Hlavní obsah

Perioda zadarmo. Ve Skotsku razantně bojují s menstruační chudobou

Foto: Profimedia.cz

Skotka před parlamentem v Edinburghu během únorové kampaně za menstruační pomůcky zdarma.

Reklama

Skotsko se stalo vůbec první zemí světa, která ženám poskytla menstruační pomůcky zdarma. Otevírá se tak opět téma tzv. menstruační chudoby (period poverty).

Článek

V úterý skotský parlament jednomyslně odsouhlasil, že budou všem ženám, které o to zažádají, poskytnuty zdarma menstruační pomůcky. Reagují tak na problematiku, která je v mnoha zemích stále tabu – tedy že jsou ženy, které si hygienické pomůcky nemohou finančně dovolit.

„Jsem pyšná, že jsem volila pro tuto převratnou legislativu,“ tweetovala Nicola Sturgeonová, skotská premiérka. Dodala, že je to velmi důležitý krok pro ženy a dívky.

Skotsko je obecně velkým průkopníkem menstruační problematiky. Už před dvěma lety tam začali ve školách nabízet zdarma vložky a tampóny studentkám. Přidal se i Wales a Anglie. Od nynějška by ale ve Skotsku měly být tyto produkty zdarma všude. Prakticky by to mělo vypadat tak, že by měly být například dostupné ve všech veřejných budovách.

Za legislativou stojí labouristka Monica Lennonová. Za téma lobbuje už od roku 2016. Podle britské BBC Lennonová argumentovala, že právě teď je na to nejlepší chvíle: „Perioda se nezastaví kvůli pandemii, snaha o zlepšení přístupu k tampónům, vložkám a dalším prostředkům ještě nikdy nebyla důležitější.“

Skotští politici zmiňují termín menstruační chudoba (v angličtině „period poverty“). Co to je? Jednoduše fenomén, kdy si ženy pro svůj nízký příjem nemohou dovolit adekvátní menstruační pomůcky. Průměrně potřebují minimálně 8 liber měsíčně (asi 230 korun), což je pro část populace problematické, podle údajů BBC. Podle dat, která cituje The Guardian, se jedná dokonce o 13 liber měsíčně (380 korun).

Podle průzkumu, který prováděli v Young Scot, asi 10 % dotázaných žen nemělo finance pořídit si menstruační pomůcky, 15 % s tím mělo potíže a 19 % si raději pořizuje produkty, které jim nevyhovují, protože jsou levnější. Dokonce polovina dotázaných studentek přiznala, že když mají periodu, nechodí do školy.

Skotsko má už obdobnou politiku, co se týče distribuce kondomů. Na vyžádání je lidé dostanou v lékárnách, lékařských ordinacích nebo ve školách. Mohou dokonce vyplnit kartičku, aniž by museli vyřknout svoji žádost nahlas.

Rozhodně to není první krok skotské vlády problematiku menstruační chudoby řešit. Už dříve založila charitativní fond, který distribuoval menstruační prostředky do chudinských čtvrtí. BBC připomíná, že je tamním zvykem, že jsou tyto prostředky dostupné zdarma i v restauracích, hospodách nebo kavárnách, a to z vůle majitelů.

S menstruační chudobou jinde ve světě bojují například snížením daně na vložky a tampóny. Řetězec Tesco ve Velké Británii plošně všechny tyto prostředky zlevnil o 5 %. „Tampónová daň“ funguje například v Německu, Nikaragui, Austrálii, Kanadě, Indii, Nigérii nebo Ugandě. Nový Zéland zavedl podobnou praxi jako Skotsko, tedy že ve školách jsou menstruační pomůcky zadarmo.

V Česku se zatím žádný z těchto kroků oficiálně nechystá. Premiéra Andreje Babiše ale soudě podle statusu na Twitteru krok skotských poslanců minimálně zaujal.

Reklama

Doporučované