Hlavní obsah

Pět expremiérů proti Johnsonově zákonu. Bojí se i o britskou reputaci

Foto: Profimedia.cz

David Cameron, Gordon Brown a Tony Blair (na snímku z roku 2019). Tito bývalí britští předsedové vlády spolu s Theresou Mayovou i Johnem Majorem kritizují návrh sporného zákona o vnitřním trhu.

Reklama

Konzervativci z nejvyšších pater politiky se vyjadřují proti plánu britské vlády. Ta představila zákon, který by porušoval rozvodovou smlouvu s Evropskou unií. Nadšený není ani bývalý předseda britského kabinetu David Cameron.

Článek

Konzervativec Cameron, který stál v čele Spojeného království v době brexitového referenda a po jeho výsledku rezignoval, Johnsonův zákon o vnitřním trhu okomentoval s tím, že „má ohledně něj pochybnosti“. Legislativa by totiž porušila závaznou brexitovou dohodu, s níž Británie na konci ledna odcházela z EU.

„Přijmout zákon parlamentem a porušit tím mezinárodní závazky dané dohodou je ta úplně poslední věc, o které by se mělo uvažovat,“ uvedl Cameron podle britského listu The Guardian. „Mělo by jít o tu úplně poslední možnost. Proto mám pochybnosti o tom, co navrhují,“ přiblížil bývalý šéf britského kabinetu.

Není ostatně jediným bývalým předsedou britské vlády, který se proti navrhovanému zákonu vyhýbavě, či přímo odmítavě vyjádřil. Své k němu řekla už minulý týden i Johnsonova předchůdkyně Theresa Mayová. „Jakým způsobem vláda přesvědčí budoucí mezinárodní partnery, že Británii mohou věřit v dodržování právních závazků dohody?“ položila Mayová spíše rétorickou otázku.

Své síly v odporu spojili i bývalí premiéři z obou táborů – labouristického a konzervativního. „Oba jsme byli proti brexitu. Teď oba akceptujeme, že k němu dochází. Tento způsob vyjednávání, kdy rozum jde stranou kvůli ideologii a povýšenecké nabubřelosti, která se tváří jako seriózní diplomacie, je nezodpovědný, z principu nesprávný a v praxi nebezpečný,“ uvedli ve společně podepsaném komentáři pro The Sunday Times bývalí britští premiéři – labourista Tony Blair a konzervativec John Major.

A pětici kritizujících expremiérů uzavírá labourista Gordon Brown. Návrh legislativy označil za sebepoškozování. „Není možné podepsat smlouvu, premiér ji vyjednal a podepsal, a pak ji porušit,“ uvedl pro BBC. „Kdybych byl já premiérem nebo ministrem financí a řekl, že poruším tuhle dohodu, lidé by argumentovali právním státem. A Boris Johnson by byl prvním z nich,“ podotkl Brown.

Odboj mezi konzervativci

To jsou ale pouze bývalé tváře britské politiky. Sporný zákon by oproti brexitové dohodě stanovil, že nebudou zavedené kontroly na zboží mezi Severním Irskem a zbytkem Británie. A že by britská vláda opanovala pravomocemi v otázkách státní podpory firem. Proti se staví i současní hybatelé politického dění, například člen Dolní sněmovny a bývalý generální prokurátor Geoffrey Cox.

Cox stojí v čele pomyslného konzervativního odboje ve Westminsteru. Podle veřejnoprávní BBC prohlásil, že bude hlasovat proti návrhu. A obvinil premiéra Johnsona z toho, že páchá na britské reputaci na mezinárodním poli nepřijatelné škody.

Bývalý generální prokurátor byl také do letošního února hlavním právním poradcem vlády, dokud ho Johnson nepožádal o rezignaci. Nejprve se (na rozdíl od jiných Toryovců) zdráhal legislativu přímo kritizovat, pro nedělní Timesy ale napsal komentář.

„Když královnin vyslanec dá v jejím jménu své slovo, jeho dodržení by pak mělo být axiomatické, i kdyby důsledky byly nepříjemné,“ začíná kritický text Cox. „Žádný britský předseda vlády by se neměl slavnostně zavázat k dodržování smluvních závazku s prsty překříženými za zády,“ uvedl politik.

Podle Timesů čekalo na Coxův konečný postoj víc než deset nejmenovaných poslanců z řad konzervativců. Byli nerozhodní a teď se zdá, že i oni se připojí k odboji.

Foto: Profimedia.cz

Geoffrey Cox v Downing Street v únoru letošního roku.

Ohrozí zákon i Velkopáteční dohodu?

Návrh kontroverzního zákona, který je třeba podle člena vlády Kita Malthouse „bezpečnostním opatřením“, podle některých vážně ohrožuje nejen britskou reputaci, ale i Velkopáteční dohodu z roku 1998. Ta formálně ukončila několik desetiletí trvající konflikt v Severním Irsku a upravila mimo jiné vztahy Velké Británie a Irska.

K této otázce se takto staví třeba už zmiňovaní Tony Blair s Johnem Majorem. A souhlasí s nimi i Blairův bývalý vyjednavač severoirské Velkopáteční dohody Jonathan Powell.

„(Zákon) představuje hrozbu pro Velkopáteční dohodu, protože znovu otevírá dohodu vyjednanou s EU, tedy severoirský protokol, který tento problém vyvažuje a udržuje hranici mezi Severním Irskem a Irskou republikou otevřenou,“ uvedl Powell podle irského rádia Newstalk.

Na vyjednání obchodní smlouvy s Evropskou unií mají Britové ještě zhruba měsíc. Kormidlo ale pomalu stáčí jiným směrem – k brexitu bez dohody. Kritika, která kvůli spornému zákonu z evropského bloku v minulém týdnu sršela, naznačuje, že ani tento krok nepřispěje k úspěšnému dojednání obchodních pobrexitových vztahů.

Reklama

Doporučované