Hlavní obsah

Pepek námořník slaví 90 let! Víte, jak slavný milovník špenátu začínal?

Slavíme 90. narozeniny Pepka námořníka. Poprvé se divákům představil už v roce 1929.Video: Kristýna Gregorová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Píše se rok 1929. Komiksový autor Elzie Segar díky své tužce poprvé vdechuje život Pepkovi námořníkovi. V novinovém komiksu se tak objevuje postava s bílou čapkou, dýmkou a velkými svaly. Pepek se ale představí pouze v jednom čísle jako vedlejší postava a ihned mizí. Jenže i tak si ho čtenáři stihnou zamilovat a na jejich popud se znovu v komiksu ukáže.

Článek

K jeho postavě patří neodmyslitelně dýmka a špenát. Tušíte proč? Sám autor totiž dýmku kouřil a špenát miloval. A s příchodem Pepka předával svou lásku k této listové zelenině i těm nejmenším, přesněji jejich rodičům. Právě po vzoru svalnatého štamgasta.

Stejně jako špenát pomáhal Pepkovi, Pepek pomohl špenátu. Texaské město Crystal City, které se chlubilo, že je americkým hlavním městem špenátu, hlásilo v roce 1937 téměř třetinové zvýšení spotřeby této zeleniny. A aby se tak svalnatému námořníkovi odvděčili, postavili mu sochu.

Amerika si námořníka prostě zamilovala. A nezůstalo jen u komiksu. Na postu výtvarníka se od roku 1938 vystřídalo několik tvůrců. O Pepkovu slávu se však nejvíce postaralo studio Maxe Fleischera, které začalo ve třicátých letech točit kreslené grotesky s Pepkem v hlavní roli. Stále rostoucí obliba svérázného námořníka zamilovaného do Oliv Oylové přiměla scenáristu Julese Feiffera napsat dokonce i scénář k filmu. V roce 1980 tak pod taktovkou režiséra Davida Altmana ztvárnil postavu Pepka slavný Robin Williams.

Více už v úvodní reportáži, která je součástí magazínu Slavní. V premiéře jej můžete sledovat každou neděli od 21:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A sledujte nás také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované