Hlavní obsah
Online

Opozice k zavření polní nemocnice: Vláda nemehel dělá nepochopitelné kroky

Záznam páteční tiskové konference ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO).Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie v Česku sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět:

- Polní nemocnici v Letňanech čeká demolice. Má 500 lůžek, ale chybí personál. Podle náměstka ministra zdravotnictví Vladimíra Černého proto postrádá smysl. Podle opozice je to důkaz, že vláda dělá nekoncepční a nepochopitelné kroky.

- První dodávky vakcíny AstraZenecy, která dnes dostala od Evropské agentury pro léčivé prostředky doporučení k registraci v EU, by v Česku mohly být za dva až tři týdny.

- Ministerstvo zdravotnictví jedná se zástupci firmy Regeneron, jejíž lék chce nakoupit pro léčbu covidu-19. Proslavil jej bývalý americký prezident Donald Trump, který lék užíval.

  • Opozice: Zrušení polní nemocnice je dalším důkazem nekoncepčnosti

    Vláda dělá nekoncepční a nepochopitelné kroky, důkazem toho je plánované zrušení polní nemocnice v Letňanech, míní předseda ODS Petr Fiala. Podle lidoveckého šéfa Mariana Jurečky pro nemocnici kabinet od začátku neměl personál. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová považuje výstavbu polní nemocnice za PR akci vlády, drahou pro daňové poplatníky. Například Fiala se pozastavil nad tím, proč vláda pronajatý prostor nevyužije jako očkovací centrum tak jako v Brně. „Zrušená nemocnice je důkazem toho, že vláda dělá nekoncepční a nepochopitelné kroky. Před pár dny premiér řekl, že situace s covidem není dobrá. Proč tedy hned nato ruší nemocnici?“ uvedl. Kabinet podle něj dal další signál občanům, že nemá tušení, co dělá a jak to celé dopadne. „Jasně se ukázalo, že šlo jen o PR akci vlády, pěkně drahou pro daňové poplatníky,“ napsala ČTK Pekarová Adamová a stejně jako Fiala nechápe, proč prostor vláda nevyužije pro vakcinaci populace. „Zadlužení až po uši bychom měli rozmýšlet použití každé koruny z veřejných peněz a ne prošustrovat miliony. Polní nemocnice v Letňanech je tak další ukázka neschopnosti vlády nemehel,“ kritizovala šéfka TOP 09.

  • Blatný: První dodávky AstraZenecy budou za dva až tři týdny

    První dodávky vakcíny AstraZenecy, která dnes dostala od Evropské agentury pro léčivé prostředky doporučení k registraci v EU, by v Česku mohly být za dva až tři týdny. Řekl to ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Jaké množství vakcíny bude do Česka v první dodávce doručeno, Blatný neuvedl. Tuto vakcínu je možné uchovávat a převážet v ledničkové teplotě, do očkování by se tak mohli ve větší míře zapojit také praktičtí lékaři. Zatím se očkuje především v nemocnicích. Zdravotníci by měli vakcínou AstraZenecy očkovat lidi od 18 let. Podává se ve dvou dávkách do svalu v horní část paže, a to s odstupem čtyři až 12 týdnů. Podle dvou klinických studií, které EMA pro výpočet použila, prokázala vakcína účinnost 60 procent. Dvě dosud registrované očkovací látky měly účinnost kolem 95 procent. „Vakcína se může zdát být méně účinná v prevenci vzniku symptomatického onemocnění covid-19 ve srovnání s již registrovanými vakcínami, avšak brání rozvoji závažného onemocnění covid-19. Věřím, že data o účinnosti této vakcíny se budou dále upřesňovat,“ uvedla k tomu na webu Irena Storová, ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

  • Před Úřadem vlády demonstruje proti opatřením asi 50 lidí

    Před Úřad vlády v Praze dorazilo dnes odpoledne kolem 50 příznivců iniciativy Chcípl PES, která sdružuje podnikatele nesouhlasící s protiepidemickými opatřeními vlády. Mimo jiné požadují demisi kabinetu. Organizátoři chtěli původně blokovat několik vládních budov. Policie zatím zadržela jednoho člověka, který neuposlechl výzvu, aby si nasadil roušku. Účast považují pořadatelé vzhledem ke špatnému počasí a svolání na poslední chvíli za částečný úspěch. Iniciativa vyzvala až ve čtvrtek své podporovatele k tomu, aby dnes do Prahy dorazili.

  • Hřib: Do Prahy má dorazit 30 tisíc dávek očkování z jiných krajů

    Do Prahy by mělo v tomto a příštím týdnu dorazit z ostatních krajů asi 30 tisíc dávek očkovací látky firem Pfizer a BioNTech proti covidu-19, což by mělo stačit k doočkování lidí, kteří potřebují v tomto období druhou dávku vakcíny. Sdělil to primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Kraje za to z Prahy obdrží vakcínu Moderna, kterou město plánovalo využívat ve svém očkovacím centru. Informaci o směně ve čtvrtek po jednání vlády sdělil ministr zdravotnictví Jan Blatný (ANO). „Informace o počtech vakcín, které mají dorazit do Prahy, se neustále mění, nicméně v tomto a příštím týdnu by se tento počet měl zřejmě pohybovat lehce přes 30 000 dávek, což zhruba odpovídá počtu nutnému pro přeočkování rozočkovaných osob druhou dávkou v těchto dnech,“ uvedl dnes primátor.

  • Vládní Tik Tok. Aférka, která přinesla spoustu vzteku

    „Nevím, jestli tak promyšleného plánu jsou Babišovi propagandisté schopní, ale skoro to vypadá na klasické vrtění psem. Tedy strhnout pozornost na dva nešťastníky a zakázku v ceně jedné bedny respirátorů a tím odvést pozornost od skutečných selhání Babišova kabinetu.“

  • Omezení pohybu lidí je stále ve hře, pokud se šíření viru nepodaří zpomalit

    K případnému zpřísňování opatření, jež mají zpomalit šíření koronaviru, ministr Blatný uvedl, že dané téma vláda řeší minimálně jednou týdně. „A situace je monitorována denně. O uzavírání podniků diskuze nebyla. Bavili jsme se ale o tom, že ve chvíli, kdy by k tomu byl zásadní důvod kvůli rychlejšímu šíření viru, byla by na pořadu dne diskuze o omezení pohybu lidí na základě regionu. Zatím o tom rozhodnuto nebylo. Je to jedna z možností, uvažují o tom i jiné země,“ uvedl Blatný.

  • Skiareál Špičák: Slíbili kompenzace, ale nejde o ně ani požádat

    Ski&Bike Špičák, největší zimní areál v Plzeňském kraji, dostal vládní odklad znovuotevření lyžařských areálů do těžké ekonomické situace. Areál, stejně jako ostatní zimní střediska v zemi, je z nařízení vlády kvůli šíření koronaviru uzavřený od 27. prosince. „Slíbili nám kompenzace, ale do dneška o ně nejde ani požádat, natož je dostat,“ řekl dnes ředitel areálu Vladimír Kasík. „Další vládní odklad znovuotevření lyžařských areálů bez toho, aniž byl reálně spuštěn, nikoli pouze oznámen v médiích, slibovaný kompenzační program, nás dostává do těžké ekonomické situace. Toto chování vlády a politiků považujeme za velmi nekorektní,“ uvedl.

  • Jihlavská radnice, kde se potvrdila mutace viru, omezí provoz

    Jihlavský magistrát, kde se v tomto týdnu potvrdil výskyt nakažlivější britské mutace koronaviru, omezí od pondělí provoz některých oddělení. Matrika bude úplně zavřená celý příští týden, protože jsou všechny její pracovnice v povinné karanténě, sdělil dnes mluvčí radnice Radovan Daněk. Doplnil, že k dnešku má 11 pracovníků úřadu potvrzenou nákazu covidem-19 a další tři desítky jsou v karanténě. „Magistrát města Jihlavy je jednou z institucí, kde byla potvrzená nákaza britskou mutací koronaviru,“ uvedl mluvčí. Částečně omezený provoz bude i na odboru dopravy nebo na oddělení občanských průkazů a cestovních dokladů. Odbor dopravy se s karanténou potýkal už minulý týden. „Prosíme všechny, aby zvážili, zda je jejich cesta na úřad opravdu nezbytná a nedá se odložit. Setkáváme se s tím, že se k nám chodí lidé pouze na něco zeptat,“ uvedl tajemník úřadu Evžen Zámek. Obyvatele požádal, aby se co nejvíc věcí snažili vyřešit e-mailem a po telefonu. Dál funguje také on-line objednávkový systém webcall, který je využívaný některými odbory.

  • Ministerstvo jednalo se zástupci Regeneronu, hodlá koupit lék, který užíval Trump

    Ministerstvo zdravotnictví jednalo se zástupci firmy Regeneron, jejíž lék chce pro léčbu covidu-19 nasadit Německo. Úřad nyní čeká na podklady od firmy. Dnes to řekl náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Černý. Premiér Andrej Babiš (ANO) ve čtvrtek řekl, že Česko má o lék zájem. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) dnes řekl, že nákup nevylučuje. Lék proslavil především bývalý americký prezident, který jej užíval. Náměstek Černý řekl, že se zástupci firmy jednal, společnost má nyní dodat další podklady. Poté se ministerstvo rozhodne. „Nevylučujeme to. Pokud to bude účelné, budeme o to mít zájem,“ doplnil Blatný. Lék americké firmy Regeneron, který jako první v Evropské unii hodlá nasadit Německo, je na bázi monoklonálních protilátek. Podle mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv Kláry Brunclíkové jde o neregistrovaný lék, který je nadějný, zatím ale nemá definitivně potvrzenou účinnost při léčbě covidu. Jeho použití za epidemie může podle SÚKL povolit Ministerstvo zdravotnictví, jako to dříve udělalo například s experimentálním lékem Remdesivir.

  • Polní nemocnice nikdy nefungovala, teď ji zbourají

    Pražská polní nemocnice nebyla od konce října, kdy ji armáda postavila, aktivována. Nyní ji tedy čeká demolice. Pokud by se obecně zlepšila situace s personálem, jeví se podle národního koordinátora intenzivní péče Vladimíra Černého mnohem účelněji posílení kapacity normálních nemocnic než aktivování zařízení v Letňanech. Záložní nemocnici v Letňanech armáda postavila kvůli podzimnímu zhoršování situace ve zdravotnických zařízeních. Sídlí v halách letňanského výstaviště. Postarat se může o 500 pacientů. Podle dřívějších informací mohla být využívána pro následnou péči, umístěni by v ní tak byli pacienti s covidem-19 na doléčení. Sloužit také mohla pro pacienty, kteří se kvůli karanténě zatím nemohou vrátit domů nebo třeba do domovů důchodců. Na místě by podle původních plánů byli nasazeni především vojenští lékaři a zdravotníci, které by armáda v případě aktivace stáhla z jiných nemocnic.

  • Díky reklamě na TikToku předají mladí lidé informace svým babičkám, míní Blatný

    Ke kontroverzní vládní zakázce na reklamu na sociální síti TikTok ministr Blatný řekl, že kritiku nechápe: „To, co je cílem této formy propagace nebo kampaně, kterou inicioval Úřad vlády a my jsme se připojili, je přece to, že s pomocí mladých lidí se dostane info k jejich rodičům a prarodičům. Zásah je obrovský. To jsou desítky tisíc sledujících,“ řekl Blatný. „Nerozumím úplně té kritice. Není to kampaň pro vládu, pózování na sociálních sítích, aby se člověk sám ukázal. Je to snaha dostat informace o epidemii mezi mladé lidi způsobem, který pochopí, a ti pak řeknou babičce, že má cenu se očkovat.“

  • Ruskou vakcínu zatím Česko podle Blatného kupovat nemá

    K případnému využití ruské vakcíny Sputnik V, o němž mluvil poradce premiéra Roman Prymula, ministr Blatný řekl: „Můj názor je pořád stejný. Myslím, že Česká republika by neměla pořizovat vakcínu ne proto, že je ruská nebo jiná, ale měla by kupovat vakcínu, o které už je prokázané, že je bezpečná a prošla schválením Evropskou lékovou agenturou. Ve chvíli, kdy by ruská vakcína prošla, já proti ní nic nemám. Byl bych ale proti tomu, aby se pořizovala mimo standardní způsoby.“

  • Neschválení vakcíny AstraZeneca pro starší lidi by byl zásah do očkovací strategie

    Podle Blatného bude nejspíš dnes schválena pro použití v zemích Evropské unie vakcína AstraZeneca. „Je to vakcína, na kterou se těší zejména praktičtí lékaři, protože manipulace s ní je nejjednodušší a je nejbližší chřipkové vakcíně. Ve chvíli, kdy by ji EU neschválila, pro osoby staršího věku by šlo o zásah do celé strategie,“ řekl.

  • Pražská polní nemocnice zmizí už na začátku února

    „Polní nemocnice v Praze tak, jak je koncipována, není optimálním místem, které by mělo sloužit jako očkovací centrum. K 6. únoru bude ukončena nájemní smlouva, během dneška bych to měl podepsat,“ dodal ministr Blatný.

  • Účelové hospitalizace pacientů s covidem? Lež, řekl Blatný

    „Počet nemocných s covidem-19 neumožňuje plošné obnovení odkladné péče, zátěž nemocnic je nadále velmi vysoká,“ dodal Blatný. „Informace o účelových hospitalizacích s covidem-19 nejsou podložené a lze to doložit fakty. Máme jasná data na to, že to není pravda. Považuji to za znevažování práce všech zdravotníků,“ uvedl Blatný k fámám, že pro nemocnice je finančně výhodnější mít na lůžku pacienta s covidem-19. „Přes opakovaná zjišťování se nepotvrdilo, že by nemocnice zbytečně nechávaly pacienty na jednotkách intenzivní péče jen proto, že jsou jiným způsobem hrazeny. Tento rok došlo k zásadní změně v úhradách za covid pacienty – na standardních lůžkách už není bonifikace. Bonus za JIP je jen po dobu 20 dnů od pozitivního testu, toto samo o sobě vylučuje zájem, aby někdo nechával pacienta na JIP déle. JIP jsou často tak přetíženy, že si neumím ani eticky představit, že by někoho napadlo, že by tam pacienta nechával záměrně déle, neboť lůžko hned bude potřeba pro dalšího pacienta.“

  • Polní nemocnici v Praze zbourají

    „Polní nemocnice v Letňanech má až 500 lůžek, ale vyžaduje civilní personál. Nejsme schopni v tuto chvli tuto nemocnici rozvinout do té kapacity, aby to mělo smysl. Při zlepšení personální situace se jeví mnohem účelnější posilovat personál v nemocnicích a ne aktivovat. Z toho důvodu navrhuji ministrovi zdravotnictví, aby ukončil nemocnici a byla vyklizena. Nadále platí, že v Brně zatím bude zůstávat,“ uvedl Blatného náměstek Vladimír Černý.

  • Nemocnice budou pod tlakem ještě tři týdny, řekl ministr

    „Je patrné, že došlo k zástavě poklesu, data lze považovat za reprezentativní. Je potřeba si uvědomit, že britská mutace je něco, s čím musíme počítat. Stále máme kolem 400 příjmů v nemocnicích denně, což nevede k tomu, domnívat se, že by v krátké době docházelo ke snížení zátěže nemocnic,“ řekl ministr Blatný. „Budou potřeba další dva, spíše tři týdny,“ podotkl Blatný.

  • V Česku je naočkovaných 40 procent zdravotníků

    „Aspoň jednu dávku dostalo 39 procent zdravotnických pracovníků, v nemocnicích se to blíží 56 procentům. Což je pozitivní,“ řekl Dušek k očkování. „Už vidíme i efekt v klesajícím počtu nákaz zdravotnických pracovníků.“

  • Počty hospitalizovaných musí klesnout na polovinu, vypočítal Dušek

    Počty hospitalizací podle Duška přestaly klesat, stagnují kolem 6 tisíc. „Tato čísla musí zásadně klesnout na 3 až 4 tisíce celkem, ale zejména méně než 500 na JIP. Což znamená redukci stávající zátěže na polovinu. I kdyby byl velmi optimistický scénář, pokles by trval další 2 až 3 týdny. Podle optimistického scénáře by po sedmém únoru mohlo dojít k poklesu na tento počet, ale nyní to bohužel nevypadá na tento vývoj,“ lituje Dušek.

Reklama

Hlavní zprávy