Hlavní obsah
Online

Španělsko vytvoří seznam odmítačů vakcíny. Dá ho k dispozici dalším zemím

Foto: Profimedia.cz

I ve Španělsku začalo očkování proti novému typu koronaviru. Odmítači vakcinace se nejspíš dostanou do vládního registru.

Reklama

aktualizováno •

Sledujeme online vývoj ohledně koronaviru doma i ve světě.

Článek

Co byste měli vědět:

- V neděli přibylo 3732 nakažených a skóre PES zůstává na stupni 4, může za to hlavně nižší reprodukční číslo R. Narostl také podíl pozitivních testů na celkovém počtu testů, bylo jich 38,7 procenta, o den dříve 34,9 procenta. Šéf zdravotnických statistiků Ladislav Dušek nicméně Seznam Zprávám řekl, že „vánoční“ údaje je třeba brát s rezervou.

- Česko se od neděle řídí 5. stupněm PES. To znamená především uzavření většiny obchodů a služeb a zákaz nočního vycházení od 21 do 5 hodin.

- Evropský policejní úřad varoval před falešnými vakcínami, které by se spolu se začátkem očkovacích kampaní mohly v EU objevit. Podle výkonné ředitelky Europolu již bylo členským zemím EU zasláno varování a výzva k ostražitosti, píše list The Brussels Times.

- Španělské ministerstvo zdravotnictví vytvoří registr odmítačů koronavirové vakcíny. Ten sice nebude veřejný, ale Madrid ho chce dát k dispozici dalším evropským státům.

Vývoj jsme sledovali i v neděli:

  • Správa: Podnikatelé mohou žádat o příspěvek za další období

    Finanční správa aktualizovala internetovou aplikaci tak, aby mohli společníci malých firem a osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) postižení dopady pandemie žádat o příspěvek i za páté bonusové období, tedy od 25. prosince do 23. ledna. Žádosti za toto období je možné podat do 24. března. Vyplývá to z informací, které dnes zveřejnila Finanční správa na Twitteru.

  • Lidé demonstrovali proti nové vládě v Černé Hoře, navzdory koronaviru

    Několik tisíc lidí dnes demonstrovalo v metropoli Černé Hory proti nové vládě, kterou obviňovali z prosrbských postojů kvůli jejím plánům změnit zákon o církevním majetku. Navzdory výzvám k dodržování opatření proti šíření koronaviru přišli dnes mnozí demonstranti bez roušek. Černá Hora, která má přibližně 620 000 obyvatel, dosud zaznamenala 666 úmrtí po nákaze koronavirem.

  • Japonsko zavřelo hranice cizincům, našlo jihoafrickou mutaci viru

    Japonsko ode dneška do konce ledna zavřelo své hranice všem cizincům, kteří nemají na jeho území registrovaný pobyt. Japonská vláda rozhodla o tomto opatření v sobotu z obavy ze šíření nových a nakažlivějších mutací koronaviru, uvádí agentura Kjódó. Japonsko dnes objevilo na svém území mutaci koronaviru, která byla poprvé zaznamenána v Jižní Africe.

    Japonský premiér Jošihide Suga dnes vyzval Japonce k omezení novoročních oslav, které patří k nejvýznamnějším svátkům v zemi. Během tohoto období pracuje ve zdravotnictví výrazně méně lidí. Podle premiéra by ministerstva neměla polevit v práci a ostražitosti. „Virus nezná novoroční svátky,“ uvedl.

  • Rusko hlásí rekordní úmrtnost kvůli koronaviru

    Ruská vláda dnes připustila, že nemoc covid-19, kterou vyvolává koronavirus, letos v Rusku způsobila přibližně 186 000 úmrtí, uvedla agentura AFP. Tento údaj je více než třikrát vyšší než počet obětí, který covidu-19 ruské úřady dosud oficiálně připisovaly.

    Stalo se tak poté, co ruský statistický úřad Rosstat oznámil nárůst úmrtnosti za 11 měsíců letošního roku o 229 700, skoro o 14 procent více než loni. Tento přírůstek má z více než 81 procent na svědomí právě covid-19 a komplikace po tomto onemocnění, uvedla vicepremiérka Taťjana Golikovová.

  • Babiš chce, aby se z ampule vakcíny využilo šest dávek místo pěti

    Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes požádal předsedkyni Evropské komise Ursulu von der Leyenovou, aby Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) co nejdříve schválila možnost očkovat z jedné ampule vakcíny proti koronaviru od firem Pfizer a BioNTech šest dávek namísto nynějších pěti. Babiš to večer uvedl na Twitteru. Proočkovalo by se tím víc lidí, například v Česku by se celkový počet objednaných zhruba osmi milionů dávek zvýšil o 1,6 milionu, uvedl premiér.

    Argumentuje tím, že podobný postup už funguje i v některých jiných zemích, které začaly očkovat stejnou vakcínou. „Potvrdilo se to v USA, tento postup schválilo i izraelské ministerstvo zdravotnictví a od rána mám informace z mnoha českých nemocnic, že se z jedné ampule dá bez problému natáhnout šest dávek,“ napsal na Twitteru Babiš.

  • Španělsko: Vytvoříme registr odmítačů koronavirové vakcíny

    Španělská vláda chce vytvořit registr se jmény osob, které odmítly očkování proti novému typu koronaviru. Pro televizní stanici La Sexta to uvedl španělský ministr zdravotnictví Salvador Illa. Podle něj nebude seznam „odmítačů“ veřejně přístupný. Madrid ho ale dá k dispozici dalším evropským státům.

  • Testování vakcíny firmy Novavax vstupuje do závěrečné fáze

    Vakcíny Pfizeru/BioNTech a Moderny fungují na stejném principu, to ovšem neplatí o firmě Novavax a její potenciální vakcíně, jejíž testování dnes v USA vstupuje do závěrečné třetí fáze. Výrobek je podle agentury AP pátou experimentální vakcínou, která ve Spojených státech dospěla do posledního kola klinického testu. Na jeho uskutečnění je potřeba asi 30 000 dobrovolníků.

    Deník NYT vysvětluje, že očkovací látka nazvaná NVX-CoV2373 obsahuje umělé virové proteiny a také sloučeninu na podporu imunitního systému založenou na výtažku z mydlokoru tupolistého. Vakcína musí být skladována v chladu, nikoli však v teplotách pod bodem mrazu, na rozdíl od těch již používaných.

  • Babiš a Zeman se v novém roce setkají bez rodin

    Premiér Andrej Babiš (ANO) se s prezidentem Milošem Zemanem setkají začátkem nového roku bez svých rodin, řekl dnes Babiš televizi Nova a oznámil to také na Twitteru. Domluvil se na tom podle svých slov s prezidentem, oba čelili kritice kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru, která nyní povolují na veřejnosti setkání pouze dvou lidí.

    „Já jsem s panem prezidentem se domluvil, že se setkáme jenom my dva,“ uvedl večer na Nově. Jde podle něj o dodržení tradice. „S rodinami se setkáme v lepších časech, když už nebude žádný PES,“ doplnil s poukazem na protiepidemický systém, podle kterého se řídí opatření proti šíření nákazy.

  • Turecko hlásí 257 nových úmrtí

    V Turecku, kde podobně jako například v Itálii platí přísná karanténní opatření, za posledních 24 hodin přibylo 15 197 nakažených a 257 zemřelých. Dohromady tak v zemi zemřelo už 20 135 lidí s covidem-19, přičemž testy prokázaly přítomnost viru SARS-CoV-2 u více než 2,1 milionu lidí.

  • Španělsko překonalo hranici 50 000 úmrtí s covidem-19

    Španělsko dnes oficiálně prolomilo hranici 50 000 zemřelých s covidem-19. Podle španělského ministerstva zdravotnictví v zemi od začátku pandemie zemřelo 50 122 nakažených, z toho 298 do smutné bilance přibylo od předchozí aktualizace ze čtvrtečního večera. Španělsko je tak co do počtu úmrtí čtvrtou nejhůře zasaženou zemí západní Evropy za Itálií, Británií a Francií a desátou na světě, uvedla agentura AFP.

  • V Itálii zemřelo dalších 445 lidí s covidem

    Obětí covidu-19 za poslední den do italských statistik přibylo výrazně více než v neděli, kdy jich bylo 298. Počet nově potvrzených případů nákazy však klesl na 8585 z nedělních 8913. Italští zdravotníci ovšem také provedli více výtěrových testů. Za posledních 24 hodin jich bylo 68 681, zatímco v předchozím dni 59 879, uvedlo italské ministerstvo.

    Itálie, která byla už na jaře covidem nejhůře zasaženou evropskou zemí, dosud eviduje dohromady více než dva miliony nakažených a 72 370 úmrtí lidí s covidem-19. Počet obětí je nejvyšší v Evropě a pátý nejvyšší na světě, píše Reuters.

  • Británie oznámila přes 41 000 případů koronaviru za den

    Británie dnes ohlásila zatím rekordních 41 385 nových případů koronaviru v situaci, kdy se v zemi šíří potenciálně nakažlivější varianta viru SARS-CoV-2, informuje agentura Reuters. Statistiku ohlášených infekcí mohly však ovlivnit také svátky. Úřady dnes oznámily 357 nových úmrtí spojených s covidem-19.

    Zvyšující se počet infekcí označila za znepokojivý vzhledem k situaci v nemocnicích šéfka zdravotnických úřadů v Anglii Yvonne Doyleová. Za vysokým počtem případů částečně stojí Severní Irsko. To dnes ohlásilo 1634 nových nákaz, naproti tomu v pátek a v neděli kvůli svátkům žádné případy neoznámilo.

  • Ochranka filipínského prezidenta dostala neschválenou vakcínu

    Část ochranky filipínského prezidenta byla očkována neschválenou vakcínou proti koronaviru z Číny. Osobní ochránci prezidenta Rodriga Duterteho se tak stali prvními obyvateli země, kterým byla vakcína podána, píše dnes agentura AFP. Samotný prezident Duterte se ale naočkovat nenechal. Rozhodnutí kritizovala místní léková agentura, podle prezidentského úřadu ale není použití neregistrované vakcíny nezákonné.

  • Na průběh novoročních oslav bude dohlížet dvojnásobek strážníků

    V pražských ulicích bude v poslední den tohoto roku dvojnásobek strážníků než v minulých letech, hasičů bude na Silvestra a Nový rok sloužit přes 200. Řešených incidentů by letos kvůli opatřením souvisejících  koronavirovou pandemií mohlo být méně. ČTK to dnes sdělili mluvčí městské policie Irena Seifertová a mluvčí hasičů Martin Kavka.

    „Konkrétně na Silvestra bude v ulicích Prahy na kontrolu mimořádných a krizových opatření a kontrolu nové vyhlášky upravující zákaz používání pyrotechniky na většině míst v metropoli dohlížet 300 strážníků. Další strážníci pak budou plnit další úkoly, zejména ty spojené se zajištěním tísňové linky 156,“ uvedla Seifertová.

  • Maďarsko dostalo 6000 dávek ruské vakcíny proti koronaviru

    Maďarsko v posledních dnech obdrželo 6000 dávek ruské vakcíny proti koronaviru, oznámil dnes maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó. Ohledně použití vakcíny, dosud neschválené Evropskou unií, se ministr nevyjádřil jednoznačně.

    Ruské vakcíny, dopravené kamionem ze Slovenska, budou pod policejním dohledem přepraveny do střediska národního zdraví v Budapešti, kde „maďarští experti budou mít další možnost rozhodnout, jak vakcíny budou použity“, napsal podle agentury MTI Szijjártó na sociální síti.

  • V katedrále sv. Víta budou s omezenou účastí mše na přelomu roku

    Bohoslužby v katedrále svatého Víta na Pražském hradě se na přelomu roku uskuteční kvůli opatřením proti šíření koronaviru 31. prosince v 16:00 a 1. ledna v 10:00. Výjimečně se pro jejich návštěvníky otevře Pražský hrad, jehož areál je jinak uzavřen. Obě bohoslužby bude sloužit pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka. Přístup do Hradu bude pouze z Hradčanského náměstí přes čtvrté nádvoří, a to 30 minut před začátkem. Uvedlo to dnes pražské arcibiskupství na svém webu.

    Kapacita účastníků bohoslužby je omezena protiepidemickými nařízeními vlády. Země je v pátém stupni protiepidemického systému, bohoslužeb se tedy může zúčastnit jen tolik lidí, aby zaplnili desetinu míst k sezení. Přenosy jednotlivých bohoslužeb je možné sledovat na televizi Katedrala.tv.

  • Vakcína proti covidu-19 má označení z USA, od března se změní

    Vakcína proti covidu-19 od firem Pfizer a BioNTech má na balení označení pro americký trh, dostala ale výjimku pro EU. Od března budou šarže značené v souladu s evropskou legislativou a balení ponese název Comirnaty. Informoval o tom Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Vakcína je zatím jediná, kterou Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) schválila pro použití v unii. Povolení je podmínečné, látka se bude sledovat ještě dva roky. Do Česka bylo dodáno zatím 9750 dávek, očkují se hlavně zdravotníci. Další zásilky by měly přijít ve čtvrtek.

  • Kvůli covidu-19 se odkládá šlágr Premier League

    Večerní zápas nejvyšší anglické fotbalové soutěže mezi Evertonem a Manchesterem City se hrát nebude. Atraktivní duel překazil vysoký počet pozitivně testovaných fotbalistů v týmu hostí. Ti patří spolu s Liverpoolem mezi největší favority na zisk mistrovského titulu. Na neurčito se zavřou také tréninkové prostory A-týmu Manchesteru City.

  • FN Hradec Králové by měla začít očkovat v pondělí 4. ledna

    Ve Fakultní nemocnici (FN) Hradec Králové by se mělo začít očkovat proti koronaviru v pondělí 4. ledna. První várka tam dosud nedorazila, mělo by se tak stát zřejmě ve čtvrtek 31. prosince. ČTK to dnes odpoledne řekl náměstek ředitele Fakultní nemocnice (FN) Hradec Králové Zdeněk Tušl. Původně nemocnice plánovala začít očkovat mezi svátky, dodávka vakcíny se ale zpozdila. Hradecká FN by měla být prvním zdravotnickým zařízením v kraji, kde se s očkováním začne.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy