Hlavní obsah

Pěstoval bylinky pro restaurace, nyní nabízí pažitku zdarma

Foto: FB Lubora Horáka

Lubor Horák a jeho bylinky.

Reklama

Lubor Horák, který pěstuje s celou rodinou v Dolních Dunajovicích na Břeclavsku bylinky a dodával je restauracím, začal po jejich uzavření řešit, co s nimi.

Článek

Aby našly využití, rozhodl se, že například pažitku, kterou je před vykvetením potřeba ořezat, nechá zdarma lidem, kteří si pro ni přijedou. A k tomu jim nařeže i další bylinky, budou-li chtít. Zájem je obrovský. Bylinky jsou pro něj spíše zábava než existenční záležitost.

„Živí mě kovovýroba a bylinky jsem začal dělat proto, že jsem měl kamarády i šéfkuchaře a ti o to měli zájem. A mě to baví. Bylinky máme zhruba na půlhektarovém poli, nestříkáme to žádnou chemií. A vedle bylinek pěstujeme i jedlé květy pro cukrářství i pro restaurace na zdobení jídel,“ řekl Horák. Vedle pažitky, bazalky, máty, rozmarýnu, tymiánu či kopru pěstuje macešky, violky, měsíček, různé druhy růží či begonie.

Foto: Bylinky Horák

Sklizeň pažitky jede na plné obrátky.

Přestože pustil zájemce, aby si nařezali pažitku zdarma, stejně od nich peníze většinou dostává jako dobrovolné příspěvky. „Mám z toho radost, ale hlavně jsem chtěl udělat radost ostatním. Lidé dojdou a jsou překvapeni, že si mohou uřezat pažitku. A je pěkné, že se také vrací k výměnnému obchodu, takže dostávám jablka, čokoládu, víno,“ uvedl Horák.

Přemýšlí také, jak bylinky dostat více k místním, protože někteří z nich ani nevědí, že je pěstuje. „Možná udělám pravidelnou otvírací dobu a pevně stanovím cenu. Můj status na Facebooku o pažitce má stovky sdílení, ani nestačím odpovídat. Lidé jezdí dokonce i z míst za Brnem,“ řekl Horák.

Uvažuje, že do budoucna by mohl být zájem takový, že by mohl prodávat jenom lidem, kteří si přijedou, a pro restaurace by měl jen část. „Současná situace je v lecčems pozitivní. Lidé se třeba naučí chodit, navázal jsem spoustu nových kontaktů a možná i nějakou budoucí spolupráci,“ řekl.

Pěstování pod Pálavou má stinnou stránku pouze v tom, že je zde sice dost sluníčka, ale na druhou stranu chybí voda a dál jí ubývá. „Ve studni je jí čím dál méně. Květy máme na zahradě pod kapénkovou závlahou, ale pole zalévat nejde. I proto se někdy stane, že některé bylinky nejsou k dispozici celou sezonu, ale mají výpadky,“ uvedl Horák.

Reklama

Související témata:
Pažitka
Tymián
Bazalka
Kopr
Rozmarýn

Doporučované