Hlavní obsah

Pesimistický výhled: Trh s byty v Česku nefunguje. Bublina praskne a bude to horší než v roce 2008

Měli bychom víc zdanit vlastníky nemovitostí, ale toho se politici bojí, říká Lux.Video: Zuzana Kubátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Investovat do cihel není vůbec výhodné. Lidé to poznají, až tady ceny nemovitostí spadnou na polovinu, jako před deseti roky v Irsku. Teprve pak poroste zájem o nájemní bydlení, předpovídá sociolog Martin Lux.

Článek

Na rozdíl od řady ekonomů a developerů považuje sociolog bydlení Martin Lux z Akademie věd ČR za jisté, že cenová bublina na trhu s nemovitostmi během několika let praskne.

„V cenové bublině už stojíme. Mladá generace se teď nemůže dostat k vlastnímu bydlení ani k tomu nájemnímu a starší generace naopak profituje z toho, že ceny bytů jsou vysoko. To zvyšuje sociální nerovnost,” popisuje společenská rizika.

Lux ve Výzvě srovnává možné dopady s událostmi před deseti lety, kdy americká hypoteční krize přerostla ve světovou finanční krizi: „Dá se očekávat, že pokles cen bude ještě prudší než v roce 2008.“

Proč v Česku nefunguje trh s byty a domy? Která česká města kromě Prahy už zasáhla realitní bublina? A co je podle sociologa Luxe lepší investice než vlastnické bydlení? Podívejte se na rozhovor v úvodním videu.

Pořad Výzva sledujte každý všední den ve 21:00 a 21:30 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované