Hlavní obsah

Peru změnilo metodiku. Počet obětí koronaviru narostl třikrát

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Latinskoamerická země oznámila, že v zemi zemřelo téměř třikrát více lidí, než dosud uváděly oficiální statistiky. Nový počet obětí zahrnuje i úmrtí nad rámec běžného stavu nahlášená od loňského března do letošního 22. května.

Článek

Peru nově uvádí, že s touto nemocí zemřelo od vypuknutí pandemie 180 764 obyvatel, dosud hlásilo 69 342 úmrtí. To je nárůst o 165 procent. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž se Peru stalo zemí s nejvyšším počtem úmrtí s covidem-19 v přepočtu na počet obyvatel na světě. Z hlediska celkového počtu zemřelých by se podle nové metodiky Peru řadilo na páté místo na světě, za Spojenými státy, Brazílií, Indií a Mexikem.

Místní odborníci podle Reuters na fakt, že počet zemřelých s covidem-19 je ve skutečnosti vyšší, než uvádějí oficiální čísla, upozorňovali dlouhodobě. Vláda nyní uvedla, že statistiky upraví. „Myslíme, že je naší povinností zveřejnit tuto aktualizovanou informaci,“ řekla na tiskové konferenci premiérka Violeta Bermúdezová.

Ministr zdravotnictví Óscar Ugarte uvedl, že dříve se za zemřelé v důsledku viru považovali pouze ti, kteří „měli pozitivní test“, od té doby ale místní úřady povolily i další kritéria. Kabinet latinskoamerické země do počtu zemřelých s nemocí nově započítal i počty úmrtí nad rámec běžného stavu, přičemž k tomuto údaji lze dospět při srovnání množství zemřelých s počty úmrtí v předchozích letech.

Vláda dosud podle Reuters uváděla nižší počty částečně také kvůli nedostatečnému testování na koronavirus. V zemi totiž bylo obtížné prokázat, zda daná osoba skutečně zemřela v důsledku nákazy koronavirem.

Peru patří mezi nejhůře zasažené latinskoamerické země současnou pandemií. Nemocnice jsou přeplněné pacienty a zdravotnická zařízení se potýkají s nedostatkem kyslíku, píše Reuters. Peru nyní registruje více než 500 úmrtí v souvislosti s covidem-19 v přepočtu na 100 000 obyvatel, a předstihlo tak Maďarsko, které podle americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) eviduje kolem 300 zemřelých s touto nemocí na 100 000 obyvatel, podotkla agentura Reuters.

Jeden z výzkumníků pracovní skupiny pověřené analýzou a aktualizací dat ohledně počtu úmrtí na koronavirus v Peru Mateo Prochazka uvedl, že pro určení příčin úmrtí místní statistický tým používá čtyři různé metody. „První kategorií jsou osoby, které mají pozitivní test. U těch máme největší jistotu, že opravdu zemřeli na covid-19,“ uvedl Prochazka.

„Jako zemřelé na covid nyní evidujeme i osoby, které byly testované pomocí rychlotestů nebo na začátku pandemie hojně používanými sérologickými testy. Pak jsou tu testy radiologické a epidemiologické. Pomocí těch se nic neprokáže, ukážou se ale odpovídající příznaky,“ dodal Prochazka.

Brazilský epidemiolog Julio Ponce podle webu Al-Džazíra uvedl, že počty úmrtí nad rámec běžného stavu jsou jedním ze způsobů, jak měřit počet obětí koronaviru v případech, kdy není možné plošně testovat. „Pokud nemáte přístup k masovému testování, neměli byste mezi zemřelé počítat jen pozitivně testované lidi. V rámci těchto čísel samozřejmě nebude započítáno velké množství lidí,“ řekl Ponce.

Dodal, že pokud země nedokáže přesně spočítat počet covidem nakažených a v důsledku toho zemřelých osob, nebude schopna sledovat, kam pandemie směřuje dál.

Peru podle agentury Bloomberg zaostává za ostatními latinskoamerickými zeměmi i v průběhu očkování. Podle údajů agentury Bloomberg bylo zatím lidem podáno přibližně 3,8 milionu očkovacích dávek. 8 procent populace tak zatím dostalo první dávku, 3,5 procenta občanů Peru dostalo dávky obě.

Peruánská republika s druhou vlnou pandemie bojuje od prosince, rekordní počet téměř 13 000 nově nakažených za den padl 1. dubna. V nemocnicích podle agentury AFP v zemi aktuálně s covidem-19 leží 12 000 pacientů. Situace se ale lepší, maximálních 15 547 obsazených lůžek bylo 20. dubna.

V Latinské Americe má nejvyšší celkový počet obětí pandemie Brazílie, kde přišlo o život více než 450 000 lidí. V přepočtu na 100 000 obyvatel je však počet úmrtí na koronavirus v Peru oproti Brazílii více než dvojnásobný.

Reklama

Doporučované