Hlavní obsah
Online

Další vlna epidemie bude v lednu a únoru, vzkázal Babiš z Bruselu

Aktuální hodnocení epidemické situace.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme v online reportáži:

Článek

Nejdůležitější zprávy.

- Premiér Andrej Babiš uvedl, že jedním z témat jednání Evropské rady, kterého se v Bruselu zúčatnil, byla koronavirová epidemie. Konkrétně vakcína, antigenní testy a další vlna epidemie, která se očekává v lednu a v únoru.

- Ministr Blatný na páteční tiskové konferenci potvrdil, že vláda svým nařízením z minulého týdne zakázala prodej kávy s sebou z výdejních okének restaurací. Se zákazem se v centru Prahy potýkají různě. Kávu v kelímku například balí do pytlíku.

- V případě, že nedojde k zásadní změně současné situace, navrhne ministr zdravotnictví na pondělní vládě přechod ČR do stupně PES čtyři s odstupem několika dnů. Podle ministra by k tomu následně mohlo dojít v průběhu druhé poloviny nebo konce příštího týdne.

- Ve čtvrtek přibylo v Česku 5864 potvrzených případů koronaviru, je to zhruba o 1200 více než o týden dříve. Počet hospitalizovaných se zvýšil přibližně o 100 na 4429. Už několik dní roste reprodukční číslo udávající průměrný počet dalších lidí, kteří se nakazí od jednoho pozitivně testovaného. Jeho hodnota je teď 1,16.

- Index protiepidemického systému PES se dál drží na 64 bodech. Šestý den je tak nad hranicí čtvrtého stupně pohotovosti. Pět krajů je dokonce na pátém stupni - Pardubický, Královéhradecký, Liberecký, Zlínský a Olomoucký kraj. Na hranici mezi čtvrtým a pátým stupněm je Ústecký kraj.

DĚNÍ JSME SLEDOVALI TAKÉ VE ČTVRTEK:

  • Problémy s covidem má 117 škol v Praze, zavřené jsou jen tři

    Problémy kvůli výskytu nemoci covid-19 řeší aktuálně 117 škol v Praze. Zcela uzavřeny ale musely být jen tři. V dalších 41 školách musela být kvůli výskytu této nemoci uzavřena minimálně jedna třída. Vyplývá to z údajů pražské hygienické stanice k dnešnímu ránu. Většinou se s problémy potýkají mateřské a základní školy. Situaci s výskytem covidu-19 nyní řeší asi čtyři desítky školek a pět desítek základních škol. Nemoc se objevila také v jednom dětském domově.

  • Obrazem: Slyšte, slyšte. Trhy zejí prázdnotou, ale Staromák je krásný

    Adventní trhy už neodmyslitelně patří k vánoční atmosféře. Zatímco jiné roky jsou náměstí plná stánků a tisíců lidí, letošní advent je jiný, tišší a poklidný. Prohlédněte si fotoreportáž z centra Prahy.

  • Babiš: Třetí vlna přijde v lednu a v únoru

    Premiér Andrej Babiš, který se v Bruselu zúčastnil jednání Evropské rady, uvedl, že jedním z témat byla samozřejmě i koronavirová epidemie. „Mluvilo se i o pandemii koronovairu, hlavně o vakcíně. Zajímalo mě, proč Británie už očkuje a v EU ty stejné vakcíny stále nejsou schváleny. Lídři souhlasili, že je to potřeba urychlit. Debata byla také o antigenních testech a další vlně, která se očekává v lednu a v únoru,“ uvedl premiér na Twitteru.

  • Počty nakažených rostou, tlak na nemocnice teprve může přijít

    Po mírném poklesu denních přírůstků začínají čísla pozitivně testovaných v Česku opět růst. Nemocnice si ještě nestačily vydechnout a opět hrozí, že nápor na ně se bude stupňovat.

  • Zavření hospod? Neskutečné, donebevolající, amatérismus, zlobí se čtenáři

    „Neskutečné, ať doloží čísly, že jsou restaurace nejvíc rizikové pro přenášení nákazy. To ale neudělá, žádná nemá,“ komentuje čtenář Seznam Zpráv Milan Košťál slova ministra zdravotnictví, že bude zřejmě opět nutné zavřít hospody.

  • Vakcíny se bojí více ženy. Bavte se o očkování v rodinách, radí Blatný

    „I ti, kteří se sami nebudou testovat, ve 30 procentech věří, že to má smysl,“ řekl ministr zdravotnictví k průzkumu STEM, který sbíral názory reprezentativního vzorku více než 1000 obyvatel Česka na testování a očkování.

  • Zrnkovou kávu ještě prodávat můžeme, zlobí se kavárníci

  • Asociace: Otevření skiareálů, byť bez ubytování, má naši podporu

    Asociace horských středisek (AHS) vítá, že by skiareály mohly fungovat i ve čtvrtém stupni pohotovosti protiepidemického systému (PES), byť bez možnosti ubytovat se na horách. Na přijetí vládního rozhodnutí o jejich spuštění netrpělivě čekají provozovatelé zimních středisek i milovníci zimních sportů, řekl dnes ČTK ředitel AHS Libor Knot.

    Lyžařské areály bez možnosti ubytování budou moci podle Knota sloužit alespoň sportovcům, rezidentům a jednodenním návštěvníkům. S ohledem na zhoršenou epidemickou situaci by tak byly podle něj vyloučeny jiné aktivity spojené s dlouhodobým pobytem ve středisku. „Skiareály jsou tento typ hostů bez problémů schopny obsloužit za dodržení všech bezpečnostních a hygienických pravidel,“ doplnil.

  • Premiér Babiš kritizoval inzerát ministerstva k očkování

    Premiér Andrej Babiš (ANO) kritizoval inzerát ministerstva zdravotnictví k propagaci očkování, označil ho za katastrofální. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) si podle něj má sehnat pořádné marketéry. Předseda vlády to dnes řekl novinářům na tiskové konferenci v Bruselu. Ministerstvo zdravotnictví má podle něj s propagací očkování zpoždění. Vyjádření ministerstva ČTK shání.

    Ministerstvo zdravotnictví si tento týden zadalo novinový inzerát, ve kterém uvádí důvody, proč by se lidé měli nechat očkovat proti onemocnění covid-19. Zároveň v něm odmítá nepravdivá tvrzení o očkování. Kritici inzerátu poukazovali na grafickou podobu inzerátu i na jeho nevhodnou formu.

  • Důsledek vládního paskvilu: Kafe vám v kelímku zabalí do pytlíku

    Ministr Blatný na páteční tiskové konferenci potvrdil, že vláda svým nařízením z minulého týdne zakázala prodej kávy s sebou z výdejních okének restaurací. Se zákazem se v centru Prahy potýkají různě:

  • Očkování proti covidu-19 bude nejnáročnější operací v dějinách Česka

    Očkování proti koronaviru, které se plánuje na příští rok, bude jednou z nejnáročnějších logistických operací v dějinách českého a československého zdravotnictví. Novinářům to dnes řekl koordinátor očkování Zdeněk Blahuta. Do očkování se zapojí desítky organizací, mimo jiné ministerstvo vnitra, kraje, armáda, distributoři léčiv a zdravotnická zařízení.

    Blahuta zopakoval, že první dodávky vakcín by měly být v Česku v lednu. Protože se zřejmě bude jednat o vakcínu, která vyžaduje skladování a převoz při velmi nízkých teplotách, počet očkovacích center bude zpočátku omezen. Podle Blahuty se dá rovněž očekávat, že v první fázi bude mít zájem o očkování více lidí, než pro kolik bude mít Česko vakcínu k dispozici.

  • Co se chystá příští týden? Blatný nejspíš navrhne další omezení

    Období před Vánoci bude pro Čechy nejspíš ve znamení návratu k přísnějším opatřením. Pokud nedojde k „zázračnému zlepšení“, ministr zdravotnictví v pondělí vládě navrhne přechod do 4. stupně systému PES. To znovu uzavře restaurace.

  • ČR se asi bude déle pohybovat mezi stupni tři a čtyři, míní Hamáček

    Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) považuje za pravděpodobné, že se Česko bude delší dobu přepínat v protiepidemickém systému PES mezi třetím a čtvrtým stupněm. Novinářům to řekl po dnešním jednání stálé pracovní skupiny Ústředního krizového štábu. Pokud by na základě aktuálního vývoje epidemie covidu-19 vláda nepřistoupila ke zpřísnění opatření, jak jí v pondělí navrhne ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), hrozila by po Novém roce horší situace, než byla na podzim, varoval Hamáček.

  • Co ještě k Vánocům? Respirátory, nabádá Blatný

    Když už letošní Vánoce musí být jiné, ať je to změna, která je smysluplná, řekl ministr zdravotnictví. Před setkáním se seniory se lidé mají vybavit kvalitními respirátory a klidně i opakovaně testovat.

  • Přes okénko se nesmí prodávat ani káva, potvrdil ministr

    Ministr zdravotnictví Jan Blatný na páteční tiskové konferenci potvrdil, že vláda svým nařízením z minulého týdne zakázala prodej kávy s sebou z výdejních okének restaurací. Snahou je zabránit tomu, aby se lidé procházeli s kelímky a jídlem. Káva nebo čaj v kelímku tak spadají mezi nápoje, které se nově nesmí prodávat přes okénko, podobně jako alkohol.

  • Pokud se nezlepší situace, ministr navrhne přechod na 4. stupeň PES

    V případě, že nedojde k zásadní změně současné situace, navrhne ministr zdravotnictví na pondělní vládě přechod ČR do stupně PES čtyři s odstupem několika dnů. Podle ministra by k tomu následně mohlo dojít v průběhu druhé poloviny nebo konce příštího týdne.

    „Omezení obchodu nebude dáno sortimentem, ale pouze počtem osob na počet metrů čtverečních. Obchody budou muset dodržet pouze tento limit. To se bude týkat i služeb,“ řekl ministr Blatný. Ostatní ustanovení budou podle Blatného v platnosti.

    Okomentoval i provozování zimních sportů, které by chtěl ministr zachovat podle rakouského modelu. „Na hory si budete moci přijet zalyžovat, ale nebudete tam moci pobývat,“ dodal.

  • Česko bude mít k dispozici 12 milionů vakcín od pěti výrobců

    Česká republika by měla podle koordinátora vakcinace Zdeňka Blahuty získat 12 milionů dávek vakcín proti koronaviru pro necelých sedm milionů osob. Česko je dohodnuto s několika výrobci - asi dva miliony vakcín by měly přijít od společnosti Pfizer, dalších 950 tisíc od společnosti Moderna, 1,5 milionu od AstraZenecy, dva miliony od J&J a 500 tisíc od společnosti CureVac.

    „Základní neznámou nemáme plně zodpovězenou, to je schválení vakcíny Evropskou komisí. Vypadá to ale tak, že dodávky první vakcíny by měly proběhnout v průběhu měsíce ledna,“ řekl Blahuta.

    Podle něj tak bude první vakcína od Pfizeru v Česku nejprve osamocená. V prvním čtvrtletí příštího roku by se ale v Česku spolu s ní mohlo začít očkovat také vakcínami od Moderny a AstraZenecy. „Pokusíme se také stabilizovat dynamický nárůst počtu očkovacích center. Začneme na několika desítkách,“ dodal Blahuta.

Reklama

Hlavní zprávy