Hlavní obsah

Pět firem Agrofertu čerpalo 4,6 milionu z dotací neoprávněně, tvrdí Piráti

Foto: Profimedia.cz

Analytický tým Pirátů našel pět firem koncernu Agrofert, které čerpaly dotace pro malé a střední podniky.

Reklama

Analytický tým Pirátů zjistil další případy firem z holdingu Agrofertu, které čerpaly dotace za 4,6 milionu určené pro malé a střední podniky - mezi které se koncern neřadí. Agrofert namítá, že na peníze měly tehdy firmy nárok.

Článek

Jeden z odhalených případů se týká zemědělské společnosti Zemos, která hospodaří na jihu Moravy na více než pěti tisících hektarech půdy. Na začátku roku 2008 ji koupil koncern Agrofert ze svěřenského fondu premiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Obchod uskutečnil prostřednictvím své dceřiné firmy ZZN Pomoraví, a. s.

Zemos v době, kdy už byl součástí holdingu – v roce 2010, čerpal podle analytického týmu Pirátů dotace určené pro malé a střední podniky, kam se Agrofert – koncern s ročními tržbami přes 155 miliard korun – řadit nemůže.

Firma přesto čerpala 2,5 milionu korun z dotačního programu Finanční podpory pojištění, který vypsal Podpůrný garanční rolnický a lesnický fond (PGRLF). Účelem podpory bylo částečně kompenzovat výdaje vynaložené na zemědělské pojištění proti nepříznivým klimatickým jevům nebo chorobám zvířat.

Podpůrný garanční rolnický a lesnický fond

Jeho stoprocentním akcionářem je Ministerstvo zemědělství, protečou jím ročně miliardy korun. PGRLF slouží jako jeden z hlavních pilířů dotační politiky v oblasti zemědělství. „Hlavním principem a vizí PGRLF zůstává trvalá pomoc zemědělství a venkovu realizovaná v souladu s koncepcí Ministerstva zemědělství,“ píše o svých perspektivách akciová společnost.

Pravidla ale zněla jasně, peníze mohly čerpat pouze malé a střední podniky. Zatímco Agrofert tvrdí, že v té době vše proběhlo v souladu s platnými pravidly dotací, podle Pirátů neměla firma na podporu nárok.

Z programu čerpaly další čtyři firmy z holdingu

Firma Zemos je ale jen jeden příklad za všech pět, na které analytický tým Pirátů upozornil. Ze stejného dotačního programu čerpaly také další firmy z koncernu – AGS AGRO České Budějovice, Kladrubská, Vlčnovská zemědělská a Zemědělská společnost Blšany.

Podpůrný garanční rolnický a lesnický fond Seznam Zprávám potvrdil, že všechny zmíněné dotace přidělil.

„Na váš konkretizovaný dotaz můžeme potvrdit, že předmětná podpora byla poskytnuta na zmiňovaný program Finanční podpora pojištění,“ napsala Seznam Zprávám Barbora Šenfeldová, mluvčí PGRLF.

Přidělené dotace

Firma ZEMOS získala v roce 2010 tři dotace v hodnotě 2 523 472 Kč

Firma AGS AGRO České Budějovice získala v roce 2010 dvě dotace v hodnotě 94 273 Kč

Firma KLADRUBSKÁ získala v roce 2015 jednu dotaci v hodnotě 46 804 Kč

Firma Vlčnovská zemědělská získala v roce 2015 dotaci v hodnotě 303 936 Kč

Firma Zemědělská společnost Blšany získala v roce 2015 dotaci v hodnotě 1 620 680 Kč

Celkem všech pět firem čerpalo dotace za 4,6 milionu korun.

Firma Zemědělská společnost Blšany získala v roce 2015 jednu dotaci pro podporu pojištění v hodnotě 1,6 milionu korun. Rok předtím se přitom jediným vlastníkem stala firma AgroZZN, dceřiná společnost Agrofertu.

V roce 2015 také čerpala dotaci lehce přes 300 tisíc firma z koncernu Vlčnovská zemědělská a firma Kladrubská získala od programu PGRLF 47 tisíc. Obě společnosti ale už v době podepsání dotace spadaly pod Agrofert.

Firma AGS AGRO České Budějovice získala téměř stotisícovou dotaci v roce 2010. Opět v době, kdy firma spadala pod Agrofert, protože v roce 2008 se stala jediným vlastníkem společnost ZZN Pelhřimov, vlastněná holdingem.

Agrofert: Vše je v pořádku

Podle Agrofertu ale všechny firmy čerpaly dotace v souladu se zákonem.

„Trváme na tom, že v oblasti dotací postupujeme přesně podle zákona, příslušných pravidel a uzavřených smluv. Můžeme uvést, že vše proběhlo v souladu s tehdy platnými předpisy a výkladem ze strany PGRLF,“ napsal Seznam Zprávám Karel Hanzelka, mluvčí Agrofertu.

Obdobně argumentuje i Podpůrný garanční fond, podle kterého je třeba věc posuzovat z pohledu „komplexní problematiky malých a středních podniků“, a odvolává se na definici malého a středního podniku uvedenou v doporučení Evropské komise z roku 2003 a později aktualizovanou.

Dotační úřad tím také vysvětluje, proč peníze po firmách nevymáhá zpět jako například Ministerstvo zemědělství. Jak nedávno upozornily Seznam Zprávy, soudně se rezort pře s firmami z holdingu Agrofert o vyplacené dotace z ovocnářského programu.

Analytik: Agrofert předložil nepravdivé údaje

Janusz Konieczny z analytického týmu Pirátů je však přesvědčen, že i v případě popsaných dotací na pojištění se jednalo o nezákonně vyplacenou finanční podporu, protože jestliže se malý podnik stane součástí velkého koncernu, tak na dotaci logicky nemůže dosáhnout.

„V letech 2010–2017 tak společnosti z koncernu Agrofert předložily nepravdivé údaje. V současnosti v rámci analytického týmu Pirátů podrobně vyhodnocujeme čerpání dotací ze strany Agrofertu,“ napsal Seznam Zprávám Konieczny.

Mluvčí holdingu Hanzelka však trvá na tom, že vše je v pořádku. „Všechny naše dotační projekty byly schváleny úřady a také mnohokrát kontrolovány, a to bez nálezu jakýchkoli zásadních závad,“ doplnil.

Na problém přidělování neoprávněných dotací upozornil už v roce 2018 Nejvyšší kontrolní úřad. Ten v tiskové zprávě uvedl, že většinu evropských dotací na rozvoj zemědělství stát rozdává velkým firmám a podpora malých a středních podniků v důsledku toho vázne.

Reklama

Doporučované