Hlavní obsah

Pentagon zveřejnil tři videa s UFO

Pentagon zveřejnil tři videa s UFO.Video: Pentagon

 

Reklama

Ministerstvo obrany Spojených států v pondělí odtajnilo tři videa, která mají ukazovat, že piloti amerického námořnictva se setkali s něčím, co připomíná neidentifikované létající objekty.

Článek

Zrnitá a nepříliš kvalitní videa, která podle Pentagonu zachycují „nevysvětlitelné letecké jevy“, unikla na veřejnost už dříve, kdy rozvířila debatu o existenci mimozemských neidentifikovaných létajících objektů (z angličtiny UFO).

Pentagon uvedl, že záběry zveřejnil, aby „vyjasnil jakékoli mylné představy veřejnosti o tom, zda záběry, které kolují na internetu, jsou skutečné nebo zda existuje více videí,“ uvádí v prohlášení na svých webových stránkách ministerstvo obrany. „Po důkladném přezkoumání ministerstvo rozhodlo, že zveřejnění těchto videí neodhalí žádné citlivé informace nebo systémy a nezasahuje do žádného vyšetřování narušení vzdušného prostoru neidentifikovanými jevy,“ stojí v prohlášení.

Videa unikla na veřejnost dvakrát, nejprve v roce 2007 a následně v roce 2017. Ministerstvo obrany v prohlášení uvádí, že „letecké jevy pozorované na videích zůstávají popsány jako neidentifikovatelné“. Tři zveřejněná videa ukazují, čeho měli být svědky piloti během výcvikových letů v letech 2004 a 2015. Dvě z videí zveřejnil deník The New York Times v roce 2017, třetí video uvolnila soukromá vědecká organizace To The Stars Academy of Arts and Science.

Zveřejnění videí Pentagonem podle amerických médií zvyšuje jejich důvěryhodnost a ještě více podnítilo spekulace o existenci mimozemského života. Americká CNN informovala, že piloti americké armády mají speciální pokyny pro případ, že se během letu setkají s UFO.

Na zveřejnění videí reagoval například bývalý demokratický senátor Harry Reid. „Jsem rád, že Pentagon tyto záběry konečně uvolnil, ale jde pouze o malou část dostupných materiálů. USA musí tento případ a možné důsledky pro národní bezpečnost brát vážně a zkoumat je i vědecky. Američané si zaslouží být informováni,“ uvedl Reid na Twitteru.

Reklama

Související témata:

Doporučované