Hlavní obsah

Pes – přenašeč koronaviru? Případ v Hongkongu znejistil veřejnost

Foto: Profimedia.cz

Psi podle stanovisek WHO koronavirus nepřenáší.

Reklama

Přenáší se vzduchem, z člověka na člověka. O fungování koronaviru ale vědci vědí stále velmi málo. Zpráva, že byl v Hongkongu na koronavirus pozitivně testován pes, tak veřejnost silně znervózněla.

Článek

Z jakého zvířete se koronavirus ve Wu-chanu přenesl na člověka, se dodnes stoprocentně neví. Ve hře jsou luskouni, hadi i netopýři. V pátek ráno přilétla z Hongkongu zpráva, že byl na koronavirus – lehce pozitivně – testován pes.

Majitel psa koronavirus přenášel a skončil v péči lékařů. Hongkongské úřady následně dostaly echo, že v domě zůstal zmíněný domácí mazlíček.

Psa tak převezli do speciálního útulku, kde ho veterináři na koronavirus otestovali. Pozitivně. A to přesto, že neprokazoval žádné symptomy nákazy.

Páteční dění kolem koronaviru sledujeme zde:

Úřady teď chtějí provést více testů a zjistit, zda byl pes skutečně infikován, nebo zda byly pozitivní vzorky na jeho těle důsledkem kontaminace vzduchu.

Důkazy chybí

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) neexistují žádné důkazy pro to, že by domácí zvířata jako psi a kočky mohla koronavirus přenášet.

„Každopádně, vždycky je dobré si umýt ruce mýdlem a vodou, když se dotýkáte domácích mazlíčků,“ píše se na webu WHO.

Úřady v Hongkongu infikovaným pacientům silně doporučují, aby umístili své domácí mazlíčky do karantény, a dbali tak o zdraví veřejnosti i zvířat.

Stejný názor má také Sophia Chanová z hongkongského resortu zdravotnictví. „V této chvíli nemáme dostatečné důkazy pro to, abychom mohli říci, že určití domácí mazlíčci přenáší nákazu na lidi nebo na jiná zvířata,“ sdělila Chanová pro singapurský deník The Straits Times.

„Je ale důležité, že byl ten pes umístěn do karantény, kde ho budou nadále testovat,“ dodala Chanová.

V Hongkongu je v současnosti 94 nakažených, dva lidé na nákazu zemřeli.

Reklama

Doporučované