Hlavní obsah

Penze Čechů: Nic moc, ale aspoň berou muži a ženy skoro stejně

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Že je český penzijní systém hodně rovnostářský a jen neochotně zohledňuje předchozí vysoké příjmy, má i svou lepší stránku. Rozdíl mezi penzemi mužů a žen se v Česku liší skoro nejméně v Evropě.

Článek

Platy Čechů a Češek v produktivním věku se na stejné pozici liší skoro nejvíc v Evropě. Podle nejnovějších údajů Eurostatu (z roku 2017) vydělával muž o 21,1 procenta víc než žena. Horší situace už panuje jen v Estonsku, kde jde rovnou o čtvrtinový rozdíl.

Z evropských statistik však vyplývá ještě jiná podobnost s Estonskem – obě země totiž pojí nebývale nízké rozdíly mezi penzemi mužů a žen. V Česku se průměrný důchod obou pohlaví liší zhruba o 13 procent, zatímco Estonci excelují s rozdílem jediného procenta. Pohled do historie naznačí, že nejde o nahodilou chybu, protože v roce 2008 vykazovaly rozdíly v důchodech v Estonsku tři procenta, zatímco v Česku zhruba deset procent.

V tomto českém trendu už se patrně odrazil nález Ústavního soudu, který v roce 2010 zrušil část zákona o důchodovém pojištění a postavil se za vyšší míru zásluhovosti – tedy aby výše penze více odrážela předchozí příjmy.

Nejvyšší rozdíl mezi důchodci různého pohlaví zjistili statistici v Lucembursku, kde se liší o 43 procent. Přitom u osob v produktivním věku činí rozdíl mezi ženami a muži pracujícími ve velkovévodství lucemburském jen pět procent. Na druhém místě v penzijní nerovnosti se umístila Malta a třetí příčka patří Nizozemsku. U nich však už rozdíl v odměnách překročil v roce 2017 deset procent.

Evropský průměr činí 29,5 procenta, takže Česko patří spolu s Estonskem a Slovenskem v tomto ohledu mezi premianty. Za rok 2008 sice chybí průměrný evropský údaj, ale lze předpokládat, že se penzijní nerovnost v Evropě zahlazuje. S výjimkou Francie a Malty totiž většina států rozdíl snížila. A kde se mezera zvětšila, šlo jen o mírný výkyv.

Hrozba chudoby v Pobaltí roste

Eurostat se také podíval, v jakých zemích nejvíc hrozí důchodcům propad do chudoby. V tomto ohledu si Česko vede v evropském srovnání zcela průměrně. Celá EU hlásí, že chudoba ohrožuje 14,5 procenta penzistů, v Česku činí tento podíl 14,6 procenta.

V roce 2010 však statistici uváděli, že chudoba ohrožuje „jen“ 6,8 procenta českých důchodců, takže v tomto ohledu obsadilo Česko pátou příčku mezi zeměmi, kde se situace za osm let zhoršila nejvíc.

Zdaleka to však nestačí na pobaltské země – Estonsko, Lotyšsko a Litva hlásí zhoršení o více než 40 procentních bodů a v Estonsku chudoba ohrožuje podle dat eurostatistiků více než polovinu penzistů. Zbytek Pobaltí na tom není o moc lépe.

Na druhé straně žebříčku nalezneme Slovensko, Francii a Řecko, ve kterém se podíl důchodců ohrožených chudobou mezi lety 2010 a 2018 snížil z 21,4 procenta na 9 procent. Větší skok k lepšímu pak udělal jen Kypr.

Reklama

Související témata:

Doporučované