Hlavní obsah

Pěstitelé opia přešli na solární energii. Nabídka heroinu roste

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Důkaz, že solární energie dokáže pohánět téměř cokoliv. Afghánští pěstitelé opia přešli na sluneční energii a výrazně tím zvýšili světovou nabídku heroinu.

Článek

Hílmand je jednou z nejnebezpečnějších provincií v Afghánistánu. Například ze 454 britských vojáků, kteří zahynuli v nedávném konfliktu v Afghánistánu, jich přišlo o život právě tam 449.

Provincie je také zdaleka nejproduktivnější oblastí v pěstování opia – a to v globálním měřítku. Podle zprávy OSN je zde až třetina zemědělské půdy vyčleněna pro produkci máku. Afghánská vláda navíc prakticky ztratila kontrolu nad odlehlými oblastmi provincie poté, co se odtud na sklonku roku 2014 stáhly britské a americké jednotky.

Podle orgánu OSN odpovědného za sledování a řešení nezákonné výroby drog téměř 80 procent veškerého afghánského opia pochází právě z jihozápadu země včetně Hílmandu. Z pohledu celosvětové nabídky to znamená, že právě odtud přicházejí až dvě třetiny produkce heroinu.

Oblast solárních panelů

Asi nikdo by tedy nečekal, že zrovna tohle místo se postaví do první linie ve snaze o dekarbonizaci ekonomiky. Podle britského reportéra Justina Rowlatta, který o drogové problematice v Afghánistánu přispívá pro server BBC a který místo osobně navštívil, si však tady člověk na první pohled všimne solárních panelů. V místech, kde ještě před pár lety nebylo vůbec nic, nyní stojí rozlehlé farmy a pole s řadami solárů.

První zpráva o afghánském farmáři, který pro své pěstování využíval sluneční energii, přišla v roce 2013. Následující rok přibylo dalších několik obchodníků, kteří solární panely nainstalovali v Lashkar Gah, hlavním městě provincie Hílmand.

Od té doby byl růst podle BBC exponenciální. Počet solárních panelů instalovaných na farmách se každoročně zdvojnásobil. Do roku 2019 místní odborníci naměřili více než 67 tisíc pozemků, polí a farem, které solární systém využívají.

Nízké náklady

A proč se obliba sluneční energie v této oblasti tolik rozšířila? Odpověď je jednoduchá, soláry významně zvýšily produktivitu pěstitelů v celém regionu. Zavedení solární energie je zdaleka nejvýznamnější technologická změna, která tuto na mák bohatou oblast potkala. Největší výhodou pro zemědělce jsou velmi nízké provozní náklady, stačí vlastně investovat do nafty k pohonu čerpadel podzemní vody.

Ačkoliv je vstupní investice – přibližně 5 tisíc eur – na místní poměry vysoká částka, zemědělci uznávají, že v dalších letech se jim utracené peníze vrátí díky zvýšené produkci. V některých případech farmáři dokonce svou roční sklizeň s pomocí solární energie zdvojnásobili.

Opium do celého světa

A není to jediný průlom. Používání sluneční energie také znamená, že zemědělci mohou pěstovat mák na místech, kde by na to dříve nikdy ani nepomysleli – třeba na poušti. Obdělávaná půda se rozrůstá každoročně o desítky tisíc hektarů. Spolu s rostoucím zájmem o zemědělství roste také počet lidí v provincii Hílmand. Jen za posledních pět let do této oblasti migrovalo půl milionu lidí.

V roce 2019 dosáhla výroba opia v regionu téměř 5000 tun – z celkových 6400 tun, které vyprodukovala celá země. Účinky této bezprecedentní produktivity se projevily po celém světě. Například v září britská policie zabavila 1,3 tuny heroinu v odhadované hodnotě 120 milionů liber.

Klesá vstupní cena

Na mnoha trzích je solární energie již levnější než fosilní paliva. A co víc, její cena se řídí logikou celé výroby – čím více vyrábíte a instalujete, tím levnější je. Znamená to, že v nadcházejících letech se dá očekávat mnohem více energie vyrobené ze Slunce.

Změny ve výrobě afghánského opia pak ukazují, že zdroj energie nezávislý na jakékoli elektrické síti – nebo dodávkách fosilních paliv – může přinést významné inovace. Důsledky však nemusí být vždy pozitivní – příklad afghánských zemědělců i závislých na heroinu to dokazuje.

Reklama

Související témata:

Doporučované