Hlavní obsah

PES je na 5. stupni. Blatný vysvětlil, proč váhá se zpřísněním opatření

Foto: vlada.cz

Ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Reklama

Stupeň pohotovosti by se měl měnit nejdříve po třech dnech zhoršených čísel. Do rozhodování může promluvit i obsazenost nemocnic nebo nový výpočet se zahrnutím antigenních testů.

Článek

Expertní skupina Ministerstva zdravotnictví bude zřejmě jednat o tom, zda doporučí vládě přijmout přísnější opatření proti šíření nemoci covid-19. Index rizika protiepidemického systému (PES) totiž vystoupal na hodnotu 76, což odpovídá nejvyššímu z pěti stupňů. Česká republika ale teprve v pátek přešla ze stupně 3 do stupně 4, a to ještě s významnými výjimkami pro obchody a služby.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví

Index rizika je na hodnotě 76, na které začíná 5. stupeň PES.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný vysvětlil, proč expertní skupina nenavrhne přechod k přísnějším opatřením dříve než v neděli.

„Stále platí, že o změně směrem k přísnějším opatřením se uvažuje po třech dnech zvýšených hodnot,“ řekl Blatný. Při současném trendu by třetím dnem měla být neděle. Index rizika navíc není jediným ukazatelem, podle kterého se expertní skupina bude řídit.

„Záležet bude nejen na skóre, ale i na vytížení nemocnic,“ vysvětlil Blatný. Ministerstvo proto bedlivě sleduje počty nakažených zdravotníků, počty hospitalizovaných a počty pacientů, kteří vyžadují intenzivní péči.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví

Intenzivní péči nyní vyžaduje kolem 700 pacientů.

Ministerstvo počítá index rizika ze čtyř faktorů, žádný z nich přitom není příliš nadějný. Zvyšuje se počet pozitivních testů na SARS-CoV-2, zvyšuje se počet pozitivně testovaných seniorů, roste číslo R a zvyšuje se i poměr pozitivních testů.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví

Průměrný počet záchytů už několik týdnů roste. Číslo R nově překonalo hranici 1,2.

Pozitivních testů bude tento týden podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška průměrně kolem 6000 denně, za týden průměrný počet vzrostl o 30 procent.

Alternativní PES

Jeden ze zmíněných čtyř faktorů pro výpočet indexu rizika by se ale mohl výrazně změnit k lepšímu, a tím snížit Index rizika. Jde o poměr pozitivních záchytů mezi všemi provedenými testy. Ten se nyní počítá pouze z PCR testů a dosáhl týdenního průměru 23,6 %.

Ministerstvo ale počítá se zohledněním antigenních testů, jak to ostatně vyžaduje nová evropská metodika. S tím, jak stoupá počet provedených antigenních testů, také stoupá jejich výpovědní hodnota. Antigenní a PCR testy ale není možné jednoduše sečíst, každý totiž zjišťuje něco jiného a na jiném vzorku obyvatel.

Díky nástupu antigenních testů se ale mění struktura lidí, kteří se nechávají testovat metodou PCR. Více z nich nyní test podstupuje kvůli indikaci od lékaře, zatímco k preventivnímu testování, například před návštěvou příbuzných, spíše využijí antigenní testy, které jsou zdarma. Tím stoupá poměr pozitivních PCR testů, tedy jeden ze čtyř parametrů pro výpočet indexu rizika.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví

Při započtení antigenních testů by index rizika měl hodnotu 66, což odpovídá 4. stupni pohotovosti.

Od 4. do 17. prosince obyvatelé ČR podstoupili celkem 43 822 antigenních testů, které odhalily 2141 testovaných s virem SARS-CoV-2. To je necelých 5 % ve srovnání s necelými 24 % u PCR testů v posledním týdnu. Pokud tedy Blatný a jeho tým zohlední metodiku Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC), může skóre dál odpovídat 4. stupni pohotovosti.

Reklama

Doporučované