zhruba 100 kilometrů zdi, píše Al Jazeera.

Americký prezident označil situaci na jižní hranici USA za kritickou a trvá na tom, že se zeď musí postavit. Podle Shanahana má ministerstvo obrany pravomoc podpořit boj s narkotiky, která se přes mexickou hranici do USA dovážejí.

Ministr obrany pověřil techniky, aby připravili projekt, jehož cílem je 98 kilometrů dlouhá a pět metrů vysoká zeď pokrývající trasu mezi městy Yuma a El Paso. Součástí výstavby je také zlepšení cest a instalace světel mezi městy. Infrastruktura byla popsána jako oplocení, nikoliv zeď.

Zeď na hranicích s Mexikem byla klíčovým bodem Trumpovy prezidentské kampaně v roce 2016. Demokraté se stavěli do opozice i vůči stavbě zdi. Po několika týdnech jednání se obě frakce amerického Kongresu shodly na kompromisu týkajícího se peněz, které by Amerika měla na zeď vydat. Částka ale byla mnohem nižší, než jakou chtěl získat prezident, konkrétně 1,4 miliardy dolarů.

Trump v rozpočtu žádal původně o 5,7 miliardy dolarů (téměř 130 miliard korun). Kongres jeho požadavkům ale vstříc nevyšel. Prezident proto vydal dekret o stavu nouze a otevřel si tak cestu k čerpání až osmi miliard z jiných fondů.

Kongres se následně postavil proti tomuto prezidentovu rozhodnutí. Hlasoval pro rezoluci, která by stav nouze ukončila. Trump rezoluci vetoval. V úterý se bude Sněmovna reprezentantů pokoušet zvrátit prezidentovo veto a stav nouze tak zrušit. K přehlasování veta je ale nutná dvoutřetinová většina, a tu podle analytiků Trumpovi odpůrci dohromady nedají.

Reklama

Doporučované