Hlavní obsah

Perla místo skládky. Odtud plánují zvuk a světlo ty největší sály v Česku

Pracovny SZ Byznys, tentokrát s Petrem Vlčkem, majitelem AVT Group.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Porady v týpí a vlastní divadelní scéna. Kde pracuje Petr Vlček, majitel AVT Group, která zvučí a osvětluje divadla, sály, stadiony i letiště?

Článek

Říká jí „naše venkovská“ kancelář. Pozemek ve Voděrádkách nedaleko Říčan koupil Petr Vlček v dražbě a na místě tehdy stála nelegální skládka. Teď v ní pracují nejlepší mozky jeho firmy.

„Tohle je kreativní centrum firmy. Tady sedí kluci, kteří dělají ty největší projekty, které se momentálně v Česku chystají,“ říká Petr Vlček v horním patře domu, jejž před horkem stíní zelená fasáda, rostliny pnoucí se po konstrukci, kterou vytvořili z odpadu z jednoho ze strojů.

„To je tak, když člověk nechtěně koupí skládku,“ usmívá se šéf firmy a vysvětluje, že se řadu původních materiálů z místa rozhodli recyklovat. Když pracuje u počítače, sedí přitom u vlastnoručně opracovaného dřevěného stolu.

„Rád pracuji v otevřeném prostředí, nemám tady svoji kancelář. Chodím a poslouchám. Jsem takový stmelující prvek. Co se týče prostředí, u mě je strašně důležitá akustika. Když se třeba rozhlédnete kolem, my máme celou kancelář více zatlumenou, abychom tolik neslyšeli zvuky z okolí.“

Jeho slova sleduje fenka Vega, kterou si s rodinou pořídili právě do Voděrádek. Co uděláte jako první věc, když přijdete do práce? ptám se. „Jako první pohladím Vegu,“ odpovídá bez zaváhání Petr Vlček.

Na trávníku před areálem stojí jedenáct metrů vysoké týpí, jeden z poznávacích znaků firmy. Podobné totiž stojí v každé pobočce. První týpí dostal od kolegy jako svatební dar a slouží jako jejich „zasedačka“.

Petr Vlček

  • Zakladatel a majitel AVT Group, dvojky na českém trhu v oblasti světelných a zvukových systémů, akustiky a elektroakustiky.
  • AVT Group vznikla v roce 2013, nyní má přes 70 zaměstnanců.
  • Zaměřují se na umělecké prostory, divadla, koncertní síně, kinosály, stadiony nebo sportovní haly.
  • Mezi nejzajímavější projekty patří Mahenovo a Janáčkovo divadlo v Brně, vzducholoď a multifunkční sál DOX v Praze, Letiště Václava Havla, studia TV Nova a nová budova TV Prima. Nyní pracují například na návrhu evakuačního rozhlasu budoucího metra D nebo audiovizuálního systému nové budovy O2 universum.

Firma s vlastním divadlem

Voděrádky slouží pro AVT Group jako testovací centrum různých technologií, především světelných i zvukových systémů. Testují tu běžné požadavky divadel i scénografů, větší prostory pak modelují ve 3D.

„Určitě tady nejsme schopni nasimulovat třeba O2 universum nebo něco podobného, na to už zase máme specializované softwary a ty velikánské haly se už potom testují v podstatě ve 3D modelu, který je elektronický. Ale když přijde někdo z menšího divadla a chce vidět, jak například svítí nějaké světlo, tak to se tady všecko odsimulovat určitě dá,“ říká Petr Vlček v rozhovoru pro SZ Byznys.

Stojí přitom uprostřed hlediště vlastní divadelní scény. „Letos 16. června tady soubor Dejvického divadla poprvé odehrál jejich hru Ucpanej systém a to mi udělalo obří radost a byl to jeden z motorů, proč jsme to tady postavili.“

Celý díl cyklu Pracovny s Petrem Vlčkem najdete ve videu nahoře.

Reklama

Doporučované