Hlavní obsah

Horníkům tekly slzy, popisuje režisér Ondříček reakce na film Dukla 61

Výzva s režisérem Davidem Ondříčkem o Dukle 61, Zátopkovi i české společnosti.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ozvalo se mi spoustu kamarádů a kolegů. Jsem mírně nevyspalý, protože jsem si nevypnul mobil a těch pozitivních reakcí na film bylo mnoho, říká režisér David Ondříček o úspěchu televizního filmu Dukla 61.

Článek

Ve Výzvě s Blankou Kubíkovou vzpomíná na premiéru v Havířově i natáčení některých klíčových scén z filmu. „Měli jsme v Havířově obavy, ale pěstí mi nikdo nedal. Byli tam lidé, kteří měli slzy v očích a byli šťastní, že se to zfilmovalo. Řada pamětníků byla ráda, že někdo řekl, jak to bylo,“ popisuje premiéru filmu režisér Ondříček.

„Dočetl jsem mnoho stránek synopse k filmu a řekl jsem si, že tohle chci udělat. Chodí mi strašně moc scénářů, ale málokdy mě něco tak chytne,“ dodává k námětu filmu.

Jednou ze zásadních scén filmu je oznámení pozůstalým, že v dole zahynulo více než sto horníků. „Byl to nejhorší den natáčení. Rozbil se transformátor, nešla elektrika, takže jsme měli čtyři hodiny zpoždění. Někdy se to u natáčení stane. Byla to jedna z nejnáročnějších scén. Měl jsem pocit, že jsme se dostali do roku 1961, Myšička vyšel a byl pohnutej. Bylo to velmi emotivní a silné. Řada lidí se rozplakala,“ popisuje natáčení.

Ve Výzvě došlo i na natáčení nového filmu Zátopek. Na tento film dostal režisér Ondříček grant.

„Ten film bych zatím nerad představoval. Přemýšlím o tom dnes a denně, není to životopisný klasický film. Odehrává se v době, kdy už Zátopek nezávodil. Původně jsem scénař psal s Janem Muchowem, následně jsem oslovil Alici Nelis a teď přemýšlím, jak ten celý film natočím,“ tvrdí Ondříček.

Jak složité bylo natáčet film o jedné z největších tragédií v historii naší země? Čím ho příběh horníků zaujal? Překvapily ho pozitivní reakce? A jaké má další plány? Podívejte se na rozhovor v úvodním videu.

Pořad Výzva sledujte každý všední den od 11:30 a 21:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované