Hlavní obsah
Online

Blatný chce očkovat až 100 tisíc lidí denně. Polovinu udělají praktici

Tisková konference po jednání vlády.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie v Česku sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět

- „Budeme mít vakcínu pro víc než deset milionů lidí,“ tvrdí ministr zdravotnictví Jan Blatný. V létě bude podle něj proočkováno pět milionů Čechů.

- Pokud se Česko dostane z pátého stupně rizikového indexu PES do čtvrtého, nebude to podle Blatného dříve než na konci ledna.

- „Opatření mohou být přísnější. Záleží na tom, jak se bude sitiuace v příštích dnech vyvíjet,“ dodal ministr zdravotnictví.

- Po víkendovém snížení počtu nakažených je podle Blatného nutné vyčkat dva až tři dny, pak se ukáže, zda se jedná o zlom.

  • Dohnat Izrael? Denně by se muselo očkovat 79 tisíc Čechů

    Pokud by Česká republika chtěla držet krok s izraelským tempem očkování, pak by muselo vakcínu dostat přes 79 tisíc lidí denně. Izrael distribuuje momentálně vakcíny 0,74 procenta své populace každý den.

  • O rozvolňování nemůže být řeč, varoval ministr zdravotnictví

    „V žádném případě není možné uvažovat o nějakém rozvolnění,“ řekl Blatný. V sobotu testy ukázaly 8406 nově pozitivních, což bylo proti minulému týdnu o 3400 víc. V neděli jich bylo stejně jako v pátek naopak méně než před týdnem. „Teď je potřeba nemocnice opravdu vyprázdnit. Protože kdyby přišla nějaká další vlna nebo i jenom vlnka, tak nastoupí do nemocnic, které jsou už teď přetížené,“ dodal.

  • Budeme mít vakcínu pro víc než deset milionů lidí, tvrdí Blatný

    „Česká republika postupuje podle jednotlivých smluv. Pokud bych měl sečíst všechny vakcíny, které jsou objednány nebo předdomluveny, máme vakcínu pro víc než 10 milionů lidí, více, než je osob v České republice. Kde je možné získat vakcínu co nejdříve, se snažíme přiobjednat, tato jednání teď probíhají. Cílem je v létě kolem pěti milionů proočkovaných, to je kolem 60 procent naší dospělé populace,“ uvedl Blatný.

  • „Německo o pomoc žádat nebudeme, o české pacienty se postaráme“

    Na dotaz, zda se Česko obrátí s žádostí o pomoc na okolní země, speciálně na Německo, Blatný odpověděl: „Některé spolkové země mají volné kapacity na JIP pouze 14 procent, my máme kolem 20 procent. Bylo by nezodpovědné naše partery zatěžovat, vyřešíme si to. Není to jednoduché, je to možné jen díky obrovskému nasazení všech zdravotníků. Pořád ale existují volná lůžka, která můžeme nabídnout. Okolní země jsou na tom se zátěží hůře než my. Nebylo by tedy korektní chtít pomoc po někom, kdo je na tom stejně nebo hůře než my, když si můžeme pomoci sami.“

  • Podívejte se, kdy by na vás mohla přijít řada s vakcínou

    Vláda dala v pondělí na stůl konečnou podobu metodiky plošného dobrovolného očkování proti covidu-19. Tentokrát obsahuje i detailní rozpis toho, v jakém pořadí budou různé skupiny obyvatelstva očkované.

  • „Ve čtvrtém stupni nebude Česká republika dřív než na konci ledna“

    „Nyní jsme v pátém stupni rizikového indexu. I kdyby se nám podařilo přejít do rizika číslo čtyři, nebude to dřív než na konci ledna. Pokud se týká těchto svou stavů, u nich je nouzový stav nezbytný. V Německu jsou v obdobě nouzového stavu celý rok,“ řekl Blatný.

  • První várka Moderny půjde na sever Moravy

    K nově schválené vakcíně firmy Moderna, které mělo podle včerejších informací přijít dvacet tisíc dávek, a dnes se ukázalo, že půjde jen o osm tisíc, Blatný uvedl: „Moderna měla opravdu přijít původně ve vyšších počtech, podle nynějších informací první várka osmi tisíc dávek přijde zítra. Půjde do Moravskoslezského kraje, kde je velká zátěž v domovech důchodců a nemocnicích. Je to velký kraj, spolu s Karlovarským krajem nejvíce zatížený. V budoucnosti bude Moderna distribuována do celé České republiky.“

  • Očkovaných je víc než čtyřicet tisíc

    „Počet očkovaných přesáhl 40 tisíc,“ vypočítal Blatný. „Zrychlit určitě bude možno a připravuje se. Jde o jednu z věcí, která je meritem metodického pokynu,“ podotknul Blatný.

  • Nemocnice nemusí umožnit návštěvy, upozornil Blatný

    K nově povoleným návštěvám v nemocnicích ministr zdravotnictví řekl: „V LDN je postupováno stejně jako v domovech důchodců. Je to podobný režim a stejná skupina obyvatel, která dlouhodobě nebyla v kontaktu s bližnímí. U lůžkové péče jsme zavedli možnost návštěvy s respirátorem FFP2. Není to pro nemocnice povinnost. Nemocnice, které toto nejsou schopny zajistit, to umožnit nemusí a nelze se toho domáhat. Je to snaha pomoci, ale ne na úkor toho, že bychom provoz v nemocnicích chtěli ohrozit.“

  • Opatření mohou zpřísnit, snad to nebude potřeba, věří Blatný

    „Opatření mohou být přísnější. Záleží na tom, jak se bude sitiuace v příštích dnech vyvíjet. Nehovořili jsme ve vládě o případných konkrétních opatřeních. Doufám ale, že nebudou žádná potřeba,“ uvedl Blatný.

  • Blatný: Lepší než my je jen Dánsko

    „Podle aktuálních statistik ECDC předstihne v počtu testů Českou republiku pouze Dánsko, Kypr, Lucembursko, Malta a podobně – menší země. Chtěl bych také vyvrátit mýtus o tom, že počet testů závisí na počtu diagnostikovaných, naopak, tím, že děláme tolik testů, jsme schopni tolik lidí zachytit. Před námi je jen Dánsko,“ řekl Blatný.

  • Kultury je Blatnému líto, ale není podle něj jiná cesta

    „Stejně tak školství, většina zemí úplně uzavřené nebo otevřené jen nízké ročníky jako u nás. Česká republika postupuje velice podobně jako ostatní země. Stejně tak je to v kultuře, byť je mi to líto, protože si uvědomuji důležitost kultury,“ dodal Blatný.

  • V oblasti gastronomie neděláme v rámci Evropy nic výjimečného, řekl Blatný

    Ministr zdravotnictví se znovu vrátil k uzavřeným restauracím. „Česká republika nedělá v oblasti gastronomie nic, co by bylo výjimečné. Postupuje tak celá Evropa. Pokud se týká maloobchodu, tak Maďarsko má ještě přísnější opatření, jinak je to v Evropě podobné,“ řekl Blatný.

  • Blatný: Zda přišel zlom uvidíme za tři dny

    Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády: „Epidemická situace není růžová, nicméně v průběhu k víkendu došlo, jako vždy, ke snížení čísel. Musíme ale vyčkat dva tři dny, zda se jedná o trend a zlom. I kdyby tomu tak bylo, potrvá týden, než se to projeví v nemocnicích.“

  • Reportér Seznam Zpráv hlásí z Brna: Další změna strategie

  • Vláda na 10 dní zakázala dovoz těl ze zahraničí ke kremaci v Česku

    Od úterý 12. ledna nebude po dobu deseti dnů možné dovážet do Česka těla zemřelých ke zpopelnění. Na návrh ministerstva pro místní rozvoj tak dnes rozhodla vláda, aby zajistila kapacity spalování v době epidemie koronaviru. Krematoria se také nebudou muset řídit emisními limity, uvedlo v tiskové zprávě ministerstvo. Návrh reaguje na zprávy o vytíženosti krematorií. Z ostravského krematoria, které nestíhá, muselo být 58 těl převezeno do jiného zařízení. „Od 12. ledna do 22. ledna bude zakázán dovoz těl z okolních států (zejména Polsko, Rakousko a Německo), jak bylo dlouhodobým komerčním zvykem u příhraničních krematorií. Tím není dotčeno právo na pohřbení těchto těl do země. A zejména tím není dotčena repatriace zesnulých Čechů domů,“ uvedlo ministerstvo.

  • ODS není ze ‚svého‘ moderátora protivládní demonstrace šťastná

    Předsedkyně místní ODS Kateřina Bartošová pro Seznam Zprávy uvedla, že svolala zastupitelský klub, který se aktivitou svého člena Dočekala bude zabývat. „Nejsem z toho úplně šťastná a to jsem také řekla ostatním členům klubu. Zaznamenala jsem to v neděli večer, není to tak, že bychom naskakovali na nějaké hry Pirátů,“ řekla Bartošová.

  • Za sedmiměsíční angažmá u ministra odměna až 560 tisíc korun

    Zdeněk Blahuta je muž, který zodpovídá za zvládnutí očkování proti covidu-19 v Česku. Jak zjistily Seznam Zprávy, inkasovat za to může měsíčně až 80 tisíc korun. Postup očkování však čelí kritice opozice i části hejtmanů a lékařů.

  • Za uzavřené vleky bude náhrada 210 až 530 korun za den

    Provozovatelé vleků a lanovek budou mít za nucené uzavření nárok na kompenzaci 210 až 530 korun za den. Podpora ve formě dotace na provozní náklady se bude počítat podle míst a typu přepravních zařízení. Příspěvek bude podnikatelům náležet za období od 27. prosince do 22. ledna. Příjem žádostí do programu COVID sport III Lyžařská střediska, který dnes schválila vláda, by měl začít v lednu. V tiskové zprávě to dnes uvedlo ministerstvo průmyslu a obchodu, které program připravilo. Pro provozovatele vleků a lanovek je vyčleněna jedna miliarda korun. Na základní vleky budou moci podnikatelé na jedno místo čerpat 210 korun, na neodpojitelné lanové dráhy připadne 340 korun a pro odpojitelné lanové dráhy 530 korun za den provozu.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy