Hlavní obsah

Perné dny Miloše Zemana. Po výrocích o Krymu ho ukrajinský premiér považuje za psychicky nemocného

Perné dny Miloše Zemana. Video: Jakub Říha

 

Reklama

Poslední dny na sebe poutá prezident Miloš Zeman pozornost nejen doma, ale i v zahraničí. Ukrajině v úterý poradil, aby se s Ruskem dohodla na materiální kompenzaci za Krym. Ukrajinský premiér Volodymyr Hrojsman ho označil za psychicky nemocného člověka.

Článek

Prezident Miloš Zeman vzbudil pozdvižení na světové politické scéně. Poté, co nesouhlas s jeho úterním projevem na Parlamentním shromáždění Rady Evropy vyjádřil český Senát, ukrajinský premiér Volodymyr Hrojsman nepřímo označil českou hlavu státu za duševně nemocného člověka.

„Chtěl bych tu poukázat na nedávné prohlášení českého prezidenta. Víte, zdravý člověk nikdy nic takového neřekne. Hluboce psychicky nemocný možná,“ řekl ve čtvrtek Hrojsman.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček reagoval na Twitteru a označil kritiku z Ukrajiny za „skřeky z neandrtálské jeskyně”. Zeman už uvedl, že se za svůj osobní názor nehodlá omlouvat.

Zeman ve svém projevu označil ruskou anexi Krymu za „fait accompli“, tedy hotovou záležitost, a Ukrajině doporučil, aby se výměnou dohodla s Moskvou na finanční kompenzaci nebo na dodávkách ropy či plynu. Vyvolal tím okamžitou pobouřenou reakci ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. Ve čtvrtek se pak k tématu vyjádřil i ukrajinský premiér. Naopak v Rusku našel Zeman pochopení, i když Kreml ani ruská diplomacie jeho návrh oficiálně nijak nekomentovaly.

Český Senát se ve čtvrtek usnesl, že hlava státu by měla respektovat českou zahraniční politiku. Nepřijal ale návrh Jiřího Růžičky (za TOP 09 a STAN), podle něhož prezident poškozuje zájmy České republiky.

„Těmito výroky prezident republiky legitimizuje agresi, která je v rozporu s mezinárodním právem,“ konstatovala horní komora v usnesení, které podpořilo 38 ze 47 přítomných senátorů. Proti byli jen tři zástupci klubu Strany práv občanů a komunistů, šest senátorů se zdrželo.

Zemanovu úternímu vystoupení předcházel vysoce diskutovaný incident, při kterém se prezidentovi nelíbila přítomnost kameramana České televize. „Vyžeňte toho kameramana, nebo ho zabiju,“ komentoval Zeman situaci, vše zachytily kamery ČT.

Závěrem výstupu ve Štrasburku Zeman znovu rozvířil diskuse o svém zdraví. Z Rady Evropy odcházel s obtížemi a za asistence svých bodyguardů. Podle vyjádření Hradu z poloviny srpna je až na neuropatii dolních končetin prezident v pořádku. Na setkání s občany v Ústeckém kraji 5. října veřejnost ubezpečil, že svůj „pitný režim“ dodržuje a že v blízké budoucnosti rozhodně neplánuje stát se abstinentem.

Reklama

Související témata:

Doporučované