Hlavní obsah

Peruánský exprezident spáchal sebevraždu, aby se vyhnul zatčení

Exprezident Peru García spáchal sebevraždu, aby nemohl být zatčen.Video: Petr Juna , Reuters

 

Reklama

Bývalý prezident Peru Alan García spáchal sebevraždu, když ho přišli zatknout policisté pro podezření z korupce.

Článek

Garcíu šli zatknout policisté do jeho domova v Limě, hlavním městě Peru. Nalezli ho se zraněním krku a hlavy způsobeným střelnou zbraní, ihned byl převezen do blízké nemocnice. Tamějším lékařům se však již nepovedlo bývalou hlavu státu zachránit. Smrt svého předchůdce potvrdil i současný prezident Martín Vizcarra. Soustrast vyjádřil prostřednictvím svého twitterového účtu.

Devětašedesátiletý exprezident, který úřad zastával v letech 1985 až 1990 a 2006 až 2011, byl obviněn z přijímání úplatků od brazilského průmyslového konglomerátu Odebrecht. Korupce se měla dotýkat stavby linky metra v Limě.

„Peru je národ koní, nic víc. Přijde mi velice divné, že neznáme účetnický systém té společnosti, ale jsem si jistý, že vyšetřování a soudní proces odhalí pravdu,“ řekl peruánským novinářům dříve k případu. Všechna obvinění vytrvale odmítal.

Odebrecht se v minulosti přiznal k tomu, že v Peru na úplatcích zaplatil od roku 2004 30 milionů dolarů, přibližně 60 milionů korun.

Loni García neúspěšně žádal o azyl v Uruguyai, když mu bylo úřady zakázáno z důvodu vyšetřování vycestovat z Peru.

Mezi svými 16 let vzdálenými mandáty změnil názory. Během prvního výkonu funkce prezidenta se prezentoval jako nacionalista, napodruhé jako velký příznivec volného trhu.

Reklama

Související témata:

Doporučované