Hlavní obsah

Papež poprvé připustil sexuální zneužívání jeptišek kněžími. K odkrytí skandálů přispělo i #MeToo

Církev poprvé přiznala zneužívání jeptišek kněžími.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Papež František poprvé v historii přiznal sexuální zneužívání řádových sester kněžími. V jednom případě měly být sestry drženy jako sexuální otrokyně. Církev se problémy snaží řešit, ke zneužívání ale podle papeže stále dochází.

Článek

Předchůdce současné hlavy církve papež Benedikt XVI. musel v roce 2005 kvůli zneužívání rozpustit celou církevní kongregaci ve Francii, v níž si kněží jeptišky sexuálně zotročili. Podle papeže k sexuálním činům dochází zejména v „určitých kongregacích, hlavně těch nových, a v některých regionech více než v jiných”.

Před skandály okolo sexuálních útoků na jeptišky ale doposud církev zavírala oči. První krok udělal papež František během své návštěvy zemí Blízkého východu, kde novinářům přiznal, že si je církev skandálů vědoma a pracuje na nápravě. Řada kněží a biskupů byla za své činy již vyloučena z církve.

Ke zneužívání podle papeže stále dochází. V minulém roce na případy z afrických zemí či Itálie upozornila agentura AP. Loni také Vatikán zahájil vyšetřování v Chile, kde měly být řeholnice po svědectví o zneužívání vyloučeny ze služby.

Sexuální útoky odsoudil také vatikánský časopis pro ženy Women Church World. Podle toho musely jít některé zneužité jeptišky na potrat, což je zcela v rozporu s církevními pravidly.

Podle magazínu řádové sestry vázané sliby mlčenlivosti o sexuálních útocích dříve nechtěly příliš mluvit. K větší otevřenosti nyní přispělo mimo jiné i hnutí #MeToo.

Reklama

Doporučované