Hlavní obsah
Online

Petříček se nepřímo opřel do Babiše: Že nás EU brzdí v očkování? Fake news

Foto: vlada.cz

Ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie v Česku sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět o aktuálním vývoji:

- První dodávky vakcíny proti covidu-19 od firmy Moderna, kterou dnes k registraci v EU doporučila Evropská agentura pro léčivé přípravky, by mohly být v Česku kolem 22. ledna.

- Ministr zahraničí Tomáš Petříček označil za fake news informace, že Evropská komise zdržuje očkování. Nepřímo se tak opřel do premiéra Andreje Babiše, který v rozhovoru pro deník Právo uvedl, že Evropská komise má zpoždení ve schvalování vakcín.

- Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) dnes po jednání krizového štábu oznámil, že prvních padesát zemřelých bude z Ostravy, kde již kapacita kvůli covidu-19 nestačí, převezeno ke kremaci do Hustopečí.

- Jihomoravským záchranářům v posledních dnech rekordně přibylo výjezdů. Žádají proto lidi, aby byli trpěliví. V některých méně naléhavých případech se může stát, že budou na posádku čekat déle, než je obvyklé.

DĚNÍ V ČESKU JSME SLEDOVALI I VČERA:

  • Také krematorium v Jaroměři zpopelňuje o 50 procent zesnulých více

    Krematorium v Jaroměři, které je jediné v Královéhradeckém kraji, v současnosti zpopelňuje zhruba o 50 procent zesnulých více oproti normálu. Na 80 až 90 procentech kapacity je od listopadu 2020. Krematorium v Jaroměři má kapacitu 600 těl měsíčně, za běžného stavu spálí zhruba 300 zesnulých měsíčně. „Stíháme, krematorium jede. Kapacita krematoria je pro Královéhradecký kraj dostatečná. Běžně jedeme na jednu pec, nyní máme zapnuté obě pece,“ řekl ředitel František Fischer. Podle něj neuvažují o pořízení mrazících boxů. Nárůst zakázek v jaroměřském krematoriu kopíruje se zpožděním epidemický vývoj kolem koronaviru v kraji. V posledních týdnech se situace v regionu zhoršuje, přibývá nakažených, hospitalizovaných s covidem a v posledních dnech i úmrtí. Prognóza na následující týdny tak není příznivá.

  • V pražských domovech pro seniory začalo očkování

  • Petříček se nepřímo opřel do Babiše kvůli vakcíně

    Ministr zahraničí Tomáš Petříček označil za fake news informace, že Evropská komise zdržuje očkování. „Ve veřejném prostoru se začínají objevovat fake news, že nás Evropská komise zdržuje v očkování, protože při nákupu vakcín zaspala. Opak je pravdou. Bez EU bychom se k vakcínám dostali mnohem později,“ napsal Petříček na Twitteru. Nepřímo se tak opřel do premiéra Andreje Babiše, který v rozhovoru pro deník Právo uvedl, že Evropská komise má zpoždění ve schvalování vakcín. „Už 10. prosince jsme se ptali na Evropské radě, když Británie začala 8. 12. očkovat, proč se neočkuje i v EU. Odpověď byla, že vakcína není schválená. Vyzývali jsme, aby to šlo rychleji. Bohužel bylo tam velké zpoždění,“ řekl Babiš deníku.

  • Do metropole dorazilo zhruba 25 000 dávek vakcíny proti covidu-19

    Do devíti očkovacích center v metropoli již dorazilo zhruba 25 000 dávek z další dodávky vakcíny proti covidu-19 firem Pfizer a BioNTech. Zároveň dnes začalo očkování personálu a obyvatel domovů pro seniory, jako první dávky dostal domov v Kobylisích, který zřizuje magistrát. „Celkem do Prahy dorazilo 23 tzv. pizza boxů. V každém boxu je 195 lahviček vakcíny a v průměru počítáme s 5,5 dávky z každé, ne vždy je možné využít šest dávek,“ sdělil pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

  • Zaorálek vyloučil uvolnění zákazů v kultuře

    Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) vyloučil výjimky z protiepidemických opatření v době, kdy Česko zůstává v nejvyšším, pátém stupni systému rizika šíření koronaviru. „Nejen v kultuře, ale ani jinde,“ řekl po svém jednání s prezidentem Milošem Zemanem. Tématem schůzky byla pomoc kultuře, kterou epidemie výrazně zasáhla. „Nejen v kultuře, ale ani jinde se v pátém stupni nebudeme bavit o žádných výjimkách. Ani zítra, ani v pondělí na vládě,“ uvedl Zaorálek. Ani po aktualizaci systému protiepidemických opatření PES se v pátém stupni nebude nic otevírat. „V pátém stupni se nebavíme (na vládě) o nějakých změnách, ten je tvrdě restriktivní, tam to prostě musíme vydržet,“ doplnil.

  • Blatný: Vysoké počty nakažených jsou odrazem setkávání o Vánocích

    Vysoké počty nově pozitivních jsou podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) odrazem masivního setkávání o Vánocích. Řekl to na dnešním jednání sněmovního výboru pro zdravotnictví. Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška lze očekávat až 19 000 nakažených denně. Změnu k lepšímu čeká Dušek nejdříve po 10. lednu, kdy se podle něho projeví opatření přijatá po Vánocích. V úterý přibylo v Česku 17 278 nakažených novým koronavirem, dosud nejvíc od začátku epidemie. „Po vánočním období dochází pochopitelně k nárůstu počtu nakažených. Je to odraz masivního setkávání rodin v průběhu Vánoc. Já to nekritizuji, jenom to konstatuji,“ uvedl ministr. Ve Sněmovně 22. prosince jako důvod odkladu zpřísnění opatření až na dobu po svátcích uváděl Blatný právě to, aby se lidé mohli o Vánocích setkat s příbuznými.

  • Někdejší „Bílý jezdec“ coby politická hrozba pro Babiše?

    Bude-li Daniel Landa jediným srozumitelným tlampačem mlčící většiny, „nových disidentů a zoufalců“, jak je v projevu pojmenoval, může se klidně stát, že se za něj postaví i řada lidí, kteří jím dříve pohrdali.

  • Krematoria na jižní Moravě jsou na hranici svých kapacit

    Krematorium na brněnském Ústředním hřbitově i soukromé krematorium v Hustopečích jsou na hranici svých kapacit. Počet kremací se začal zvyšovat loni v říjnu, kdy nabrala na rychlosti epidemie koronaviru. „Pracuji tady 13 let, ale takový nápor, který začal od října, jsem ještě nezažil. Denně v obou pecích zvládneme přibližně 32 až 34 kremací, fungujeme ale 24 hodin denně a pracujeme na tři směny,“ uvedl ředitel hustopečského krematoria Zdeněk Valíček.

  • Ptejte se na covid epidemiologa Petra Smejkala

    Epidemiolog Petr Smejkal už na začátku října s prvními rostoucími počty nákazy upozorňoval na to, že se nemocnice musí připravit na nápor pacientů ve vážném stavu. Jak si české nemocnice stojí teď? Mohou se na rostoucí počty hospitalizovaných lépe připravit? Nebo už dochází zdravotníkům síly? Odpovídat bude epidemiolog Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Petr Smejkal ve čtvrtek od 19:15 na webu Seznam Zprávy. Ptát se můžete i vy prostřednictvím našeho Facebooku, Twitteru nebo dotazy zasílat na e-mail otazky@sz.cz.

  • Jak funguje nově schválená vakcína

    Vakcína od firmy Moderna, stejně jako ta od Pfizeru, obsahuje ribonukleovou kyselinu (RNA). Využívá chytrého triku: do vašich buněk vloží RNA, která je normálně jakýmsi předpisem pro výrobu proteinů. Tato RNA nese předpis na výrobu povrchového proteinu z koronaviru. Buňka si ji splete se svou vlastní RNA a na buněčné mašince zvané ribosom z ní vyrobí protein z koronaviru. Ten se pak odebere na membránu příslušné buňky, čímž dává imunitnímu systému signál: „Pozor, je tady virová infekce! Do zbraně!“ Imunitní systém začne mobilizovat bílé krvinky úplně stejně, nebo dokonce ještě víc, jako kdyby se do buňky dostal celý virus. Až to pak někdy koronavirus doopravdy zkusí, bude mít smůlu.

    Podrobnosti v tomto článku:

  • Zlínská nemocnice začala kvůli covidu omezovat i ambulantní péči

    Krajská nemocnice T. Bati ve Zlíně kvůli narůstajícímu počtu pacientů s korovavirem otevře ve čtvrtek osmou covidovou stanici. „Na některých odděleních také začíná omezovat ambulantní péči,“ řekl dnes mluvčí krajských nemocnic Egon Havrlant. Nemocnice už před vánočními svátky opět pozastavila všechny plánované operace. „Domluvili jsme se s primáři jednotlivých oddělení, že bude nutné omezit provoz ambulancí minimálně do poloviny ledna pouze na nezbytnou péči. V izolaci máme teď v souvislosti s covidem asi 80 zdravotníků, celkově nám jich v provozu i s jinými diagnózami chybí dvě stovky. Právě personál je klíčový pro udržení provozu nemocnice v oblasti akutní a covidové péče. Jeho nedostatek nás nejvíce limituje při otevírání nových covidových lůžek, která už teď tvoří zhruba třetinu z celkové lůžkové kapacity nemocnice,“ uvedl předseda představenstev nemocnic Zlínského kraje a ředitel Krajské nemocnice T. Bati Radomír Maráček.

  • Do Česka má přijít každý měsíc 80 tisíc dávek nové vakcíny

    Vládní strategie předpokládá, že by v prvním čtvrtletí mělo být do Česka dodáváno každý měsíc 80 000 dávek vakcíny od firmy Moderna, od dubna do září pak 278 000 dávek měsíčně. Nynější vakcína od firmy Pfizer, kterou je nutné skladovat při minus 70 stupních Celsia, se distribuuje do tří desítek očkovacích center. Tam ji vozí přímo výrobce. Vakcínu Moderny bude do očkovacích center rozvážet distributor, kterého v jednacím řízení bez uveřejnění vyberou zdravotní pojišťovny. Podle mluvčího Všeobecné zdravotní pojišťovny Milana Řepky se nyní dokončují práce na zadávací dokumentaci a tento týden by měli být vyzváni uchazeči k podání nabídek.

  • Nově schválená vakcína půjde v Česku do menších zdravotnických zařízení

    Stejně jako první schválenou vakcínu v EU je nutné očkovací látku firmy Moderna přepravovat při nízkých teplotách. V očkovací strategii se uvádí, že při teplotách minus 15 až minus 25 stupňů Celsia vydrží půl roku. Při skladování v běžných lednicích, tedy při teplotách mezi dvěma a osmi stupni Celsia, vydrží 30 dní. I proto vládní materiál počítá s tím, že by vakcína Moderny mohla být rozvážena i do menších zdravotnických zařízení. O očkování v ordinacích praktických lékařů se ale ještě u této vakcíny neuvažuje. Nynější vakcína, kterou je nutné skladovat při minus 70 stupních Celsia, se distribuuje do tří desítek očkovacích center.

  • První dodávky vakcíny Moderny by mohly být v Česku 22. ledna

    První dodávky vakcíny proti covidu-19 od firmy Moderna, kterou dnes k registraci v EU doporučila Evropská agentura pro léčivé přípravky, by mohly být v Česku kolem 22. ledna. Celkem má český stát objednáno 1,9 milionu dávek asi pro 954 000 lidí. Už v lednu by v Česku mohlo být 80 000 dávek pro poloviční množství lidí. Vyplývá to z aktualizované strategie očkování. Vakcína firmy Moderna je podle SÚKL určená pro lidi od 18 let. Podává se ve dvou dávkách s odstupem 28 dnů. Nynější vakcína firem Pfizer a BioNTech, s kterou se očkuje od konce prosince, také vyžaduje pro každého člověka dvě dávky, a to s odstupem 21 dnů.

    Ředitelka Státního úřadu pro kontrolu léčiv Irena Storová o nové vakcíně:

  • Ostravská nemocnice ruší zaměstnancům dovolené a povolá armádu

    Městská nemocnice Ostrava kvůli zhoršující se epidemické situaci musí znovu zvýšit počet lůžek pro pacienty s covidem-19. Ve čtvrtek otevře už sedmou jednotku s dalšími 14 lůžky. Přemění na ni oddělení kardiologie E. Obnoven byl také nepřetržitý provoz infekční ambulance. „Znovu jsme byli nuceni reprofilizovat akutní lůžka na lůžka covidová. Jejich navýšeným počtem, 120 standardních a deset lůžek intenzivní péče, jsme se dostali na historické maximum a překročili počty ze začátku listopadu,“ uvedl ředitel nemocnice Petr Uhlig. Podle něj je kvůli aktuální situaci nemocnice nucena rušit dovolené zaměstnanců a bude potřebovat další pomoc armády.

  • Mají zpopelnit nebožtíky z Ostravy, oficiálně o tom nevědí

    „Teď by měl být převoz asi 50 zemřelých do Hustopečí, které nabídly volnou kapacitu. Takto budeme postupovat i v dalších případech,“ uvedl Hamáček. Nejvíce volných kapacit mají podle něj v tuto chvíli krematoria v Praze. Vedení krematoria v Hustopečích však konkrétní informace o převozu 50 nebožtíků ze severu Moravy zatím nemá.

  • Nemocnice: Nákaze covidem-19 u pacientů nejde zcela zabránit

    Nákaze pacientů koronavirem přímo v nemocnicích nejde podle zástupců nemocnic zcela zabránit. Většinou se lidé přijímaní k hospitalizaci testují, můžou ale být nakažení krátce, což test neukáže. Zdravotníci ke všem pacientům nosí ochranné pomůcky, zejména respirátory FFP2, a používají dezinfekci. Pravidelné testování zdravotníků ale běžné není, přistupuje se k němu až při příznacích nebo po kontaktu s nakaženým. „Nákazy pacientů přímo v nemocnici nelze jednoznačně prokázat, ale tyto případy jsou reálně možné, neboť nedisponujeme všude jednolůžkovými pokoji či boxovým systémem lůžek,“ sdělila například vedoucí hygieny, epidemiologie a centrální sterilizace Fakultní nemocnice Bulovka Hana Bláhová.

  • Jihomoravským záchranářům kvůli covidu rekordně přibylo výjezdů

    Jihomoravským záchranářům v posledních dnech rekordně přibylo výjezdů. V pondělí jeli ke 350 případům, což je nejvíce v historii. Důvodem je nárůst počtu případů covidu-19 nebo zhoršení stavu pacientů s touto diagnózou, informovala dnes Zdravotnická záchranná služba Jihomoravského kraje. „Zavedli jsme ihned opatření, která považujeme za nezbytná. Přidali jsme pro území města Brna jednu záchranářskou posádku, operační středisko je posíleno o lékaře v denní směně, který bude také připraven v případě nutnosti vyjet k pacientovi. Chceme požádat občany, kteří k nám volají, aby byli trpěliví. V některých méně naléhavých případech se může stát, že budou na posádku čekat o něco déle, než je obvyklé,“ uvedla ředitelka ZZS Hana Albrechtová.

  • Pardubický kraj chce mít od 1. března přes 15 očkovacích center

    Na území každé obce s rozšířenou působností chce Pardubický kraj vybudovat jedno očkovací centrum. Hodlá je spustit od 1. března. Více očkovacích center plánuje v největších městech, tedy Pardubicích a Chrudimi. Celkem by tak v kraji mělo vzniknout přes 15 míst, kde bude možné se nechat naočkovat proti covid-19. Kraj v očkovacích centrech počítá s pomocí praktických lékařů. „Není možné všechna centra zajistit personálem z nemocnic, který je už tak maximálně vytížený,“ uvedla náměstkyně hejtmana Michaela Matoušková.

  • Nepravda z úst ministra zdravotnictví Blatného?

    Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) prohlásil, že člověk očkovaný proti covidu-19 není infekční. Takové tvrzení ale nemá oporu v tvrdých datech a nemusí být pravdivé. Očkovaní dál mají dodržovat všechna opatření.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy