Hlavní obsah

Komunisté se hlásí o moc. Filip žádá hlavu ministra

Záznam tiskové konference ministra dopravy Dana Ťoka.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pět z devíti lidí končí v dozorčí radě Českých drah. Ministr dopravy Dan Ťok se svým krokem čekal, až nový kabinet získá důvěru.

Článek

Vláda nemá důvěru ani tři dny a komunisté už chtějí odvolat ministra dopravy. Záminkou se jim staly personální změny, které Dan Ťok udělal v Českých drahách.

Na přímou otázku novinářů, jestli by měl ministr dopravy odstoupit, předseda KSČM Vojtěch Filip odpověděl: „Nesouhlasím s tím jeho krokem, který směřuje k destabilizaci národního dopravce,” řekl a následně připustil, že delší dobu tlačí na to, aby Dan Ťok skončil.

Přes média ale nechtěl posílat vzkazy. „Chci to projednávat nejdříve s předsedou vlády a pak s ministrem Ťokem,” dodal Filip.

Poslechněte si vyjádření předsedy KSČM Vojtěch Filipa:

Vojtěch Filip po jednání výkonného výboru KSČM.Video: Barbora Kalátová, Seznam Zprávy

Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) odvolal v pátek před polednem z devítičlenné dozorčí rady Českých drah jejího předsedu Milana Ferance (ANO) a další čtyři členy.

Milan Feranec byl v dozorčí radě předsedou několik let a patří mezi blízké spojence Ťokova spolustraníka a místopředsedy hnutí ANO Jaroslava Faltýnka.

Dalším z končících členů dozorčí rady, které lze považovat za Faltýnkovy spojence, je Milan Kucharčík, jenž dříve mimo jiné působil ve společnosti Agrotec patřící do koncernu Agrofert. V představenstvu Agrotecu byl v minulosti i právě Faltýnek.

Milan Feranec navíc Seznamu sdělil, že o chystaném odvolání mu ministr Ťok neřekl. O svém konci se dozvěděl na dovolené a nechtěl ho příliš komentovat.

„Respektuji právo každého vlastníka, aby si vybral do dozorčí rady své lidi. Nic více k tomu neřeknu,“ řekl Feranec Seznamu.

Nastupuje Moos

Novým předsedou dozorčí rady Českých drah bude bývalý ministr dopravy Petr Moos, kterého Ťok ihned do rady jmenoval.

Moos byl podle informací Seznamu tím, koho chtěl na postu ministra dopravy v nové Babišově vládě prezident Miloš Zeman. Také se zdálo, že Ťok na ministerstvu skončí - a sám ministr to veřejně naznačoval, ale nakonec pozici u Babiše uhájil.

Vedle Moose v dozorčí radě Českých drah usednou i Josef Kolář, Jan Štrof, Karel Pospíšil a Lukáš Týfa.

Obměněná dozorčí rada by měla vypsat výběrové řízení na management Českých drah. Do něj se budou moci přihlásit i stávající členové představenstva, kteří jsou ve funkcích čtyři roky.

Krtek v ohrožení

Ministr dopravy se už předem nechal slyšet, že nechce neustále od vedení drah poslouchat, že něco nejde. Počkal si na silnější mandát, který podle Ťoka znamená důvěra vlády v Poslanecké sněmovně. O odvolání předsedy představenstva Českých drah Pavla Krtka se spekuluje od podzimu.

Teď se Dan Ťok vyjádřil, že bude chtít po dozorčí radě, aby vypsala na nového šéfa Českých drah výběrové řízení.

„Jako manažer obchodní firmy s patnácti tisíci zaměstnanci, která má veřejně obchodovatelné dluhopisy se závazkem vůči věřitelům za více než 30 miliard korun a mezinárodní rating od agentury Moody´s, mám odpovědnost vůči akcionářům, věřitelům i zaměstnancům,“ uvedl v tiskovém prohlášení předseda představenstva ČD Pavel Krtek.

Pavel Krtek je předsedou představenstva a generálním ředitelem Českých drah od roku 2014, nastupoval po Danielu Kuruczovi, kterému bylo vytýkáno, že nefunguje komunikace mezi vedením a vlastníkem.

České dráhy přitom v posledních letech zvyšují ziskovost. V roce 2017 vygenerovaly 984 milionů korun zisku po zdanění. O rok dříve skončila společnost v zisku 882 milionů.

Reklama

Doporučované