Hlavní obsah

Pes Shiba-Inu opravdu zamíří na Měsíc. SpaceX začne přijímat měnu dogecoin

Foto: GQ, Pexels.com

Kryptoměna se psem plemene Shiba-Inu bude sloužit jako platidlo za let do vesmíru.

Reklama

Při nadcházejícím letu rakety Falcon 9 na Měsíc bude společnost SpaceX přijímat platby v kryptoměně dogecoin. Šéf společnosti Elon Musk tak dále propaguje vtipnou digitální měnu.

Článek

Miliardář Elon Musk pokračuje v experimentování s kryptoměnami. Už v březnu jeho automobilka Tesla oznámila, že bude při platbách za elektromobily akceptovat digitální měnu bitcoin. Nyní se přidala i jeho druhá firma, raketová SpaceX, která bude přijímat dogecoin.

Satirickou, ale v poslední době čím dál víc populární kryptoměnu bude možné použít při platbě za budoucí misi SpaceX na Měsíc. Některé společnosti na to podle serveru CNN už slyší.

Například kanadská Geometric Space Corporation už potvrdila, že Muskově společnosti za dopravu svého satelitu na oběžnou dráhu Země zaplatí v dogecoinech. Mise na Měsíc by se měla uskutečnit už příští rok.

„Doge se touto transakcí ukázal jako rychlá, spolehlivá a bezpečná digitální měna, která funguje a je dostatečně sofistikovaná, aby plně financovala komerční misi na Měsíc,“ uvádí firma Geometric Space Corporation v tiskové zprávě. „Byl vybrán jako platidlo pro veškeré obchody mezi SpaceX a Geometric Space Corporation a vytváří precedens pro budoucí mise na Měsíc a na Mars.“

Častou hláškou podporovatelů „psí“ kryptoměny je „Doge na Měsíc“. Za rok by se to ale mohlo stát realitou. SpaceX má totiž v úmyslu na palubě své rakety Falcon 9 vynést na Měsíc i opravdový dogecoin. „Ukážou se tak možnosti kryptoměny mimo oběžnou dráhu Země a budou položeny základy meziplanetárního obchodu,“ uvedl obchodní viceprezident SpaceX Tom Ochinero.

Ačkoli kryptoměna vznikla jako vtip, poslední dobou se jí hlavně díky přičinění druhého nejbohatšího muže planety Muska daří. Jen za květen cena digitální měny vzrostla o 800 procent a hodnota objemu nakoupených mincí se aktuálně pohybuje kolem 64 miliard dolarů. Od začátku roku se její hodnota zvýšila dokonce o 12 000 procent.

Po Muskově nedávném vystoupení v zábavním televizním pořadu Saturday Night Live, kde o kryptoměně hovořil, se ale její cena propadla o 40 procent, což vedlo k jejímu výprodeji. Aplikace Robinhood dokonce v neděli ráno oznámila, že má problém se zpracováváním obchodů s kryptoměnami.

Vtipné obrázky zaměřené na dogecoiny sdílí na svých sociálních sítích i Musk, který je jejím velkým podporovatelem a tvrdí, že je tato digitální měna podceňovaná.

Reklama

Doporučované